Informe del sindicat Anpe

Pares que assetgen professors: «Ets un incompetent»

Els docents es queixen de les pressions que reben de les famílies per a pujar la nota de batxillerat dels seus fills

La disciplina a l’aula, bàsica per millorar la comprensió lectora

Pares que assetgen professors: «Ets un incompetent»

JORDI OTIX

3
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Gairebé 2.000 docents de tot Espanya van acudir el curs passat (2022-23) al Defensor del Professor, un servei d’atenció posat en marxa pel sindicat independent d’ensenyament Anpe. La queixa majoritària van ser els problemes amb l’Administració (33%), seguida de les falses acusacions per part de mares i pares (25%), les faltes de respecte dels estudiants (22%) i els problemes per fer classe (21%).

L’informe posa de manifest que els docents estan farts de l’assetjament de les famílies dels estudiants. Els insulten, posen en entredit la seva feina i, a batxillerat, els pressionen per apujar la nota amb l’objectiu que el fill entri a la facultat desitjada. Aquest panorama dona com a resultat que els professionals de l’ensenyament estiguin cremats i amb símptomes de patir trastorns psicològics, com ara ansietat o depressió.

La meitat dels expedients oberts pel Defensor del Professor el curs passat –la immensa majoria són de l’escola pública– corresponen a l’educació secundària. Primària acapara el 35% de les queixes, un percentatge que ha baixat respecte al curs 2013-14 (40%). Infantil suposa el 5% dels casos i els cicles d’FP, un 6%.

«El meu fill mai menteix»

L’informe dibuixa el perfil de progenitor assetjador que manté problemes amb el professorat. Són persones que creuen cegament en la innocència del seu fill. «Mai menteix», al·leguen. «No accepten la realitat, disculpen i justifiquen qualsevol acció del seu fill. No confien en el docent i el desautoritzen en la seva presència. Acusen el professor de tenir-los mania, maltractar-los psicològicament i no explicar bé l’assignatura a classe». L’informe deixa constància dels alts nivells de pressió a què són sotmesos els professionals de l’ensenyament per apujar les notes (8% dels casos), especialment en els dos cursos de batxillerat.

La principal queixa dels professors que han acudit al sindicat Anpe són les falses acusacions dels pares, seguides de les denúncies davant els serveis d’inspecció o el centre educatiu, així com les faltes de respecte. L’informe destaca que hi ha famílies que, en lloc d’aclarir un problema directament amb el docent, eleven una denúncia oficial sense previ avís. «Van buscant el suport d’altres famílies estenent falsedats i exagerant qualsevol actuació. Busquen una camarilla al seu voltant per sembrar el dubte de la professionalitat del docent i desacreditar-lo».

L’informe posa com a exemple el cas d’una mestra que va telefonar a un pare perquè anés a recollir el seu fill, que es trobava malament. «Ets una incompetent», li va deixar anar el progenitor. Hi ha, fins i tot, agressions físiques, des d’estirades dels cabells fins a empentes o llançament d’objectes. Per sort, són minoritàries (3% dels casos).

Faltes de respecte

Respecte als alumnes, els professors es queixen, sobretot, de les faltes de respecte, els problemes per impartir la classe i les falses acusacions. Les agressions físiques suposen el 7% dels casos, un punt percentual més que en informe del curs 2021-22.

El Defensor del Professor recorda que les normes de convivència i els reglaments són una realitat en el sistema educatiu. No obstant, «per comoditat, abandó de funcions, normalització de determinades conductes o pel fet de voler evitar problemes amb els pares», les direccions escolars i l’Administració «es fan el desentès dels problemes». «Resulta contraproduent que la norma existeixi i no es compleixi», remarca l’informe, que posa èmfasi en el desolador panorama de les aules: falta de motivació cap a l’aprenentatge i l’estudi.

Notícies relacionades

Capítol a part mereixen els coordinadors de benestar, la figura imposada per llei per vigilar, controlar i solucionar els possibles casos de ‘bullying’. «Es limiten a designar un docent, que no té formació específica, ni assignació horària ni remuneració conforme amb la responsabilitat», critiquen els responsables sindicals.

Davant aquest panorama, l’informe conclou que la salut mental dels docents està tocada. El 77% dels professionals que van acudir al Defensor del Professor van presentar símptomes d’ansietati un 13%, de depressió. De tots els professors que van trucar al servei d’atenció, un 16% estava de baixa mèdica.