L’estat d’ànim ciutadà

La línia que es va sobrepassar en la Mercè 2022: atacar l’escombriaire

  • Frederic Ximeno considera «inacceptables» i «intolerables» les agressions «sense precedents» que van patir els treballadors de BCNeta a la plaça d’Espanya 

La línia que es va sobrepassar en la Mercè 2022: atacar l’escombriaire

Guillem Sánchez

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La matinada de diumenge passat, durant la nit gran de la Mercè 2022, es va sobrepassar una línia que ningú a Barcelona, una ciutat que en l’última dècada ha acollit un acolorit ventall d’aldarulls, havia traspassat encara. Va passar a les 04.40 hores.

A aquella hora ja s’havia consumat la tràgica mort per apunyalament d’un jove d’uns vint anys sota les Torres Venecianes i la Guàrdia Urbana semblava tenir sota control la plaça d’Espanya després que la majoria dels 40.000 assistents als concerts de l’escenari de l’avinguda de Maria Cristina haguessin marxat a dormir. Però aquest espai no estava completament buit.

Hi quedaven uns 500 joves que a les 04.40 hores van decidir enfrontar-se a la policia municipal. Els aldarulls van incloure episodis tan absurds com llançar a terra motocicletes de barcelonins o trencar el vidre d’una xarcuteria per estampar els seus pernils contra l’aparador d’un negoci de roba, i no van arribar al volum que s’acostuma a sentir en els disturbis a la ciutat. Però aquests 500 joves també van fer una altra cosa: atacar els treballadors municipals que vesteixen uniforme verd amb franges grogues, els empleats de BCNeta, que van rebre cops d’ampolla i insults.

«Ens van llançar ampolles, van donar puntades de peu als vehicles i ens insultaven: ens deien que no érem espanyols», expliquen a EL PERIÓDICO alguns dels treballadors a qui els va tocar retirar-se i protegir els vehicles en un aparcament municipal pròxim. En els últims anys els atacs a policies antiavalots –o patrulles de seguretat ciutadana sense proteccions antitrauma– resulten incomptables. Aquella nit també n’hi va haver. Però fins a la matinada del 25 de setembre del 2022 no constaven agressions d’aquest tipus a treballadors municipals que es trobaven escombrant el terra. Aquella matinada es va sobrepassar la línia verda.

Sense precedents

«No hi ha precedents», explica Frederic Ximeno, gerent de Medi Ambient i Serveis Urbans de l’Ajuntament de Barcelona. «El que va passar és inacceptable, i intolerable», remarca. «Tot i que ens ho prenem com un incident aïllat», afegeix. 

Notícies relacionades

En grans esdeveniments com la Mercè i la revetlla de Sant Joan, en els quals els equips de neteja han de fer la seva feina entre ciutadans que es neguen a anar-se’n al llit, és habitual que la Guàrdia Urbana acompanyi els treballadors de BCNeta. «A nosaltres ens veuen com els paios que volen acabar amb la seva festa i s’enfaden», descriu un dels escombriaires. «El dispositiu conjunt funciona perquè permet buidar espais públics com la platja durant la revetlla que segueix plena quan els treballadors han de començar a netejar-la per als banyistes», explica Ximeno, sense entrar a discutir per què resulta necessària l’escorta policial per a treballadors que només pretenen escombrar la porqueria.

La comissària de Barcelona, Marta Fernández, reflexionava en una entrevista recent amb EL PERIÓDICO que els episodis de tensió entre ciutadans i policies són més freqüents ara que abans de la pandèmia. Però Fernández remarcava que la crispació no era cap als policies, sinó generalitzada i que, en conseqüència, els agents rebien durant la jornada la seva ració de crispació ciutadana. Des de la Mercè 2022 sembla que també els escombriaires en reben.