Restriccions a Catalunya

Els agricultors, davant la sequera: «M’estic replantejant si plantar tomàquet aquest estiu»

  • Els camperols del Baix Llobregat exigeixen que l’aigua depurada els arribi a tots per poder regar

  • L’alcalde de Vilanova de Sau adverteix que buidar el pantà pot ser un problema per al poble

Els agricultors, davant la sequera: «M’estic replantejant si plantar tomàquet aquest estiu»

Ricard Cugat

3
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Els agricultors són un dels col·lectius més afectats per les restriccions antisequera que ha decretat el Govern. No és que estiguin encantats amb la mesura però l’encaixen amb esportivitat. «Soc molt de donar destralades als polítics, però aquesta vegada s’ha de reconèixer que l’ús d’aigua depurada i dessalinitzada pot salvar les collites», confessa Xavi Oliva, secretari de la Cooperativa Agrícola del Prat de Llobregat.

El reg s’ha de reduir un 40% i per tant els agricultors hauran de procurar d’optimitzar molt bé l’aigua. Regaran amb aigua del riu barrejada amb aigua regenerada –de dessalinitzadores o depuradores‑. «Mira, almenys tindrem aigua, però ens han d’assegurar que la puguin utilitzar tots els companys i que sigui de la màxima qualitat possible», exigeix Germán Domínguez (a Sant Boi el coneixen com ‘el Nano Farinetes’).

Fa anys que Oliva i Domínguez cultiven les terres que beuen del Llobregat i cada vegada veuen un futur més complicat. A l’hora de planejar la sembra, Domínguez té molts dubtes: «Per primera vegada, estic reflexionant molt seriosament sobre si plantar tomàquet i carbassó. És el que faig cada estiu, però si no ha de ploure i les temperatures han de ser altíssimes, doncs no ho tinc clar».

Dessalinitzar o morir

Tot i que a llarg termini l’escenari no pinti bé, aquest any la collita mantindrà la qualitat habitual, aclareix Oliva: «L’aigua regenerada que ens envien passa tots els controls, i nosaltres també hi fem revisions. El producte de la nostra horta serà excel·lent un any més, però redueixen, redueixen i redueixen, i cada vegada és més complicat».

Tots dos consideren que el Govern ha de millorar les infraestructures perquè rebin tot el cabal possible, però admeten que la previsió quant a dessalinitzadores i depuradores ha sigut la correcta: «Sense aquestes estaríem morts. De fet, la sequera de fa 15 anys va ser pitjor per a nosaltres perquè no teníem aigua depurada de la qualitat actual».

Es resignen a seguir amb la seva feina i a centrar-se a cuidar les seves icòniques carxofes, que a la primavera necessitaran aigua perquè la terra està molt seca. Regaran de dia i de nit per optimitzar al màxim el cicle de l’aigua de les plantes i tampoc volen mirar més lluny del compte: «Al camp, les necessitats són del dia a dia».

Col·lapse a Sau

A Vilanova de Sau, el poble que limita amb el famós pantà, esperen un cap de setmana complicat després de l’anunci oficial de la Generalitat de buidar l’embassament cap a Susqueda a un ritme més alt per salvaguardar el bon estat de l’aigua. A l’alcalde, Joan Riera, no li han agradat les formes: «Ens n’assabentem per la premsa i al final m’ha hagut de trucar el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per demanar-me disculpes dient que tenien molta feina i que no m’havien pogut avisar».

Notícies relacionades

Riera adverteix que buidar l’aigua del pantà a marxes forçades no és una mesura fàcil d’aplicar: «Si s’ha de fer, doncs quin remei, però s’ha tenir clar que no és com treure el tap d’una piscina i que se’n vagi l’aigua». Els han explicat que l’embassament no quedarà sec del tot, que s’hi mantindrà l’aigua de més baixa qualitat i que s’emportaran alguns peixos perquè no morin per falta d’oxigen.

El que sí que els inquieta és el que pugui passar a Vilanova aquest cap de setmana: «Quan sortim a les notícies, sempre hi ha l’efecte tafaner, els tafaners vindran al poble per veure el pantà sota mínims i la carretera estreta pot quedar col·lapsada». A més, el ‘turisme de sequera’ coincidirà amb una trobada de sardanistes i l’alcalde tem que hi hagi problemes als accessos al municipi. No obstant, com els agricultors, es conforma i entén que si arriben temps de restriccions, doncs s’hauran de saber gestionar.