Les PAU 2022 a Catalunya

Universitats prova dues tecnologies per garantir l’anonimat en l’elecció de llengua en la selectivitat

  • Un sistema amb QR i un altre amb geolocalització es provaran durant els exàmens de dijous a la facultat de Matemàtiques de la UPC

3
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

La selectivitat 2022 a Catalunya estarà marcada pel compliment de la sentència del TSJC que obliga que l’alumne pugui triar la llengua (català, castellà o aranès) amb què vol els exàmens i que aquesta elecció sigui anònima. Per fer-ho, el Departament de Recerca i Universitats ha entregat als més de 40.000 estudiants matriculats a les proves d’accés a la universitat (PAU) un formulari anònim en què havien d’indicar en quin idioma volien cada examen. Un dels fulls del formulari autocopiador se’l queda el tribunal per saber quants exàmens es necessitaran en cada llengua i l’altra el tindrà l’alumne sobre la taula perquè el professor li reparteixi l’examen en la llengua sol·licitada.

Universitats vol explorar fórmules per millorar aquest sistema. És per això que aquest dijous a les 15.00 hores es provaran dues tecnologies que busquen millorar l’eficiència en el sistema de garantir l’anonimat en l’elecció de la llengua dels exàmens. La prova es farà en dues aules de la facultat de Matemàtiques i Estadística de la UPC durant els exàmens de biologia, dibuix tècnic, història de l’art, filosofia i literatura castellana, els últims d’aquesta edició de les PAU.

Una de les tecnologies es basa en codis QR i l’altra en geolocalització en espais interiors per Bluetooth. En una de les aules triades per a la prova, els alumnes a l’entrar hauran d’escollir una etiqueta amb un codi QR; unes correspondran al castellà i les altres al català. A l’ocupar el seient, deixaran l’etiqueta sobre la taula, de manera que la persona encarregada de repartir els exàmens podrà saber l’opció triada a través d’una ‘app’ en un dispositiu mòbil. Tots els codis QR seran diferents, per garantir que visualment sigui impossible distingir l’elecció de l’estudiant.

A l’altra aula, els estudiants agafaran un botó, un correspondrà al castellà i l’altre al català. Com en el cas dels QR, hauran de deixar el botó sobre la taula. Gràcies a les antenes Bluetooth de l’aula, el tribunal veurà a l’ordinador el mapa de les opcions escollides, de manera que es repartiran els exàmens en funció de l’elecció de l’estudiant.

La secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Cristina Gelpi, ha assenyalat que no hi ha data per ara per aplicar cap d’aquests sistemes. «No és una prova pilot. És una prova de concepte», ha insistit. «Es tracta d’explorar com implementar de manera més eficient l’elecció lingüística de forma anònima», ha assenyalat.

El sistema utilitzat aquest dimarts del formulari anònim ha despertat ja crítiques d’entitats pel bilingüisme com Docentes Libres, que el consideren «insuficient» i exigeixen que es reparteixin els exàmens en totes les llengües i que l’alumne no hagi d’assenyalar la seva opció.

Notícies relacionades

Universitats no tindrà dades sobre les eleccions lingüístiques dels alumnes fins que acabi la selectivitat. Gelpi ha apuntat que en l’històric de les PAU, un 95% d’estudiants fan els exàmens en llengua catalana i aventura que el formulari reflectirà l’ús de la llengua que hi ha hagut els últims 30 anys.

Aquest dimarts, el 100% de l’alumnat consultat per EL PERIÓDICO –que incloïa castellanoparlants– a la sortida dels exàmens de llengua i literatura castellana al campus Nord de la UPC havia marcat ‘tot en català’ al formulari. L’explicació que donaven era simple: és la llengua en què han estudiat totes les matèries.