La lluita contra la pandèmia
Tornada al col·le: presencial però amb dubtes sobre com es gestionaran les quarantenes
El Govern es reuneix amb les autonomies aquest dimarts per dissenyar la tornada a l’escola després de les vacances de Nadal
«Les famílies necessiten protocols clars per actuar davant contagis a les aules», reclama l’epidemiòleg Quique Bassat
Els centres educatius van arribar a l’aturada nadalenca amb un repunt important de contagis. La incidència es va desbocar entre els menors de 12 anys i les alarmes es van disparar. A una setmana que es reprenguin les classes, la comunitat educativa continua inquieta. Malgrat que el Govern aposta per la presencialitat i que cap autonomia es planteja ni tancar les escoles ni retardar-ne l’obertura, les famílies ja s’han posat en guàrdia. Acusen les autoritats de tractar els nens i les nenes com ciutadans de segona, víctimes d’unes restriccions que per als adults brillen per la seva absència en la majoria de les autonomies. Només Madrid, Andalusia i Múrcia van estudiar una possible semipresencialitat als instituts. Madrid, la que més obertament havia plantejat la mesura, acaba de fer marxa enrere i ha assegurat que el retorn a les aules serà completament presencial, igual que a Catalunya, on, si no hi ha canvis en el protocol, els alumnes vacunats de més de 12 anys –-els que tenen la pauta completa-– no han de fer quarantena preventiva si hi ha un positiu a classe.
La quarantena serà, precisament, un dels punts de debat susceptible de patir modificacions en la reunió que aquest dimarts faran a la Moncloa els ministeris de Sanitat, Educació i Universitats amb els consellers autonòmics per dissenyar la tornada a les aules. Així, la sectorial d’Educació analitzarà la possibilitat d’eliminar la quarantena dels nens menors de 12 anys, independentment de si estan vacunats o no, sempre que tinguin símptomes.
La reunió del Govern i les autonomies arriba enmig de la sisena onada de la pandèmia i amb una incidència acumulada general de 1.775 casos per 100.000 habitants . «Espero que s’aposti per reforçar les mesures anticovid ja existents i per la presencialitat. El contrari seria un disbarat», assenyala el pediatre i epidemiòleg Quique Bassat.
Malgrat les directrius de les comunitats, tot apunta que la gestió dels casos positius i la quarantena deixarà les famílies i els centres escolars en la incertesa perquè una cosa és la teoria i l’altra la pràctica. ¿Què passa si un alumne té símptomes? ¿I si és positiu? ¿A quina prova se’l sotmet? ¿Es confinen els seus companys? «Els protocols han de ser clars, i ara mateix no ho són. No pot ser que els pares i les mares no sapiguem què fer», remarca el doctor Bassat, que critica que a Espanya, a diferència del que succeeix en altres països europeus, no es facilitin tests gratuïts d’antígens. Segons la cadena SER, Sanitat plantejarà un nou protocol que considerarà que hi ha un brot quan en una mateixa classe es registrin tres casos positius (i no dos).
L’última setmana de col·le abans de les vacances, el percentatge d’aules confinades a tot Espanya era de l’1,30% davant el 0,2% registrat a principis de desembre. No obstant, la incidència acumulada ja no està tan desbocada en el grup d’edat de 5 a 11 anys (1.799 casos per 100.000 habitants). Ara mateix, el segment de població més contagiat és el de 20-29 anys (2.880 casos), seguit dels que tenen entre 30 i 39 anys (2.353 casos) i els de 40 a 49 (2.134 casos).
Restriccions infantils
Les famílies, que aquests dies a les xarxes socials estan en plena batalla per assegurar-se la presencialitat escolar, es pregunten per què els nens i les nenes han de veure alterada la seva rutina escolar quan la resta de la població fa vida normal: treball presencial i escasses restriccions a les activitats socials, més enllà de les imposades en ple Nadal a Catalunya, amb toc de queda inclòs. Aquí, a més, per a les cavalcades de Reis, Salut ha imposat la mascareta obligatòria per a tots els més grans de sis anys, i la «recomana» també als nens d’entre tres i cinc anys. Madrid, on regna la ‘llibertat’ per a l’oci dels adults, ha prohibit els caramels en la passejada de Melcior, Gaspar i Baltasar, a què només es podrà assistir amb un seient reservat.
Precisament a Madrid, un grapat de pares i mares s’han agrupat sota el nom de Sindicat de Famílies per denunciar «l’atropellament» de drets que cometen les autoritats autonòmiques. La presidenta, Isabel Díaz Ayuso, va insinuar fa dies la possibilitat que els alumnes més grans, els de 3r i 4t d’ESO i Batxillerat rebin classes mixtes –‘online’ i presencials– a partir del 10 de gener. «És intolerable que les autoritats polítiques s’estiguin plantejant tornar a un escenari de semipresencialitat després del Nadal mentre permeten aglomeracions en espais tancats, la majoria dels centres de treball continuen funcionant presencialment, i es redueixen les quarantenes», denuncien en un comunicat. El club Malasmadres –conegut pel seu activisme a favor de la conciliació– i l’organització no governamental Save the Children han demanat el mateix.
Mentrestant, la Confederació Espanyola d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnat (Ceapa) demanda acabar amb la incertesa i exigeix que les decisions que prenguin les autoritats polítiques estiguin consensuades amb les famílies. «La presencialitat garanteix la igualtat d’oportunitats. Però per a això cal dotar de recursos les escoles», expliquen fonts de l’organització.
La pressió de les famílies ha sigut de tal envergadura que el conseller madrileny d’Educació, Enrique Ossorio, acaba d’anunciar que, malgrat el que va suggerir Díaz Ayuso fa dies, la presencialitat estarà garantida en totes les etapes.
📚 La vuelta a clase en la Comunidad de Madrid será presencial desde el próximo lunes 10 de enero, en todas las etapas educativas.
— Comunidad de Madrid (@ComunidadMadrid) 3 de enero de 2022
Así lo ha explicado el consejero @eossoriocrespo.
➕Info: https://t.co/0AcpNo1IAu pic.twitter.com/5pAreU88tx
Vacunació
Una de les grans armes per afrontar una tornada al col·le segura és la vacunació. El 92% dels xavals entre 12 i 19 anys ja tenen, almenys, una dosi. Però només el 26,8% dels nens i les nenes entre 5 i 11 anys han rebut la seva primera punxada (per a la segona caldrà esperar unes vuit setmanes). És un percentatge que, segons el parer del doctor Bassat, queda una mica curt. «Hi ha molts pares i mares que continuen pensant si vacunar o no els seus fills, però avançar en la immunització és molt important. Igual d’imprescindible que reforçar les mesures anticovid ja existents i que es van relaxar molt al desembre», insisteix.
Una vegada que comencin les classes, la gran pregunta és com es gestionaran les quarantenes. A Catalunya, el protocol actual marca que si hi ha un positiu a classe, els alumnes del grup que tinguin la pauta de vacunació completa o que ja hagin passat la covid no hauran de fer quarantena. Mentrestant, Madrid –on l’atenció primària està saturada i ja gairebé no es realitzen PCR– ja ha avançat que no hi haurà confinament d’aules en cas de contagis esporàdics. Si hi ha un brot serà Salut Pública la que dicti el protocol.
😷 @SaludMadrid dejará de establecer cuarentenas ante casos esporádicos de COVID-19 en centros educativos.
— Comunidad de Madrid (@ComunidadMadrid) 31 de diciembre de 2021
✅ La Consejería ha adaptado su Estrategia ante la nueva situación de manejo de casos que marca la variante Ómicron.https://t.co/dgV5F2R30m
Els professors demanen tests
Al col·lectiu de professors, el que els preocupa és que la tornada al col·le, el dia 10 i presencial, sigui segura. És per això que reclamen que es facin PCR o tests d’antígens. El sindicat de professorat de l’ensenyament públic ANPE a Catalunya ha exigit a la Conselleria d’Educació que se sotmeti tots els docents a tests d’antígens o PCR per a així garantir un segon trimestre «sense aturades». Segons aquest sindicat, a menys d’una setmana de l’inici de les classes, el panorama als centres educatius «no pot ser més decebedor», perquè «ens trobarem amb un gran nombre de docents i alumnes que s’hauran infectat i estaran en quarantena o, el que pot ser pitjor per a tothom, que siguin asimptomàtics i, sense saber-ho, puguin contagiar el virus». En la mateixa línia s’han pronunciat Ustec, UGT o CCOO.
També consideren «imprescindible» accelerar ja la dosi de reforç de la vacuna per a tot el personal docent. Actualment, a Catalunya només el 35% de personal de centres educatius ha rebut la tercera dosi.
Quant a la universitat, el Consell de Rectors d’Universitats Espanyoles (CRUE) ha defensat una tornada a les aules dins la màxima normalitat possible. «L’objectiu prioritari de la comunitat universitària, després del període de descans marcat pel Nadal, torna a ser mantenir en un format presencial l’activitat investigadora i docent, incloent la realització dels exàmens», expliquen en un comunicat. Per la seva banda, la Coordinadora de Representants d’Estudiants d’Universitats Públiques (CREUP) reclama mesures perquè la tornada a les aules sigui segura. En aquest sentit, han demanat al Ministeri d’Universitats que revisi i reforci els protocols establerts per les comunitats autònomes i que s’asseguri que es compleixen. .
Europa: normalitat i més vigilància
Notícies relacionadesA Europa, les escoles han obert aquesta setmana amb relativa normalitat, amb l’excepció de Portugal, que ha tancat escoles en el que ha anomenat «setmana de contenció». La resta de països han extremat les mesures de vigilància. A Anglaterra, per exemple, el Govern ha anunciat que tot l’alumnat de secundària s’haurà de sotmetre a tests d’antígens abans de tornar a classe. A França, s’endureix el protocol per als contactes estrets de positius: si hi ha un alumne positiu, la resta de companys de la classe s’hauran de sotmetre a tres tests al llarg de quatre dies per poder continuar assistint a l’escola. Als Països Baixos, han optat per ajornar almenys fins al 14 de gener el reinici de les classes a la universitat, ja que la incidència d’aquest grup continua sent alta.
Itàlia, per la seva banda, fa aquest dimarts una reunió per abordar si l’assistència presencial podrà reprendre’s entre el 7 i el 10 de gener, depenent de les regions, o si serà necessari començar en remot fins que la campanya de vacunació entre els menors d’entre 5 i 11 anys estigui més avançada, ja que actualment un 88,4% no ha rebut cap dosi.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Vacunes Comunitat de Madrid Mestres i professors Educació secundària Educació primària Nou curs Autonomies Govern Coronavirus a Espanya Coronavirus a Catalunya Col·legi Coronavirus Estudiants
- SUCCESSOS Un tribunal ordena investigar la mort d’una nena en una piscina privada
- Els ‘kiwis’ assalten els britànics amb dues victòries
- 400 blocs Polvorí per la suposada estafa d’un administrador de finques
- Falta de servei 5.000 veïns de BCN han estat tres mesos sense rebre cartes de Correus
- Cine ‘La sustancia’, una bacanal ‘gore’ feminista
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Toni Bou: "Em preocupa què faré quan em retiri per ser tan feliç com ara"
- L’ÚLTIMA GRAN CARRERA DE LA TEMPORADA Pogacar culmina a la Llombardia un any històric en el ciclisme
- Lliga F Regnar i renéixer: torna un derbi "descompensat"
- Barraca i tangana Passeu-li al bo