ELS DUBTES SOBRE EL TRASLLAT

Una moguda que ve d'Europa

La reordenació de l'espai radioelèctric és molt important, ja que és finit, i obliga a un control estricte del seu ús. Així, l'aparició de la quarta generació de tecnologies de telefonia mòbil, la denominada 4G, que permet més rapidesa en la descàrrega de dades, afecta tota la UE. I es va acordar que la nova tecnologia ocupés la franja dels 800 MHz, on ara hi ha la tele, i per això s'ha de moure.

Un tècnic en instal·lació d’antenes opera amb un receptor de canals per visualitzar el senyal de la TDT.

Un tècnic en instal·lació d’antenes opera amb un receptor de canals per visualitzar el senyal de la TDT.

2
Es llegeix en minuts

La reordenació de l’espai radioelèctric és molt important, ja que és finit, i obliga a un control estricte del seu ús. Així, l’aparició de la quarta generació de tecnologies de telefonia mòbil, la denominada 4G, que permet més rapidesa en la descàrrega de dades, afecta tota la UE. I es va acordar que la nova tecnologia ocupés la franja dels 800 MHz, on ara hi ha la tele, i per això s’ha de moure.

1 ¿Per què totes les televisions canvien les freqüències?

La coneguda com a 4G o quarta generació de tecnologies de telefonia mòbil, que permet l’accés a una internet d’alta velocitat en els terminals més avançats, necessita unes freqüències d’emissió per funcionar correctament que ara estan ocupant les cadenes de televisió. De fet, aquestes freqüències ja s’han subhastat a Espanya i les empreses de telecomunicacions que les van adquirir estan esperant que s’alliberin per poder començar a explotar-les. Ara el Govern central ha planificat aquesta mudança de la TDT, que els teleespectadors han de realitzar en menys de dos mesos.

2 ¿Deixaré de veure tots els canals a través del televisor?

No, les diferents cadenes de televisió se seguiran veient aquest diumenge igual que dissabte. I això és així perquè el Govern ha planificat un sistema denominat simulcast. És a dir, que

des de demà fins al 31 de desembre, tots els canals es podran veure simultàniament per la freqüència actual i també per la nova. D’aquesta manera, es dóna un temps perquè els usuaris puguin anar resintonitzant els seus televisors i buscant les noves freqüències d’emissió dels seus canals preferits. Naturalment, això no significa que sigui bo adormir-se i ajornar el canvi de manera indefinida, perquè l’1 de gener deixaran d’emetre aquelles televisions que ara ho fan per les freqüències que utilitzarà el 4G.

3 ¿Què puc fer si no puc resintonitzar totes les cadenes? 

Aquesta situació, poc probable per a aquelles persones que usin antenes individuals, es pot donar entre els veïns de vivendes amb antenes comunitàries. El primer pas és resintonitzar el televisor amb el comandament a distància (la majoria té l’opció de recerca automàtica de canals). Una vegada localitzades les cadenes, el mateix aparell indicarà quins no capta el receptor de la comunitat. Amb aquesta informació, el president de la comunitat (o l’administrador de la finca ) ha de contactar amb un antenista professional. El Govern també ha habilitat telèfons de consulta (954 307 796 i 901 2010 04) i una web (www.televisiondigital.es).

Notícies relacionades

4 ¿Quants diners em costarà aquesta resintonització?

En un primer moment es va dir que readaptar les antenes comunitàries dels blocs d’edificis podria costar uns 20 euros per casa, un càlcul que no va desencaminat, però que la Federació Catalana d’Empresaris Instal·ladors de Telecomunicacions (Feceminte) considera molt agosarat, ja que no és el mateix un bloc de cinc altures i 10 veïns que un edifici de 20 pisos i 80 veïns, i això sense comptar l’estat de l’antena comunitària, entre altres aspectes. Per un altre costat, s’ha d’assenyalar que el Govern ha destinat 51,1 milions d’euros en ajudes per adaptar antenes en comunitats de propietaris catalanes.