Fenomen social

El negacionisme es converteix en secta

«El meu marit s’ha radicalitzat i s’ha aïllat de la família», denuncia una dona

Els 100 comptes que tenen més seguidors sumen més de 3 milions de persones

La Xarxa de Prevenció Sectària, que des de la covid ha rebut desenes de peticions d’ajuda per a víctimes d’aquests grups, calcula que a Espanya ja hi ha milers d’afectats.

El negacionisme es converteix  en secta

Valentina Raffio

4
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

"El meu marit era una persona normal. Un bon home, molt treballador i unit a la seva família. Però fa uns anys tot va canviar. Durant la pandèmia es va ficar en un grup contra les mascaretes i a partir d’allà va anar entrant més i més en grups de negacionisme cada vegada més extrems. Ara ja no és el mateix. S’ha tornat un extremista", explica, compungida, la Gabriela (nom fictici). La dona explica, preocupada, com la seva parella s’ha anat submergint en grups conspiranoics alhora que s’allunyava del seu entorn. "Està cada vegada més abduït, s’ha radicalitzat i s’ha aïllat de tota la família".

La història de la Gabriela no és una excepció. Segons expliquen des de la Xarxa de Prevenció Sectària i de l’Abús de Debilitat (RedUNE), en els últims tres anys s’han rebut desenes de peticions d’ajuda per a persones "abduïdes" per sectes de tall conspiranoic i negacionista. "Aquestes xifres només representen la punta de l’iceberg. Hi ha milers i milers d’afectats a tot Espanya", comenta Emilio Molina, portaveu d’aquesta entitat. Molina defineix aquestes sectes negacionistes com "grups coercitius de manipulació psicològica". "Són grups que distorsionen la manera de pensar, que no permeten la dissidència i que aïllen l’individu del seu entorn", comenta. "Després de la pandèmia de covid-19, hem observat que aquests grups estan creixent cada vegada més i s’estan radicalitzant", afegeix.

El negacionisme es converteix en secta /

RedUNE ha identificat més de 545 canals de difusió de tall clarament negacionista. Tots allotjats a la plataforma Telegram. El grup amb més nombre de seguidors compta amb 430.000 inscrits. I els cent grups amb més seguidors creen, entre tots, un altaveu que arriba a més de tres milions i mig de comptes. En els grups, molts d’aquests vinculats a l’extrema dreta, es parla de l’existència d’una suposada "plandèmia" per "controlar la humanitat", de conspiracions globals per "manipular el clima" i de "malalties inventades" que segons alguns no existeixen i que segons d’altres es poden curar amb tractaments alternatius com la teràpia del lleixiu.

En aquests canals també es difonen notícies falses que afirmen, per exemple, que l’actor George Clooney està impulsant una campanya per "vacunar de manera forçada" tots els negacionistes. O que el papa Francesc forma part d’una conspiració judeomaçònica i comunista per "ocultar l’existència dels alienígenes". Segons explica Molina, tot i que totes aquestes idees a priori puguin semblar molt diferents, el que fan és fomentar la idea que existeix una conspiració global, que cal buscar veritats alternatives i que cal diferenciar-se dels que "segueixen el ramat". "Per això aquests grups són tan perillosos, perquè distorsionen completament la teva visió de la realitat i del món", comenta.

En els grups no només es difonen missatges conspiranoics. També es demana als seguidors que s’allunyin de tots aquells que no creuen en aquestes idees, ja que, segons la seva opinió, "estan comprats per governs, farmacèutiques i grans poders ocults". Segons explica la Gabriela, de fet, la relació amb el seu marit va empitjorar dràsticament quan aquest va començar a acusar-la a ella, que ha treballat tota la vida com a tècnica d’una petita farmàcia de barri, de "treballar per al mal" i d’"estar enverinant la gent". "És impossible raonar amb ell. Qualsevol cosa que li diguis et respon, enfadat, dient que els altres estem comprats per les elits i que només ell ha aconseguit ‘sortir de matrix’", assenyala la dona.

La Laura (nom fictici) també denuncia que el seu marit ha sigut captat per un grup de tall negacionista. "Està tan abduït per aquestes idees que fins i tot quan està amb nosaltres no està amb nosaltres", comenta. "De vegades estem passejant tranquils, veu el deixant d’un avió, s’enfada i comença a cridar dient que ens estan fumigant", comenta. Aquesta dinàmica, segons explica la Laura, ha fet que el seu marit estigui cada vegada més sol i més aïllat del seu entorn. "Es passa el dia aïllat i enganxat al telèfon, però diu que, gràcies a aquests grups de Telegram, està envoltat de gent ‘desperta’ que pensa com ell".

Notícies relacionades

En la majoria de grups sectaris, la gent es radicalitza quan es veu envoltada d’altres que pensen com ells. L’existència de canals online massius és el que dona força al grup. "En aquests espais –comenta Molina–, les veus crítiques se silencien i les més radicals s’exalten. Per això estem veient una radicalització dels grups i un augment de la violència en els missatges". Segons apunta l’expert de RedUNE, les persones que estan en aquests grups tenen el "cap tan rentat" que creuen que estan sent amenaçats per una conspiració global així que, des del seu punt de vista, està justificat apujar el to.

El mateix va passar amb el germà de l’Helena (nom fictici). La seva família es va començar a adonar del que estava passant quan casa seva es va començar a omplir de "pedres per absorbir les ones electromagnètiques", llibres sobre "el nou ordre mundial" i desenes de productes alternatius. "Guanyava poc, però tot ho ‘invertia’ en el que venien aquests gurus negacionistes. I quan vam començar a discutir amb ell perquè veiés que no tenia sentit, va agafar les seves coses i se’n va anar de casa. Va dir que no volia tornar a saber res de nosaltres perquè estàvem coartant el seu ‘ascens’ espiritual", comenta la jove, que denuncia que aquests grups no són més que "un negoci per treure els diners a la gent".