La lluita contra la pandèmia
Els sindicats de mestres demanen fer tests de covid per a una tornada al col·le segura
Ustec veu «indignant» que Educació i Salut no es plantegin mesures de cara al 10 de gener
Toc d’atenció dels sindicats catalans al Govern de la Generalitat a compte de la tornada al col·le després de les vacances de Nadal, que el departament d’Educació vol mantenir tant sí com no el 10 de gener, tal com està previst al calendari del curs. Les centrals no s’oposen a priori a la tornada a les aules, però sí que exigeixen que aconsegueixi garanties de seguretat per a professors i alumnes. «No pot ser tornar a classe com si no passés res», denuncia Iolanda Segura, portaveu d’Ustec, el sindicat majoritari entre els docents catalans. Per això reclamen a Educació i Salut que es faci PCR o tests d’antígens tant a professors com a estudiants, una cosa que per ara no està sobre la taula de les conselleries.
«És indignant, increïble que amb l’augment exponencial de casos que hi ha aquests dies no s’estiguin plantejant prendre mesures preventives», afirma Segura. «Si realment volen obrir les escoles el dia 10, que no posin en perill la seguretat de la comunitat educativa i facin abans PCR o test d’antígens», assenyala.
Recorda que el gener del 2020, la tornada al col·le es va retardar del divendres 8 al dilluns 11 de gener i Salut va fer un cribratge massiu als professionals de l’educació. Aquest cribratge va donar com a resultat un nombre important de positius que va provocar problemes logístics a les escoles fins que no es van distribuir els professors substituts. La portaveu d’Ustec considera que aquesta mesura s’hauria de repetir ara, tenint en compte, apunta que, a diferència de l’any passat, ara els brots es donen entre l’alumnat, especialment el de primària.
En la mateixa línia, Jesús Martín, d’UGT, apunta que vistes les dades d’evolució del coronavirus, «potser s’haurien de plantejar un retard o una tornada híbrida». I ho veu especialment necessari en aquells nivells, com el de la Formació Professional, on les ràtios d’alumnes per classe són molt elevades. «Hi ha classes massificades». L’alternativa, apunta, serien els tests d’antígens. «Poden ser la solució». Admet Martín que retardar la tornada al col·le «no és la millor solució», però «és millor que no fer res i esperar que el problema es faci més gran».
Por del caos organitzatiu
Mirnaya Chabás, responsable de salut laboral de la Federació d’Educació de CCOO, opina que el «millor» és la tornada normal i presencial, però insisteix que sigui «amb la màxima seguretat, no posant en perill» la comunitat educativa. «Si es torna el 10, s’han d’aconseguir les millors condicions. És un tema que les autoritats sanitàries han de valorar».
Als sindicats els preocupa també el caos organitzatiu que es pot crear si, una vegada reprès el curs, es comencen a detectar positius entre els docents. En aquest sentit, Martín opina que Educació ja hauria d’estar organitzant i trucant al personal per cobrir substitucions eventuals. «Cal avaluar i prendre decisions. Tenen marge per reaccionar. Si es vol, som a temps d’evitar el caos», adverteix.
Des d’UGT, apunten també que el procés de vacunació de la tercera dosi entre el professorat no avança amb prou celeritat. En aquests moments, i segons les dades de Salut, un 93% del personal docent de les escoles té la pauta completa. I un 35% té ja la dosi de reforç.
Debat obert
La tornada a les aules el 10 de gener és una qüestió sobre la taula del Govern i les autonomies. Els ministeris de Sanitat i d’Educació i FP faran una reunió conjunta amb els consellers de les comunitats autònomes el dimarts, 4 de gener, per analitzar la situació dels contagis i les possibles mesures a adoptar davant la tornada a les aules dels escolars.
La majoria de les comunitats autònomes són partidàries de reprendre les classes de manera presencial amb normalitat després de les vacances de Nadal, tot i que alguna, com Madrid, estudia la semipresencialitat per a l’alumnat de l’ESO i Batxillerat quan es reprengui el curs escolar en funció de les dades epidemiològiques que hi hagi a mesura que s’aproximi el 10 de gener.
En el cas de Catalunya, la conselleria que dirigeix Josep Gonzàlez Cambray, insisteix que «no hi ha cap mesura extraordinària sobre la taula» i el pla és obrir el dia 10 amb normalitat. Sí que manté la línia oberta amb el departament de Salut. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, assenyalava aquesta setmana que «en principi les classes es reprendran el dia 10 amb un protocol similar», però advertia que «cal seguir la situació dia a dia». Apuntava com a factor favorable l’avenç de la vacunació dels nens de 5 a 11 anys (un 21,3% ja té la primera dosi). Partint de les dades, afegia, «l’acabarem de valorar».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Mestres i professors Nou curs Educació a Catalunya Sindicats Coronavirus a Espanya Coronavirus a Catalunya Col·legi Coronavirus Estudiants Família Ministeri de Sanitat
- Tennis Nadal reapareix en una exhibició supermilionària a l’Aràbia Saudita
- LA SITUACIÓ DE LA XARXA DE RODALIES Adif retarda el tall previst a l’R3 per no coincidir amb el de Tarragona
- La Generalitat reclama 71 milions a 9.500 famílies
- CRÍTICA Una impostora en la tragèdia del Bataclan
- Presentació en el COE Ser esportista olímpic i militar