On Catalunya

Temporada estival

Calonge i Platja d’Aro es queden sense platja per a gossos a la cala Belladona

Calonge i Platja d’Aro estrenen platja per a gossos: «Era una demanda de veïns i turistes»

¿A quines platges anar amb gossos a Catalunya? Aquest és el mapa

Calonge i Platja d’Aro es queden sense platja per a gossos a la cala Belladona

ACN

3
Es llegeix en minuts

La cala Belladona entre Calonge i Platja d’Aro (Baix Empordà)deixa de ser una platja per a gossos. Almenys, mentre no s’arreglin els esculls administratius que impedeixen als animals accedir a la sorra. En el cas de Calonge, cada vegada que se’ls avisa, la Policia Local fa complir l’article de l’ordenança que recull que a les platges es prohibeix «l’accés i la presència de gossos». I en el de Platja d’Aro, l’ajuntament ja descarta que en el seu tram els animals puguin banyar-se durant tot l’estiu. D’entrada perquè no s’arriba a temps de modificar l’ordenança. Però també perquè, tot i que inicialment s’havia decidit que tota la cala Belladona fos per a gossos, al final Calonge ha decidit acotar-ho a un tram i això contravé «l’esperit inicial».

La cala Belladona té una superfície d’uns 2.500 metres quadrats. Tot i que està compartida entre els dos municipis, la majoria de la platja –aproximadament, el 80%– pertany al terme municipal de Calonge. A principis d’abril, de cara a Setmana Santa, els dos ajuntaments van anunciar que la cala es convertiria en platja per a gossos i durant aquelles vacances hi va haver nombrosos propietaris que van acudir amb els seus animals.

Veïns contraris

No obstant, la decisió no va agradar a un grup de veïns de dues urbanitzacions pròximes, que han muntat una plataforma i han presentat denúncies per fer marxa enrere en la decisió. Afirmaven que la platja per a gossos, entre altres aspectes, era «il·legal» perquè s’havia fet contravenint les ordenances.

En el cas de Calonge, l’article 15 de l’Ordenança Municipal de Policia i Bon Govern recull que a les platges es prohibeix «l’accés i la presència de gossos». I quant a Platja d’Aro, l’article 20 de l’Ordenança de Control i Tinença d’Animals diu literalment: «Està prohibida la presència d’animals a les platges del municipi, als parcs infantils i zones de joc infantil».

Error municipal

A això, a més, també s’hi va sumar un error comès per l’Ajuntament de Calonge, ja que no va fer constar que la seva part de la cala Belladona no seria un espai per a gossos, com sí que va concretar Platja d’Aro en el tram que li corresponia. Tan sols va demanar autorització a la Generalitat per instal·lar un cartell informatiu i ocupar un metre de la platja.

La Generalitat va permetre esmenar l’error. Però la rectificació, en part, també és el que ha suposat que l’Ajuntament de Platja d’Aro hagi decidit posposar la platja per a gossos en el seu tram de la cala Belladona. Perquè segons concreta el consistori, en comptes de fer constar que tota la platja seria per a animals, Calonge ho ha acotat a un tram de 300 metres.

Any vinent

Notícies relacionades

Segons expliquen fonts de l’Ajuntament de Platja d’Aro, això trenca «l’esperit de l’acord inicial» entre els dos consistoris, perquè la presència de gossos queda restringida a un tram de sorra. A això, també s’afegeix que l’ajuntament no arriba a temps de modificar l’ordenança d’animals per a aquest estiu, per la qual cosa s’ha compromès a tenir els tràmits preparats de cara a l’any que ve.

En el cas de Calonge, cada vegada que els veïns els avisen, la Policia Local també acudeix a la platja per fer complir l’ordenança. I demana a aquells propietaris de gossos que marxin, perquè l’ordenança municipal impedeix la presència dels animals a la sorra. Segons expliquen des del cos, la seva tasca és informativa. L’ajuntament no ha aclarit encara si modificarà l’ordenança per a l’any que ve.

Temes:

Gossos Platges