Turisme de sequera

L’ACA interromp els treballs a Sau i envia els pescadors a casa durant tota la setmana

  • L’ACA vol evitar que l’afluència de visitants per Setmana Santa entorpeixi el treball

L’ACA interromp els treballs a Sau i envia els pescadors a casa durant tota la setmana

Oriol Clavera

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Fa 24 dies que va arrencar l’operació especial al pantà de Sau, que segons la Generalitat pot durar un mes i mig. L’objectiu inicial era traslladar aigua de Sau cap a Susqueda abans que perdi qualitat. Per evitar que això passi, es van contractar pescadors de Blanes i Arenys de Mar que han estat capturant centenars de quilos de peixos invasors. Si no s’eliminen, moriran igualment per la falta d’oxigen i l’estat de l’aigua empitjorarà.

No obstant, la feina dels pescadors s’ha interromput aquesta setmana i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) els ha enviat a casa a descansar durant la Setmana Santa. Divendres passat va ser l’últim dia en què van treballar. ¿Quin n’és el motiu? Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, l’ACA ha pres la decisió davant la possibilitat que, durant aquests dies festius, augmenti l’afluència de visitants.

Tot i que és cert que l’accés al pantà està restringit al trànsit, hi ha moltes maneres d’acostar-se als voltants, per la qual cosa l’ACA prefereix curar-se en salut i evitar que els pescadors no puguin treballar bé. Aquest operatiu de pesca, per tant, entra en fase de ‘stand by’ i «en principi», asseguren fonts de l’ACA, es reactivarà dimarts de la setmana que ve.

Transvasament continu

La resta de l’operació Sau, en canvi, sí que es manté i es continua derivant aigua a través de la presa per enviar-la a l’embassament de Susqueda. Aquests últims dies s’allibera la mateixa quantitat d’aigua de la que entra a Sau des del curs del riu Ter. Per aquesta raó el pantà segueix al voltant del 6,6% de la seva capacitat. Cada dia s’avalua l’estat de l’aigua per comprovar que no hagi perdut qualitat. En funció dels resultats es va modulant el nombre d’hectòmetres que es desembassen.

Notícies relacionades

Tot i que els treballs dels pescadors s’hagin suspès momentàniament, les barques continuen amarrades al pantà, per si s’han de reactivar ràpidament. Si hi hagués un episodi de mortalitat de peixos, per exemple, es trucaria als mariners perquè tornessin al pantà a recollir els cadàvers.

Segons l’última dada publicada per l’ACA fa ja una setmana, s’han pescat més d’una tona de peixos, lluny de les 16 tones previstes pel Departament d’Acció Climàtica.