Catalunya perd sintonia

La planificació del Govern per deixar lloc al 4G treu freqüències a TV-3, que es pot quedar sense HD

La Generalitat es nega en rodó a perdre-hi i ho negocia amb Madrid

Antenes de televisió a les teulades d’uns edificis.

Antenes de televisió a les teulades d’uns edificis. / FRANCESC CASALS

3
Es llegeix en minuts
MANUEL DE LUNA
BARCELONA

La resintonització de la TDT a Catalunya és més que un tema tècnic: és un problema d'alta política, que pot encrespar, encara més, les ja per si soles tenses relacions entre els governs estatal i autonòmic, ja que el que planeja l'Executiu de Madrid és treure espai radioelèctric a TV-3. Si Televisió de Catalunya acatés sense dir ni piu aquest pla, perdria algun dels seus actuals canals. Però, evidentment, ni la direcció de la tele autonòmica catalana ni el Govern pensen tancar cap de les seves cadenes.

El passat 20 de maig, després de comunicar oficialment el Govern de Madrid a la Generalitat que la incorporació a l'àmbit radioelèctric del 4G obligaria a reduir el nombre de freqüències de la resta de televisions, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, va acusar Mariano Rajoy d'estar executant un pla polític per reduir el pes de TV-3 i, amb ell, el de les emissions en català (un 24% del total). Segons el portaveu del Govern, el PP està «collant al límit» la televisió catalana, que «quedaria abocada a ser residual». I la Generalitat no pot acceptar deixar com a residual el que és el pilar més important de la difusió de la cultura i la identitat catalana.

Malgrat la indignació de la Generalitat, el Govern de Madrid té una raó de pes per a aquesta retallada de freqüències: l'espai radioelèctric és limitat, i perquè hi càpiga la tecnologia 4G (que és un acord mundial i un mandat europeu) tothom s'ha  d'estrènyer una mica més. Així, el pla de resintonització del PP treu freqüències a totes les televisions privades i públiques (tant a TVE, com a les autonòmiques). De fet, totes les autonòmiques passen de dos múltiplexs (MUX) per a les seves emissions a un. Excepte Catalunya: passa de tres MUX a dos.

UN ANTIC ACORD / L'excepcionalitat catalana ve d'un antic acord (polític), en què   s'atorgava a la Generalitat un MUX més per a les emissions autonòmiques privades. El 2003, la Generalitat va cedir aquest tercer MUX al Grup Godó, que des d'aleshores l'explota comercialment amb diversos canals, amb 8TV com a referent (que ja emetia a l'àrea de Barcelona des del 2001, com City TV). Més d'una dècada després d'assentar-se el model autonòmic audiovisual de Catalunya, amb una oferta pública i privada repartida en tres MUX, el pla de resintonització obligaria a sacrificar-ne un i, segons l'Executiu, és el Govern qui ha de decidir qui es queda sense les freqüències que s'han de suprimir.

En principi, el MUX sacrificat és el 61 (que ocuparà el 4G). En aquest, ara s'hi emet tota l'oferta de TVC (TV-3, El 33/Súper 3, 3/24 i Esport 3), que passaria en bloc a ocupar el seu altre MUX, el 44. El problema és que en aquest 44 actualment s'hi emet TV-3 HD. D'aquesta manera, el canal d'alta definició és el que té més opcions de ser sacrificat. Quan al maig Homs va denunciar la situació, va evitar plantejar la insubmissió (negar-se a complir el pla ordenat per Madrid), però sí que va anunciar que s'actuarà «des de tots els punts de vista contra el mandat estatal».

Per part seva, el Govern s'enroca assenyalant que a tot Espanya s'estan estrenyent, i que Catalunya (l'única autonòmica que quedaria amb dos MUX) no pot ser menys en una ordre de rang europeu.

Notícies relacionades

Des de la Generalitat no ho veuen igual i acusen el PP de negar-se a negociar altres opcions, «perquè existeixen solucions tècniques per resoldre aquest problema», segons afirmen els experts. «D'espai n'hi ha perquè el pla dóna dos MUX a TVE a Catalunya», confirma Brauli Duart, president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), que insisteix: «És imprescindible mantenir l'actual oferta de canals al nostre país, perquè si no perdríem competitivitat».

Eugeni Sallent, director de Televisió de Catalunya, afegeix que estan «treballant amb la Generalitat, tot i la falta de voluntat política del Ministeri, per trobar una solució que permeti seguir defensant l'oferta de TVC ubicant-hi l'alta definició». I en aquest impàs, TV-3 HD segueix en l'aire.