Seguiment de la protesta madrilenya
Els metges de la sanitat pública de Catalunya aniran a la vaga el 25 i 26 de gener
Metges de Catalunya crida 25.000 doctors de CAP i hospitals a participar en l’«inici» d’un «cicle ininterromput de mobilitzacions»
Denuncia la «desafecció» del personal i reclama millores retributives i planificar ja les 9.000 jubilacions dels pròxims anys
Els metges de tot el sistema sanitari públic de Catalunya aniran a la vaga el 25 i 26 de gener. No n’hi ha hagut prou que el conseller de Salut, Manel Balcells, anunciés fa dues setmanes a Parlament mil milions més dels Pressupostos per al seu departament. Ni tampoc que s’hagi compromès a destinar a la primària, «en dos o tres anys», el 25% dels fons totals de Salut, com recomana l’OMS. Els metges volen fets i no promeses; així, a menys que s’arribi abans a un acord, els dies 25 i 26 de gener seran l’«inici» d’un «cicle ininterromput de mobilitzacions» per protestar per la «desafecció» dels sanitaris (agreujada per la pandèmia de covid-19) i la «nul·la capacitat de captar i retenir les noves generacions de facultatius».
Ho ha anunciat aquest dilluns al migdia Metges de Catalunya (MC), el sindicat que convoca aquesta vaga, a la qual estan cridats uns 25.000 metges de família i d’hospitals de tot el territori, tant de l’Institut Català de la Salut (ICS) com del sistema concertat. És a dir, tots els que treballen en el Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública (Siscat), en el sistema públic. Feia 10 anys que Catalunya no convocava una vaga d’aquest calibre, ja que la que hi va haver el 2018 va ser només dels metges d’atenció primària. El sindicat reclama, principalment, planificar les 9.000 jubilacions dels pròxims anys i millores retributives que ajudin a captar talent.
«El sistema sanitari públic té unes carències molt greus que s’han accentuat amb la pandèmia. I ara, en postpandèmia, no veiem que s’estigui fent res per recuperar els nivells necessaris», assenyala el secretari general de MC, Xavier Lleonart. Lleonart confia que la vaga sigui massivament seguida, ja que «la gent està pressionant cada vegada més» perquè el sindicat la convoqui. «Hi ha molt malestar i els sanitaris estan farts. N’hi ha que ens diuen que l’hauríem d’haver convocat abans».
Allò de Madrid «fa venir ganes»
Els tambors de vaga sonaven des de feia setmanes en la sanitat de Catalunya. Les massives mobilitzacions de Madrid han acabat d’empènyer els metges catalans, que fa anys que denuncien gran sobrecàrrega assistencial (sobretot en l’atenció primària) i males condicions laborals. Una altra gran preocupació davant la pròxima remesa de jubilacions de ‘baby boomers’ que no es podrà cobrir perquè no hi ha metges. Això últim passa també en altres països d’Europa, com França i Alemanya, però allà és on van a treballar molts metges espanyols perquè les condicions són millors.
«Tenim prou motius per fer vaga sense fixar-nos en ningú més. Però veure que hi ha companys d’altres comunitats que es mobilitzen fa venir més ganes de convocar-la», assenyala Lleonart, que, a més, matisa que el 25 i 26 de gener «seran els primers dies» de vaga, de manera que, si no s’arriba abans a un acord amb la Conselleria de Salut, es podria allargar. «Anirem planificant i convocant en funció de si hi ha més o menys sensibilitat per part de l’Administració», apunta el secretari general de MC.
Les peticions
MC assegura que totes les reivindicacions que formula són un «helicòpter de rescat» per garantir la supervivència del sistema. Un dels problemes més greus és la falta de professionals mèdics. A Catalunya es jubilaran uns 9.000 en els pròxims anys. «El relleu d’aquesta generació de metges no serà possible si no es milloren les condicions laborals i retributives», assegura el sindicat. «No és veritat que no hi hagi professionals. No hi ha professionals que vulguin treballar amb les condicions de sobrecàrrega, menyspreu i precarietat que s’ofereixen en el sistema sanitari públic», afegeix. Catalunya és, segons aquest sindicat, la comunitat amb més peticions de certificats d’idoneïtat (1.163 el 2021) per treballar a l’estranger.
Notícies relacionadesEn concret, Metges de Catalunya exigeix millorar les condicions de l’atenció primària. En l’última convocatòria de MIR, van quedar vacants 71 places de medicina familiar i comunitària a Catalunya, tot i que, després d’un segon procés extraordinari, van quedar-ne 14. «Les 50, 60 o 80 visites diàries que fan els metges de família, amb cinc minuts o menys per atendre cada pacient, són la pitjor publicitat de cara a formar nous especialistes», diu el sindicat.
Així, MC demana un increments retributius, millorar el pagament de les guàrdies, regular els descansos segons les institucions europees, fer estudis cada dos anys de càrrega laboral o incloure la formació mèdica continuada com a part de la jornada laboral, entre altres mesures.
- Els interessos no ho són tot Aquesta és l’edat límit per demanar una hipoteca a Espanya: ¿Ho sabies?
- Mia Carol: "No em vaig sentir culpable. Sé que no vaig fer res malament"
- Fenomen extrem als EUA L’huracà més violent de les últimes dècades arriba a Florida
- "Casa teva serà el teu taüt"
- Futbol El City tem que l’adeu de Begiristain arrossegui Guardiola
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- 'La vegetariana', de Han Kang: una dona que vol ser una planta
- CRÍTICA Han Kang: sang i ossos
- Apunt Futbolistes sense edat
- Mia Carol: "No em vaig sentir culpable. Sé que no vaig fer res malament"