Vaga el 25 i 26 de gener

Els sindicats apressen a invertir en Educació i Sanitat i demanen suport a les aturades

  • Alerten de les condicions «límit» en les quals es troben els dos sectors i asseguren que si no s’inverteix més ara «la fallida serà irreparable»

Concentración de médicos de Atención Primaria y Pediatras en Madrid

Concentración de médicos de Atención Primaria y Pediatras en Madrid / Carlos Luján

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els sindicats educatius i de la sanitat han alertat aquest dimecres de les condicions «límit» en les quals es troben els dos sectors i han assegurat que si no s’inverteix més ara «la fallida serà irreparable», per la qual cosa han demanat a la societat civil que doni suport a les mobilitzacions del 25 i 26 de gener.

Els sindicats presents a la Mesa de la Sanitat, excepte Metges de Catalunya i SATSE, que són majoritaris entre els metges i els infermers, junt amb els sindicats de professors Ustec-sts, CGT i el Sindicat d’Estudiants han presentat aquest dimecres davant el Parlament un manifest en el qual apressen a «defensar el sistema de benestar», perquè «sense sanitat estem morts i sense educació no hi ha futur».

El portaveu de la Mesa de la Sanitat, Xavi Tarragón, ha afirmat que la sanitat «està col·lapsada», els treballadors «extenuats» i el sistema «està en fallida», i, per tant, «si no s’actua ara, serà irrecuperable».

Tarragón s’ha preguntat «què se’n farà de la nostra societat sense un sistema educatiu i de sanitat de qualitat», alhora que ha denunciat que el pressupost que la Generalitat destina a l’atenció primària és del 17,9%, «lluny de 25% que reclamen agents socials, sindicats i organitzacions internacionals».

82 dies per veure un especialista

«Només el 50% dels ciutadans tenen garantida una cita amb el metge del CAP en menys de 5 dies, l’espera mitjana per consulta d’especialista és de 82 dies i per a cirurgia és de 152 dies», ha assegurat Tarragón.

El portaveu també ha denunciat «la falta crònica de professionals, que posa en risc l’assistència», junt amb l’«alta temporalitat, que fomenta la fuga dels pocs professionals disponibles a la recerca de millors condicions».

De zeladors a cirurgians

El sindicalista ha remarcat que «quan es parla de sanitat són molts els professionals que hi treballen, des de personal de la neteja a administratius, zeladors, infermers, i auxiliars.»

Per la seva banda, la portaveu nacional del sindicat de professors Ustec-sts, Iolanda Segura, ha denunciat que, «després dels complexos anys per la cronificació de les retallades i la pandèmia», l’Administració, «lluny de reconèixer l’esforç en educació, decideix imposar mesures sense consens».

A la cua d’Europa

La inversió en educació a Catalunya «no arriba al 3% del PIB, quan segons la llei d’educació catalana hauria de ser del 6%, i, per tant, «ens situem a la cua d’Europa en inversió en educació», ha dit Segura.

La portaveu ha criticat que el decret d’educació inclusiva no estigui desplegat després de 5 anys d’haver-lo aprovat el Parlament, que les ràtios són superiors a 30 alumnes «en molts casos», que la xarxa concertada és la «principal font de segregació escolar» i que el procés d’estabilització «pot deixar sense feina professionals que fa més de 10 anys que treballen».

Els professors «hem perdut entre 1,5 i 2 anys sencers de salari en els últims 15 anys», ha denunciat Iolanda Segura, que també ha criticat que es mantingui un decret de plantilles que faculta els directors a «escollir a dit el personal», amb la qual cosa «s’elimina la democràcia als centres».

«El moment de pressionar»

En el marc de l’actual negociació dels Pressupostos, «entenem que és el moment de pressionar el Govern» perquè «es destinin més recursos a l’educació i la sanitat pública», han coincidit els dos portaveus.

De manera conjunta, els sindicats de l’ensenyament i de la sanitat han convocat vaga i manifestacions per al 25 i 26 de gener i una concentració per al dia 28.

Notícies relacionades

Els sindicats presents a la Mesa de la Sanitat són CATAC-CTS/IAC, CGT Alt Camp i Conca de Barberà- SAE, FTC-IAC, USOC, FAPIC, PSI Lluitem, COS, CSIF i Infermeres de Catalunya.

També han convocat aturades els sindicat USTEC i CGT i el Sindicat d’Estudiants, la portaveu del qual, Paula Leiva, ha dit que les retallades en educació «ens afecten a tots», alhora que ha demanat «més psicòlegs i psicopedagogs a tots els centres educatius» per «tenir suport emocional i combatre els problemes de salut mental que cada vegada afecten més els joves»