PROJECTE INNOVADOR

RTVE i la UAB estudien com fer la tele més accessible

Prova d’un sistema pioner a Espanya de llengua de signes, a les instal·lacions de TVE a Sant Cugat.

Prova d’un sistema pioner a Espanya de llengua de signes, a les instal·lacions de TVE a Sant Cugat.

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / Barcelona

La Universitat Autònoma de Barcelona desenvolupa actualment un sistema pioner a Espanya d'accessibilitat a la televisió per a les persones amb discapacitat auditiva i RTVE hi col·labora prestant les instal·lacions de Sant Cugat, on es fan unes gravacions de llengua de signes. Si el projecte veu la llum, les persones sordes podrien mirar la televisió en el format habitual i, mitjançant la tele connectada, rebre la imatge sobreimpresa en llengua de signes. Uns 350.000 usuaris podrien utilitzar diàriament aquest servei.

Notícies relacionades

Les proves s'emmarquen dins de la participació de RTVE com a observador en el consorci europeu HBB4ALL (Hybrid Broadcast Broadband for All), un projecte cofinançat per la CE i per universitats, canals de televisió i emissores, centres d'investigació i pimes per avançar en l'accessibilitat als mitjans de comunicació. RTVE comparteix aquest paper d'observador amb la BBC, France TV i l'Associació de Productors de Cine francès.

Per desenvolupar nous serveis d'accessibilitat, es treballa en l'entorn de la televisió connectada HbbTV, un estàndard cada vegada més adoptat per les emissores europees. Entre els pròxims reptes, hi ha la creació de continguts audiovisuals multiplataforma (en qualsevol moment, en qualsevol lloc i des de qualsevol dispositiu) i fer accessibles aquests continguts a través de subtítols, audiodescripció i llengua de signes.