Investigació en marxa

Assassinat a ganivetades un taxista de servei a Lleida

  • El conductor no era el propietari del taxi, sinó que treballava per a l’amo de la llicència cobrint el torn de nit

  • Va ser trobat greument ferit al costat del vehicle diumenge de matinada i va morir tres hores després a l’hospital

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra investiguen l’homicidi d’un taxista a Lleida. L’home va ser trobat ajagut al terra d’un carrer del barri de la Bordeta cap a les dues de la matinada d’aquest diumenge. Estava viu, però ferit de gravetat. Va ser traslladat a l’hospital d’urgència però va morir unes tres hores més tard. Segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO, presentava diverses ferides compatibles amb una arma blanca.

La víctima era un home d’origen magribí que no era propietari del taxi. Cobria el torn de nit treballant per a l’amo de la llicència del cotxe, que forma part del servei de taxi de Lleida.

Els agents del Departament d’Homicidis de la Regió Policial de Ponent dels Mossos s’han fet càrrec de la investigació del cas.

Una de les pistes principals que han de seguir els agents és l’últim client que va recollir l’empleat, ja que va ser atacat mentre es trobava de servei. L’homicida que busquen els investigadors va clavar el ganivet al conductor diverses vegades.

«Pel que sembla, no estava atenent un servei que hagués entrat per emissora», explica Luis Berbel, president del Sindicat del Taxi de Catalunya. El més possible és que recollís l’últim client al carrer, en alguna de les parades de taxi de la ciutat.

Dol en el gremi

Tant Berbel com Manel González, president de l’Associació Provincial d’Auto-Taxi de Lleida, han lamentat els fets i condemnat la inseguretat que pateixen els taxistes. «Les dades, segons els Mossos, reflecteixen que els incidents estan descendint, però la sensació que tenim és diferent, creiem que cada vegada els atacs són més violents», explica Berbel. «Hi ha més inseguretat, sobretot a les nits», coincideix González. Els últims episodis d’agressions a taxistes s’han produït a Sabadell, Sitges, Girona i a l’Hospitalet de Llobregat, enumera Berbel. Fins aquesta nit a Lleida, cap agressió li havia costat la vida al taxista.

El crim d’aquesta matinada, que encara intenten assimilar, ha tornat a posar de manifest la necessitat de regular l’ús de videocàmeres als taxis. «Si se’n pogués regular l’ús, també hi podria haver cartells que adverteixin l’usuari que es troba dins d’un cotxe amb sistema de gravació i això tindria un efecte dissuasori; a més, facilitaria la identificació dels agressors. A l’Àrea Metropolitana de Barcelona no es permet l’ús d’aquestes càmeres», contextualitza Berbel.

L’ús de les mampares, que protegeixen els taxistes d’aquesta mena d’agressions, no és majoritari. Els clients es queixen de la calor a l’estiu perquè els impedeix l’accés a l’aire condicionat. A més, augmenta la sensació de claustrofòbia del conductor i redueix sensiblement l’espai de les persones que viatgen al seient posterior. «Estendre l’ús de mampares obligaria a canviar els vehicles perquè el taxi és un cotxe normal que no està dissenyat per portar aquesta protecció», explica Berbel.

Agressió encara no resolta a l’Hospitalet

Notícies relacionades

La matinada del diumenge 9 de gener, Ahsan, un taxista, va ser agredit al recollir uns clients a la plaça de Mare de Deú del Pilar, a l’Hospitalet de Llobregat. Quatre mesos més tard, els autors d’aquest atac encara no han sigut detinguts pels Mossos, que estan a càrrec de la investigació. «No tinc cap notícia al respecte», explica l’Ahsan, contactat aquest diumenge per EL PERIÓDICO.

Els fets van succeir sobre la una de la matinada, quan encara hi havia toc de queda nocturn per contenir la pandèmia. L’Ahsan va recollir un client i li va demanar que es posés la mascareta i que no entrés amb la copa de vidre que portava a la mà. El client, visiblement ebri, va reaccionar atacant l’Ashan, que va intentar fugir. Ja fora del taxi, l’agressor li va pegar amb una porra extensible, segons va denunciar l’Ashan, que va aportar la gravació d’una càmera que havia instal·lat al taxi pel seu compte –malgrat la falta de regulació– i que va captar la cruesa de l’atac.