Cas reobert

Trobat ADN masculí en mostres extretes del cos d’Helena Jubany

  • El jutge ordena que es compari aquesta informació genètica amb la de Xavi Jiménez, únic investigat en aquesta causa, i també amb les mostres recollides de la roba que vestia la jove la nit de la seva mort, el 2001

  • De moment, l’única confrontació que s’ha fet fins ara ha sigut entre la mostra obtinguda del jersei de la bibliotecària i el perfil del sospitós i no hi ha hagut coincidència

Trobat ADN masculí en mostres extretes del cos d’Helena Jubany
5
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutjat de Sabadell que ha reobert la causa per l’assassinat d’Helena Jubany, la jove bibliotecària assassinada el 2 de desembre del 2001, ha comunicat a les parts que l’ADN recuperat del jersei que vestia la víctima no coincideix amb el de l’únic investigat, Xavi Jiménez. Paral·lelament, a l’hisop que es va utilitzar durant l’examen forense que es va practicar al cos de Jubany fa més de vint anys s’ha trobat material genètic d’una persona desconeguda: un home. Es tracta d’un hisop que va recollir mostres dels genitals de la víctima. Joan Jubany, germà d’Helena, explica a EL PERIÓDICO que, a través de l’advocat que representa la família, Benet Salellas, han sol·licitat –i el jutge així ho ha acordat– que es comprovi si l’ADN de l’hisop coincideix amb Jiménez o amb el material trobat al jersei.

Les anàlisis biològiques seran claus per armar una causa que s’ha desenterrat al caient de la prescripció i que, en conseqüència, ha de vèncer tota classe d’esculls que el pas del temps ha disposat entre la justícia i els assassins de Jubany. El jutge Juan Díaz Villar ha ordenat que s’encarregui de la resta de l’estudi l’Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses.

La unitat científica de la Policia Nacional ha sigut l’encarregada d’analitzar la roba que Jubany vestia quan va ser assassinada. Eren peces de roba que es van recuperar al terrat de l’edifici del carrer de Calvet d’Estrella de Sabadell des del qual Jubany va ser llançada al buit, quan es trobava drogada i inconscient. Per portar a terme aquesta anàlisi, la Policia Nacional prèviament havia obtingut –per ordre judicial– una mostra genètica de Xavi Jiménez. I al contrastar la mostra –molt deteriorada– que es va recuperar del jersei de Jubany, que s’ha mantingut guardada durant dues dècades en un jutjat– amb la informació de Jiménez aquesta no ha resultat concloent. A la roba de Jubany hi ha restes d’una tercera persona, un home, però aquestes no són de Jiménez.

D’altra banda, l’Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses, al ser instat pel jutjat després de la reobertura del cas a recuperar les mostres que es van obtenir durant l’autòpsia que es va practicar a Jubany hores després del crim, va informar que conservava hisops –bastons amb cotó a la punta– i també mostres obtingudes d’una ungla de la víctima. A l’analitzar pel seu compte aquestes mostres amb la tecnologia actual han aparegut tant al material que es va extreure de l’ungla com en el dels hisops restes genètiques d’una tercera persona desconeguda: un home. Després d’aquesta nova notificació, el togat Díaz Villar ha ordenat a la Policia Nacional que enviï les mostres recollides de la roba de Jubany i també el perfil genètic de Jiménez.

En els pròxims dies, els científics hauran de comprovar si l’ADN obtingut dels genitals de Jubany, o de la seva ungla, coincideix amb el de Jiménez. O, d’altra banda, si ho fa amb el de les mostres conservades a la roba de la víctima.

Des de l’entorn de Jubany es remarca que s’avança en la bona direcció perquè sempre s’ha considerat que en l’assassinat de la dona va mediar més d’un autor, una hipòtesi que el mateix jutge d’instrucció comparteix en les seves interlocutòries. Per a la Policia Nacional que va investigar l’homicidi en el seu dia, tal com va afirmar un dels agents en el programa ‘Crims’, el sospitós principal és Santi Laiglesia. Per això, la família sol·licita que s’acarin totes les mostres obtingudes per veure si pot concloure’s que les mostres pertanyen a persones diferents. També posen de nou la lupa sobre Laiglesia, per a qui la causa no prescriurà fins al 2025. «Cal localitzar l’home que apareix en aquestes mostres», raona Joan.

La lletra i la redacció de Jiménez

El jutge, d’altra banda, també ha ordenat a la Policia Nacional que busqui «articles, assajos, llibres, o qualsevol altre text publicat o realitzat per Xavi Jiménez» i ha ordenat al Consell Comarcal del Berguedà, on ha treballat el sospitós, que faciliti qualsevol document que hagi redactat l’investigat i obri en el seu poder. Paral·lelament, el togat ha sol·licitat al Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats a Filosofia i Lletres i a Ciències de Catalunya que faciliti un pèrit lingüístic perquè s’elabori amb tot el material un informe pericial que connecti o no Jiménez amb els missatges anònims que va rebre Jubany mesos abans de morir.

Jubany va rebre dos anònims poc abans de ser assassinada (el 17 de setembre del 2001 i el 9 d’octubre del 2001). La Policia Nacional considera que l’autor d’aquests anònims és Jiménez. Els dos anònims anaven acompanyats de refrescos: una orxata i un suc de taronja. El jutge assenyala en la seva interlocutòria que Jiménez sabia que Jubany adorava l’orxata perquè havia pres aquest refresc amb ella en ocasions anteriors.

El segon anònim va ser entregat a casa d’Helena un dia en què no consta que Jiménez, llavors treballador de la Diputació de Barcelona, acudís al seu lloc de feina.

El contingut dels anònims detallava pistes, com que el seu autor volia estudiar anglès o que desitjava coincidir amb Jubany en una altra excursió amb ella de la Unió Excursionista de Sabadell (UES), va fer sospitar Helena que Jiménez podria estar darrere d’aquests i així ho va explicar a una amiga. Tant Jubany com Jiménez eren membres de la UES i el segon es va enamorar d’ella i va mirar de seduir-la sense èxit, un intent que va generar el distanciament entre tots dos, tal com l’imputat ha reconegut i el jutge destaca en la interlocutòria.

Notícies relacionades

Existeix un vincle clar entre els anònims i l’assassinat d’Helena ja que als refrescos que incloïen es van trobar restes de benzodiazepina, el mateix somnífer que es va trobar en el cadàver de la víctima i que es va utilitzar per sedar-la i llançar-la inconscient des del terrat de l’edifici del carrer de Calvet d’Estrella de Sabadell.

Jiménez, a més, coneixia el lloc en el qual residia Jubany, qui, natural de Mataró, s’havia instal·lat des de feia poc a Sabadell. Així mateix, el contingut dels anònims coincideix amb el de correus electrònics que Jiménez va enviar a Jubany i en els quals també es referia a les excursions de la UES i a la seva intenció d’estudiar anglès.