Accident mortal fa dos anys

Concentracions davant Iqoxe a Tarragona per demanar més seguretat per la petroquímica

Veïns i partits demanen que s’agiliti el pla d’emergències previst per al sector químic

Concentracions davant Iqoxe a Tarragona per demanar més seguretat per la petroquímica

Europa Press / Laia Solanillas

2
Es llegeix en minuts

Dues concentracions han recordat aquest divendres l’explosió a l’empresa quimica Iqoxe, a la Canonja, en el segon aniversari de la deflagració que va causar tres víctimes mortals.

Veïns, sindicats i ajuntaments del polígon petroquímic han reclamat celeritat a la Generalitat en el desplegament del Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona (Plaseqta), així com la redacció d’un pla de comunicació per reaccionar en cas de risc químic i la implementació de més mesures de seguretat.

Un centenar de persones han homenatjat les víctimes amb un minut de silenci davant l’empresa, i han fet sonar les sirenes d’alarma que el dia del sinistre no es van activar. A més, l’Associació de Veïns de Bonavista ha reunit unes 50 persones a la plaça de la Constitució d’aquest barri de Tarragona.

Retards en la implementació

Els organitzadors han denunciat que no s’ha avançat prou en la gestió de les emergències i han lamentat el retard en la implementació del Plaseqta. El president de la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT), Alfonso López, ha remarcat que els veïns no sabrien com actuar si hi tornés a haver un accident químic i ha criticat que no s’hagin desplegat campanyes de comunicació per informar la ciutadania sobre com ha d’actuar en cas d’emergència.

López ha lamentat també que només es parli sobre les mesures de seguretat i les inversions fetes quan s’acosta l’aniversari de l’explosió. «Sabem que al juny arribarà el sistema d’avisos per missatgeria mòbil, que s’han instal·lat 56 sensors; i que Iqoxe ha invertit 40 milions d’euros, però que la resta de l’any no passa res, només demanem seguretat per als treballadors i els veïns», ha reclamat.

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha reconegut la lentitud de les administracions a l’hora de desplegar el Plaseqta i que és necessari redactar el pla comunicatiu per donar «confiança i tranquil·litat» a la població. «Falta més celeritat, tenim la sensació que durant uns mesos ha costat molt avançar, recordo que fins i tot que l’anterior conseller, Miquel Sàmper, va posar en qüestió la instal·lació de sensors perquè no hi havia pressupost», ha destacat.

En la mateixa línia s’ha manifestat el segon tinent alcalde de Vila-seca, Josep Toquero, que ha afirmat que és «lògic i raonable la inquietud» per part de la ciutadania pel retard en la posada en marxa de mesures. «Estem a favor de l’empresa química, és un motor important de la nostra economia, però com a administració local demanem seguretat per a la tranquil·litat de la ciutadania», ha opinat.

Partits i sindicats

L’alcalde de Constantí, Óscar Sánchez, ha sigut més crític amb la Generalitat i ha assegurat que s’ha fet «poca feina» des del Departament d’Interior. «Si hi hagués un altre accident la reacció seria la mateixa de fa dos anys, per tant, ens queda molta feina per fer», ha dit.

Notícies relacionades

En la protesta han participat membres d’altres formacions polítiques del territori, com per exemple En Comú Podem, la CUP, ERC i Junts.

A la concentració, també han assistit representants sindicals de la UGT i CCOO així com membres del comitè d’empresa d’Iqoxe. El seu president, Fran Pizarro, ha explicat que han aconseguit millores laborals, com l’augment de treballadors, una trentena, des de l’explosió. «La sensació ha millorat una mica respecte del 2020, però encara estem lluitant molt en l’àmbit de les relacions socials dins l’empresa perquè no són pacífiques del tot», ha assegurat.