NOVA MODIFICACIÓ TECNOLÒGICA EN EL MERCAT AUDIOVISUAL

Les televisions es resintonitzen per deixar espai al 4G

La mudança a freqüències diferents comença demà i s'acaba el 31 de desembre

En aquest període de trànsit les cadenes emetran pels vells canals i els nous

Un conjunt d’antenes en unes teulades de Barcelona.

Un conjunt d’antenes en unes teulades de Barcelona. / AGUSTÍ CARBONELL

3
Es llegeix en minuts
MANUEL DE LUNA / BARCELONA

Apenes quatre anys després d'haver estrenat la televisió digital terrestre (TDT), arriba la primera reforma: des de demà es posa en marxa un procés de resintonització de tots els canals. El motiu d'aquest canvi, que afecta prop d'1,3 milions d'edificis (uns 10 milions de vivendes), és que les freqüències que ara ocupen les cadenes han de quedar lliures l'1 de gener.

A partir d'aquesta data ocuparà les freqüències alliberades l'esperada tecnologia 4G, que permet la telefonia mòbil amb internet d'alta velocitat, fet que pot significar, segons el Govern, un impacte econòmic de 12.000 milions d'euros durant els pròxims anys (l'1% del PIB). L'Executiu ja va ingressar el 2007 els 1.300 milions d'euros que van desemborsar Telefónica, Orange i Vodafone en la subhasta per les noves freqüències del 4G, que aquestes operadores esperen explotar el 2015.

Per aquest motiu, els teleespectadors han de resintonitzar el televisor des de demà fins al dia 31 de desembre, un termini de dos mesos que el Govern central ha planificat i durant el qual els canals emetran simultàniament el seu senyal  per dues freqüències (simulcast): l'actual i la definitiva.

El primer que s'ha de tenir en compte en el moment de resintonitzar és com es rep la tele. Si es rep per antena, aquesta pot ser individual o col·lectiva. Les vivendes unifamiliars i la majoria dels edificis de mida petita o de reduït nombre de vivendes solen tenir antena individual amb amplificadors de banda ampla, capaç de captar tots els canals. Els d'aquesta mena simplement han d'activar la funció de recerca automàtica de canals, que solen tenir els televisors, a través del comandament a distància.

BLOC DE VIVENDES // En canvi, resintonitzar és una mica més complex en els blocs de vivendes de volum mitjà o gran, que solen estar equipats amb dos sistemes de transmissió del senyal de tele: monocanals i centraletes programables. Aquests edificis poden necessitar una adaptació de les seves antenes, que ha de fer un antenista professional.

A Catalunya, els canals de TVC no canviaran fins que d'aquí a unes setmanes no s'anunciï la nova freqüència, a l'espera d'una negociació política. Així doncs, la resintonització d'ara afectarà la resta de canals, però no els de TVC.

Segons la Delegació del Govern de Catalunya, es calcula que hi ha uns 182.000 edificis catalans equipats amb sistemes monocanals o centraletes programables, que han de realitzar les adaptacions dels seus sistemes d'antena col·lectiva. Això afecta prop de 2,4 milions de vivendes, i uns 4,7 milions de persones. Així, la resta de la població catalana només ha de resintonitzar el seu televisor a través del seu comandament.

En el desglossament que fa la Delegació del Govern, la majoria dels edificis que han d'adaptar les seves antenes comunitàries són a la província de Barcelona (125.342), seguida de la de Girona (24.126), Tarragona (22.416) i Lleida (10.279 edificis).

S'ha d'assenyalar que el Govern central ha previst ajudes, que  es podran sol·licitar, una vegada realitzades les adaptacions de les antenes col·lectives. La quantia d'aquestes ajudes oscil·la entre els 100 euros (per a centraletes programables) i entre 150 i 550 euros (amplificadors monocanals).

Notícies relacionades

El principal dubte és saber si s'arribarà al dia 31 de desembre amb totes les vivendes a punt. Lara Alonso, directora de la Federació Catalana d'Empresaris Instal·ladors de Telecomunicacions (Feceminte), confirma que ja han rebut una «allau de peticions de pressupostos», fet que fa preveure que es veuran desbordats per les demandes.

«Hi ha molt poc temps per a tota la feina que els ve a sobre. I ja tenim cua -reconeix Alonso-. A més, encara que els instal·ladors ja saben les actuacions que s'han de fer, encara hi ha dubtes sobre la planificació del Govern central, com per exemple com es portarà a terme el sistema d'ajudes als edificis amb capçaleres monocanals o centraletes programables».