Efectes del canvi climàtic

Freixenet i els sindicats pacten un erto per la baixada de producció

L’empresa lamenta els límits imposats per part del consell regulador del cava

Després de fracassar una primera petició a la Generalitat, la direcció de l’empresa i els treballadors van acordar una reducció de jornada laboral que entrarà en vigor el 13 de maig.

Freixenet i els sindicats pacten un erto per la baixada de producció

paula clement

3
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Després de fracassar una primera sol·licitud a la Generalitat de Catalunya, Freixenet va arribar ahir a un acord amb la seva plantilla per posar en marxa un Expedient de Regulació Temporal de l’Ocupació (erto) que els ajudi a fer front al descens de l’activitat vinculat a la sequera. Amb només una setmana de negociacions, la companyia i els sindicats van pactar que els treballadors vegin reduïda la seva jornada laboral entre un 20% i un 50% a partir del 13 de maig i fins a final d’any.

Tal com va avançar l’empresa propietat de la família Ferrer i la companyia alemanya Henkell, al traslladar la seva intenció de posar en marxa aquest mecanisme, la mesura afecta els empleats de Freixenet S.A. i de Segura Viudas S.A.U, és a dir, que deixa fora la branca comercial del grup. En total es tracta de 615 treballadors, aproximadament el 80% de la plantilla total.

"Després d’una ràpida i constructiva negociació, Grupo Freixenet i la representació social dels seus treballadors han arribat a un acord per iniciar un règim de reducció de jornada per motius econòmics, tècnics i organitzatius o de producció [cosa que es coneix com a erto ETOP]", explica la productora de cava en un comunicat. "El programa s’ha desenvolupat per fer front a la falta de raïm i vi base, provocada per l’extrema sequera que ha estat augmentant des del 2021", contextualitza la companyia, que, de nou, insisteix que la reducció d’aquests contractes s’adaptarà en funció de l’època de l’any i de com evolucioni la falta d’aigua.

D’acord amb aquest comunicat, l’acord aconseguit també implica que Henkell Freixenet compensi els empleats amb ajudes complementàries al subsidi que rebin per part de l’administració pública, així com que s’assegurin les pagues extres, les vacances i la protecció a determinats col·lectius.

D’aquesta manera, la companyia tanca temporalment un capítol que ha tensionat la seva relació tant amb la Generalitat de Catalunya, com amb la Denominació d’Origen Cava (D.O.Cava).

A causa de la sequera

Amb la primera, per denegar-li un erto per força major a finals d’abril, al considerar que la sequera no era un fenomen sobrevingut que justifiqués la mesura. "Hi ha dos elements que justifiquen els ertos de força major ordinària que són capitals: la imprevisibilitat i la inevitabilitat. La força major ordinària actua davant fets que l’empresa no pot preveure ni evitar, tals com incendis o explosions, entre d’altres, que anul·lin totalment o parcialment el centre de treball i que no permetin l’activitat", va justificar, llavors, el departament d’Empresa i Treball, que reblava recordant que "fa més de tres anys que el país pateix sequera".

Notícies relacionades

El problema amb el consell regulador del cava és l’obligació que imposa aquest organisme de treballar únicament amb raïm local i d’unes finques que compleixin una sèrie de requisits, cosa que, segons el parer de la companyia, limita la seva capacitat d’obtenir la matèria primera d’un altre lloc i assegurar la producció. Malgrat que la D.O. Cava va anunciar recentment la flexibilització d’alguns d’aquests requisits, per Freixenet, que diu que té un dèficit de 80 milions d’ampolles per poder atendre la seva demanda, la decisió arriba tard i no és suficient.

És per això que, malgrat el fracàs del primer intent, la companyia amb seu a Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès) hagi tirat endavant, negociant directament amb els treballadors aquesta segona modalitat d’erto, l’erto ETOP. A l’arribar aquest dissabte a un acord, a partir del dilluns que segueix les eleccions catalanes, els professionals de Freixenet i Segura Viudas començaran a treballar diverses hores menys.