Les PAU 2022 a Catalunya

Més de 40.000 estudiants catalans es presenten a la selectivitat postpandèmia

Les autoritats sanitàries recomanen als joves l’ús de mascareta, tot i que no és obligatori

Els alumnes diran de manera anònima en quina llengua volen realitzar els exàmens

Més de 40.000 estudiants catalans es presenten a la selectivitat postpandèmia
3
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Un total de 40.557 estudiants catalans realitzaran a partir d’aquest dimarts les proves d’accés a la universitat (PAU), la temuda selectivitat. Aquest any, superada la fase d’emergència provocada per la pandèmia de coronavirus, els exàmens recuperen el format de tres dies (14, 15 i 16 de juny) en lloc dels quatre de l’‘etapa covid’. L’ús de la mascareta no és obligatori però, ja que les proves es realitzen en espais tancats amb un important nombre de persones concentrades, les autoritats sanitàries han recomanat als alumnes que utilitzin la mascareta mentre duri l’examen, tant dins de l’aula com en l’accés a aquesta i als passadissos.

En el pla acadèmic, es mantenen les adaptacions acordades en la convocatòria del 2020 que flexibilitzen l’optativitat en l’elecció de les preguntes per part de l’alumne. El Departament d’Universitats justifica aquesta mesura, adoptada durant la pandèmia, perquè ja que a l’inici d’aquest curs 21-22 encara hi havia en els centres educatius mesures covid i no se sabia en quin context sanitari tindrien lloc les PAU, s’ha decidit mantenir aquest sistema per no variar les regles del joc. Els estudiants tenen detallada la informació sobre la flexibilització en cada assignatura al Canal Universitats.

Una novetat d’aquesta edició és que els estudiants hauran d’omplir un formulari anònim abans d’iniciar les proves especificant en quin idioma volen rebre els exàmens: català, castellà o aranès. D’aquesta manera es compleix la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que va declarar nul·les les instruccions de la selectivitat del 2021, quan es va demanar als alumnes que diguessin a mà alçada qui volia l’examen en castellà.

En aquesta edició, hi ha 207 tribunals repartits per tot Catalunya, la majoria en campus universitaris de la Universitat de Barcelona, Universitat Autònoma, Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat Pompeu Fabra, Universitat de Girona, Universitat de Lleida i Universitat Rovira i Virgili, així com en alguns instituts on altres anys s’han fet exàmens de les PAU. Els alumnes poden consultar el tribunal on els toca examinar-se així com la seva ubicació al Portal d’accés a la universitat.

79% d’aprovats en batxillerat

Dels 40.557 alumnes inscrits a les PAU, 32.172 són estudiants que han acabat el batxillerat, una xifra lleugerament superior a la del 2021, quan en van ser 31.821. També és similar el percentatge d’aprovats de batxillerat: aquest curs dels 46.486 alumnes matriculats a segon de batxillerat hi ha un 79,03% d’aprovats, davant el 79,86% de l’any passat, quan els matriculats van ser 46.194.

Notícies relacionades

Pel que fa a la resta de joves que faran les PAU, 4.612 són de matrícula lliure (procedents de batxillerat d’altres anys que no van fer la selectivitat, que volen millorar nota o que s’examinen només de la fase específica); i 3.773 procedeixen de cicles formatius de grau superior que s’examina d’alguna assignatura de la fase específica).

La selectivitat es divideix en dues fases: la general, obligatòria i que consta de cinc exàmens, i l’específica, que és voluntària i serveix per pujar nota. En la fase general, els alumnes s’examinen de quatre matèries comunes (Llengua catalana i literatura, Llengua castellana i literatura, Llengua estrangera i Història) i una matèria a escollir entre les comunes d’opció (Fonaments de les Arts, Llatí, Matemàtiques i Matemàtiques aplicades a les Ciències Socials). En la fase específica, els estudiants s’examinen de fins a tres matèries de modalitat que trien entre 22 assignatures. Amb les dues millors qualificacions, una vegada ponderades, es calcula la nota d’admissió a la universitat, que pot arribar fins als 14 punts. Els resultats dels exàmens es podran consultar a partir del 29 de juny.