Consell Interterritorial

Sanitat i les comunitats redueixen la quarantena per covid a set dies

  • La decisió, presa per unanimitat i amb una rapidesa poc usual, s’aplicarà només als asimptomàtics

  • Els estadis tindran un límit d’aforament del 75% i els pavellons del 50% per l’escalada dels contagis

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La quarantena per positiu de coronavirus deixaran de ser de 10 dies. A partir d’ara, l’aïllament en els casos asimptomàtics passarà a ser de 7, segons el que van acordar aquest dimecres el Govern i les comunitats autònomes, que van aprovar la decisió amb una sorprenent unanimitat, primer en la Comissió de Salut Pública i després en el Consell Interterritorial. La mesura segueix l’estela de què han aplicat altres països, com el Regne Unit i els EUA, al llarg de l’última setmana, arran de l’explosió de la variant òmicron, que està batent rècords de contagis. 

El grup de comunitats que apostaven per una iniciativa d’aquest tipus ha anat creixent aquests dies, fins a incloure una àmplia majoria, de Madrid a Catalunya, passant per Andalusia, Extremadura, Castella-la Manxa i les Balears. Alguns dels territoris defensaven escurçar la quarantena encara més, fins als 5 dies, però al final la proposta que més consens ha suscitat fixa el límit en 7.

La decisió, aprovada amb una rapidesa molt poc usual i en part sense fer cas del criteri dels tècnics, es basa en dos tipus d’arguments. D’una banda, els epidemiològics: la variant òmicron és molt més infecciosa que les anteriors, però alhora, en un país amb una taxa de vacunació tan alta com Espanya, sol implicar quadros lleus, de curta durada o directament asimptomàtics. De l’altra, els econòmics, pel perill que l’elevada taxa de contagis (la incidència és ara de més de 1.300 casos per cada 100.000 habitants, un nivell sense precedents), pugui paralitzar serveis essencials i sectors productius. 

L’«equilibri»

«S’ha de guardar un equilibri entre salut pública, salut mental i creixement econòmic», va dir al migdia Pedro Sánchez, durant la seva compareixença a la Moncloa per fer balanç de l’any que s’acaba. El president del Govern va evitar recolzar clarament la reducció dels aïllaments, però va suggerir que s’havia de plantejar una decisió «molt important», ja que aquesta sisena onada és «diferent» de les altres. 

«És evident que Espanya i el món no són com fa un any. Estem millor perquè estem vacunats. Ara bona part dels casos són asimptomàtics. Hem d’avaluar l’evolució de les hospitalitzacions i les uci, i hem d’aprendre a conviure i entendre el virus amb la variant òmicron», va dir Sánchez.

La resolució pactada pel Govern i les autonomies en el Consell Interterritorial va anar en el mateix sentit, remarcant les especificitats del moment, i va obrir la porta que hi hagi més canvis en els mecanismes de «vigilància» a curt termini. «És molt important que anem veient la situació actual com un moment de canvi en el comportament del virus, potser fer una revisió dels indicadors i una avaluació del comportament davant la nova realitat, cosa que ens pot portar a una situació de vigilància diferent», assenyala el text.

«Podem estar davant un canvi de paradigma en la pandèmia», va dir després de la cita amb les comunitats la ministra de Sanitat, Carolina Darias, que també va defensar que la tornada al col·le el 2022 sigui presencial, davant comunitats com Madrid, que estudia que sigui semipresencial

Sense esperar els tècnics

Notícies relacionades

Reunida de forma extraordinària, la Comissió de Salut Pública va optar per no esperar els experts de la Ponència d’Alertes, que aquest dimecres van desaconsellar aprovar ja la mesura, al considerar que convenia esperar una setmana més. D’aquesta manera, els contagis que hi hagi a partir d’ara (dimarts es van notificar 99.671 nous positius) s’hauran d’aïllar només 7 dies, en lloc de 10. Els EUA van prendre el dia abans una decisió semblant: allà la quarantena serà de 5 dies per als positius asimptomàtics. 

La cita del Govern i les comunitats, finalment, també va servir per prendre dues decisions més davant l’actual escenari. Tornen les limitacions d’aforament en les competicions esportives: fins al 31 de gener, seran d’un 75% als estadis oberts i un 50% als pavellons tancats, deixant llibertat a les autonomies per ser més estrictes. Alhora, també es va reduir de 10 a 7 dies la quarantena que han de guardar els contactes estrets que no estiguin vacunats. La setmana passada, l’organisme ja va aprovar que els contactes estrets vacunats no haguessin d’aïllar-se.