Judici a Tailàndia

Sancho es debat entre les presons de Samui i Bangkok

Algunes frases de Sancho van ser traduïdes per tres experts per certificar la seva exactitud

El cas ha quedat vist per a sentència tot just nou mesos després de la mort del cirurgià colombià Edwin Arrieta. Dissipada la pena de mort, només si Daniel Sancho és condemnat a més de 20 anys serà traslladat a la temible presó de la capital. 

Sancho es debat entre les presons de Samui i Bangkok
2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Ha conclòs el judici a Daniel Sancho en aquesta illa del golf de Tailàndia amb pristines aigües i nívies platges, freqüent aroma a marihuana i una saludable convivència entre russos i ucraïnesos escapats de la guerra. A Koh Samui no hi han faltat els contratemps en quatre setmanes, alguns de rocambolescos, però les parts en marxen admirant els procediments i garanties judicials d’un país tossudament descrit com a plataner en les tertúlies televisives espanyoles.

Des de l’òptica informativa es pot parlar de destrempada. El forrellat ordenat pel Tribunal Provincial de Koh Samui des del primer dia, assaonat amb amenaces de deportació o presó als que filtressin informació a la gossada periodística apostada a les seves portes, ha obligat a conjuminar cròniques judicials amb els interessats retalls llançats per les parts. L’absència de càmeres ens ha privat d’escenes descrites com a impactants pels escassos afortunats en la cort: Sancho emmanillat de peus i mans, vehement i teatral interpel·lant els testimonis de la fiscalia, gràcies a la prerrogativa de l’ordenament tailandès a l’acusat.

La pena màxima s’allunya

Sobre el substancial no hi ha dubtes: Sancho, presumpte xef i esforçat youtuber, dorm ara més tranquil a la seva presó de Koh Samui. La pena capital o la cadena perpètua, que es donaven per fet a l’inici, semblen haver-se dissipat de l’horitzó. Ho promet la seva eufòrica defensa i ho suggereix el fiscal Jeerawat Sawatdichai. La premeditació, frontera entre l’assassinat agreujat i l’homicidi involuntari, no sembla haver sigut demostrada per l’acusació malgrat que va aportar el triple de testimonis que la defensa.

És paradoxal si atenem la febril provisió d’arsenal tallant de Sancho en les vigílies del desembarcament del cirurgià colombià Edwin Arrieta a la veïna illa de Koh Phangan i a les seves tossudes confessions de les primeres setmanes. En aquests dies ha insistit que va repel·lir una agressió sexual en aquella habitació d’hotel i Arrieta es va desnucar accidentalment contra el rentamans. En el seu al·legat final va insistir en la legítima defensa, va denunciar les martingales policials per arrencar les seves confessions, va esbossar una disculpa a la família de la víctima i va prometre rescabalar-la quan pugui.

Va ser el colofó a les 12 de les 15 jornades previstes. A l’encongit procés van contribuir els talls de llum en la coqueta seu judicial i l’afaitada de la llista de testimonis de la defensa. La vintena llarga es va quedar en set. No van declarar per voluntat pròpia el pare i cèlebre actor, Rodolfo Sancho, ni els representants legals de la família a Madrid.

Notícies relacionades

Només les traduccions han travat les sessions. Els presents descriuen un desesperant galimaties de tailandès, espanyol i anglès. L’al·legat final de Sancho es va allargar fins a 45 minuts perquè algunes de les seves frases van haver de ser traduïdes per tres experts per certificar la seva exactitud.

El cas està vist per a sentència tot just nou mesos després de la mort d’Arrieta. Els quatre mesos d’espera fins a la decisió s’expliquen, una altra vegada, per les complexes traduccions dels escrits de les parts. El llindar d’una certa satisfacció per a la defensa se situa en els 20 anys. Per sota, Sancho continuarà disfrutant de la boxa tailandesa i el ioga a l’esponjada presó de Koh Samui o a la veïna de Surat Thani. Per sobre, l’espera la de Bang Kwang, anomenada "el gran tigre" per com devora els seus inquilins.