Els reptes del futur

Neix a Barcelona una associació per l’accés lliure i ètic a la intel·ligència artificial

  • El llançament de ChatGPT, que en poc temps suma 100 milions d’usuaris, va despertar les alertes dels fundadors de CIVICAi

Neix a Barcelona una associació per l’accés lliure i ètic a la intel·ligència artificial
2
Es llegeix en minuts
EFE

Més d’un centenar de persones del món acadèmic, intel·lectuals i professionals han recolzat aquest dijous a Barcelona la presentació de CIVICAi, la primera associació que aposta per defensar els interessos ciutadans davant l’impacte de la intel·ligència artificial i l’accés lliure i ètic a aquesta.

El professor de Matemàtiques de la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona) i un dels impulsors de CIVICAi, Manel Sanromà, ha explicat als assistents a l’acte de presentació, desenvolupat a l’Escola del Treball, que hi volen implicar la ciutadania, i no que «els governs o les empreses de tota la vida controlin què passa amb la intel·ligència artificial».

Impulsada per uns 250 intel·lectuals i professionals i constituïda per uns 140 fundadors, aquesta associació s’ha creat en sis setmanes al considerar que la intel·ligència artificial ha de tenir un lliure accés i perquè «el seu oportú i significat desenvolupament i socialització siguin ètics i pel bé comú», s’indica al manifest que s’ha presentat.

«En una societat en constant i ràpida evolució, la intel·ligència artificial (IA) juga un paper cada vegada més important en la vida de la ciutadania, fet que planteja noves oportunitats però també crea preocupacions i reptes sobre el seu impacte social, econòmic i mediambiental», es valora al manifest, aprovat al febrer.

Per això, els impulsors de l’associació, que accepten la consideració de ‘lobby’, segons ha dit avui Sanromà, consideren que la societat civil ha de ser més conscient de l’impacte que tenen els avanços constants en IA en la seva vida quotidiana, perquè pugui participar en la decisió sobre la seva utilització.

L’objectiu de CIVIAi és sensibilitzar la societat, promoure un debat «crític i participatiu» i en col·laboració amb tota la ciutadania, especialment amb les comunitats més vulnerables per a l’ús de la IA i amb persones expertes en aquesta matèria i en els canvis socials i mediambientals.

Sanromà ha explicat que ja estan en contacte amb persones que volen crear altres organitzacions similars a Euskadi, Itàlia i alguns països llatinoamericans, per constituir més endavant una associació internacional.

El matemàtic ha precisat que la inquietud pel que pot passar amb la intel·ligència artificial va sorgir el novembre del 2022, quan es va fer el llançament públic de ChatGPT, que ha arribat en poc temps als 100 milions d’usuaris.

Notícies relacionades

ChatGPT és un dels sistemes d’IA capaç de respondre qualsevol cosa que se li demani i de fer moltes coses que se li sol·licitin, fins i tot mantenir converses amb qualsevol persona, i està desenvolupat per l’empresa OpenAI. Els experts consideren que la IA combinada amb la resta de tecnologies transformarà, si és que ja no ho fa, els perfils, els treballs i com concebem actualment les empreses, organitzacions i estructures de govern públic i privat.

A més de Sanromà, en l’acte d’aquest dijous a Barcelona han intervingut també el científic Àlex Arenas i l’arqueòleg Eudald Carbonell, que ha recordat que la IA «prové de la nostra intel·ligència natural» i ha de convertir-se en un instrument «fonamental per a l’evolució de l’espècie».