Nova interlocutòria judicial

Helena Jubany | El jutge del cas posa la lupa sobre la Unió Excursionista de Sabadell

L’instructor del jutjat de Sabadell cita a declarar com a testimoni el responsable del grup excursionista i remarca que el crim va ser obra de dos o més autors

Helena Jubany | El jutge del cas posa la lupa sobre la Unió Excursionista de Sabadell
6
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge de Sabadell Juan Díaz Villar, que instrueix la reobertura de l’assassinat d’Helena Jubany, lluny d’atendre la petició de la defensa de l’investigat Xavi Jiménez, ha ordenat que es practiquin més proves per continuar avançant en una causa que semblava enterrada. Citarà com a investigats Francesc Macià i un amic de Jaume Sanllehí. Macià era el responsable de la secció Natura de la Unió Excursionista de Sabadell (UES) i Sanllehí un membre del mateix col·lectiu, al qual pertanyen Jiménez i Santi Laiglesia, que va ser investigat per aquests fets en el passat i sempre ha sigut el principal sospitós per part de la Policia Nacional. D’aquesta manera, la justícia posa de nou la lupa sobre l’UES.

Les dues declaracions es prendran a petició de l’acusació particular que exerceix Benet Salellas en nom de la família Jubany. Segons aquesta acusació, Macià i Sanllehí tenen informació sobre com va ser assassinada Jubany i, per motius que desconeixen, han actuat encobrint els assassins. Que més de 20 anys després, el jutge posi de nou la lupa sobre tots dos sembla indicar que el jutge apunta en un sentit semblant. Ni Macià ni Sanllehí poden ser investigats en aquesta causa perquè per a tots dos aquests fets estan prescrits. Macià declararà únicament com a testimoni i l’amic de Sanllehí ho farà per debilitar la coartada de Xavi Jiménez. Jiménez havia declarat que divendres 30 de novembre, quan va desaparèixer Jubany, estava amb Sanllehí. Sanllehí, que havia dit d’entrada que durant aquesta franja horària no es trobava amb Jiménez va acabar modificant la seva versió per fer-lo coincidir amb la del seu amic Jiménez, es trobava en realitat a Barcelona, prenent unes cerveses amb l’amic a qui ara el jutge prendrà declaració.

Investigació ADN

Investigació ADNL’instructor ha ordenat, així mateix, revisar la roba d’Helena Jubany a la recerca de noves mostres de l’ADN. I si aparegués material genètic desconegut a la roba de la víctima, llavors es contrastaria amb l’ADN de Jiménez. Si això passés –es tracta només d’una possibilitat una mica remota– el setge sobre Jiménez s’estrenyeria definitivament. El jutge sol·licita també que es consulti en quin estat es troba la mostra d’una substància que va recollir durant l’autòpsia que es va practicar al cadàver de Jubany i que no va aconseguir identificar-se. Només es va anotar que no era ni semen ni fluid vaginal. L’examen forense va concloure fa 20 anys que Jubany no va patir abusos sexuals. A tal conclusió mèdica es va arribar, sobretot, perquè no es van apreciar esquinços. Si com se sospita ara aquest assassinat és un cas de violació amb submissió química que va acabar en un homicidi, poder descobrir, per exemple, que l’esmentada substància era un lubricant, per exemple, aplanaria el camí d’aquesta hipòtesi.

Els anònims

Helena Jubany va rebre dos anònims poc abans de ser assassinada (el 17 de setembre del 2001 i el 9 d’octubre del 2001). La Policia Nacional considera que l’autor d’aquests anònims és Jiménez. A aquesta conclusió van arribar els pèrits grafològics malgrat que Jiménez es va negar a facilitar textos escrits per ell relatius al 2001. Va al·legar que no havia trobat cap document amb lletra que hagués escrit a mà d’aquella època. El jutge, com que la lletra d’una persona pot canviar molt en 20 anys, vol reforçar la tesi de la Policia Nacional –que va basar la seva conclusió en textos actuals de Jiménez– ordenant a la Diputació de Barcelona, on Jiménez treballava el 2001, que busqui i entregui documents que hagi pogut escriure a mà l’investigat i que estiguin en el seu poder. També reclama a aquest organisme que aclareixi, si pot, on era Jiménez el dia que Jubany va rebre el segon anònim, el 9 d’octubre.

Droga a les begudes

Els dos anònims anaven acompanyats de refrescos: una orxata i un suc de taronja. El jutge assenyala en la seva interlocutòria que Jiménez sabia que Jubany adorava l’orxata perquè havia pres aquest refresc amb ella en ocasions anteriors.

El segon anònim va ser entregat a casa d’Helena un dia en què no consta que Jiménez, llavors treballador a la Diputació de Barcelona, acudís al seu lloc de treball.

El contingut dels anònims detallava pistes, com que el seu autor volia estudiar anglès o que desitjava coincidir amb Jubany en una altra excursió amb ella de la Unió Excursionista de Sabadell (UES), van fer sospitar Helena que Jiménez podria estar darrere d’aquests i així l’hi va explicar a una amiga. Tant Jubany com Jiménez eren membres de l’UES i el segon es va enamorar d’ella i va mirar de seduir-la sense èxit, un intent que va generar el distanciament entre tots dos.

Hi ha un vincle clar entre els anònims i l’assassinat d’Helena ja que als refrescos que incloïen es van trobar restes de benzodiazepines, el mateix somnífer que es va trobar en el cadàver de la víctima i que es va utilitzar per sedar-la i llançar-la inconscient des del terrat de l’edifici del carrer de Calvet d’Estrella de Sabadell.

Jiménez, a més, coneixia el lloc en el qual residia Jubany, que s’havia instal·lat des de feia poc a Sabadell. I el contingut dels anònims coincideix amb el de correus electrònics que Jiménez va enviar a Jubany i en els quals també es referia a les excursions de l’UES i a la seva intenció d’estudiar anglès. El jutge, en la interlocutòria d’aquest dijous, escriu que «la persona o persones que van redactar l’anònim coneixien, per tant, el domicili de Jubany, el seu gust per l’orxata, la seva presència a l’UES i l’absència d’H. a les últimes excursions. Per tant, el cercle queda sensiblement reduït», conclou.

Notícies relacionades

La interlocutòria que ha enviat el jutjat d’instrucció 2 de Sabadell estima també oportú revisar les llistes de trucades que van efectuar membres de l’UES en els dies previs i posteriors a la desaparició i assassinat d’Helena Jubany.

Autoria múltiple

El jutge de Sabadell, en la interlocutòria que deixava en llibertat amb càrrecs Jiménez, va escriure fa dues setmanes que hi ha «prou indicis» que permeten afirmar que Xavi Jiménez «va participar de forma activa en la comissió del delicte d’assassinat d’Helena Jubany». Amb aquesta contundència s’expressava després de prendre-li declaració. No obstant, en la interlocutòria en la qual ordena que es practiquin noves proves, l’instructor Díaz Villar enumera tots els indicis que apunten que l’homicidi de Jubany va ser obra de dos o més autors. És a dir, que Jiménez no va actuar sol. La Policia Nacional sempre ha cregut, així ho va declarar un investigador en la sèrie de ‘Crims’, que Santi Laiglesia va ser el principal autor de la seva mort. El jutge de Sabadell deixa escrit també en aquesta segona interlocutòria que Laiglesia vivia de manera estable al pis de Montse Careta. Careta, que es va suïcidar a la presó afirmant que era innocent, va entrar a la presó pels anònims que ara pesen sobre Jiménez i perquè Jubany va ser llançada des del terrat de l’edifici en el qual residia. Ara, no obstant, el jutge diu que aquesta era també la casa habitual de Laiglesia.