Gestió de la sisena onada

El rècord de contagis obliga a revisar els indicadors de Sanitat

  • En Consell Interterritorial planteja portar a terme una vigilància diferent, tenint en compte que Madrid no notifica els autodiagnosticats i el col·lapse a l’atenció primària

El rècord de contagis obliga a revisar els indicadors de Sanitat

CAPTURA VÍDEO EFE

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Per molt que espantin les xifres rècord que està deixant la sisena onada de la pandèmia, el sistema sanitari no és capaç de comptabilitzar tots els positius. Fa dies que la Comunitat de Madrid va recomanar als qui obtinguin un resultat positiu en un test d’autodiagnòstic que ho comuniquin telemàticament però que no acudeixin als centres de salut a confirmar el diagnòstic. Si bé la Conselleria de Sanitat madrilenya ha informat que aquestes dades són comptabilitzades en l’estadística regional, no s’aboquen el sistema de vigilància nacional, per la qual cosa no apareixen en els casos diaris i acumulats notificats pel Ministeri de Sanitat.

El motiu al·legat és que encara no existeix un acord sobre els criteris que han de complir aquests positius per ser comptabilitzats de forma homogènia a tot el territori. No obstant, Catalunya, que dilluns també va demanar que els autodiagnosticats no acudeixin als centres d’atenció primària (CAP) o les urgències hospitalàries, sí que comunica les dades a Sanitat, segons va explicar dimecres en una roda de premsa.

Per tant, en el rècord de més de 100.000 nous casos notificats dimecres no hi ha tots els contagiats, falten els positius de Madrid d’autodiagnòstic. I com ha anat passant durant tota la pandèmia, tampoc hi ha els asimptomàtics que no es fan cap tipus de prova, al no saber que estan o poden estar contagiats. I també faltarien aquells amb símptomes molt lleus i que no troben tests a les farmàcies, a causa de la falta d’estoc, i no volen passar-se hores o dies fins a ser atesos en un centre de salut, possiblement perquè aleshores ja es troben perfectament bé, ja que l’òmicron generalment causa infeccions lleus.

Vigilància diferent

Afegit a tot l’anterior, cada dia hi ha més contagiats per comptabilitzar. No només a Espanya. En altres països també s’estan produint xifres rècord que col·lapsen el sistema. Dimarts, per exemple, quan a Espanya es van registrar 72.000 casos, a França se’n van notificar 104.000, a Itàlia 54.000, als Estats Units 320.000, al Regne Unit 122.000 i Austràlia més de 9.000.

Per tot això, el Consell Interterritorial, que reuneix el Ministeri i els consellers de Sanitat, dimecres va plantejar que potser convindria «fer una revisió dels indicadors i una avaluació del comportament de la nova realitat que pot portar a una situació de vigilància diferent», segons expliquen fonts autonòmiques. Si bé els reunits van constatar que aquesta revisió pot portar temps.

Així mateix, el Consell va mostrar la seva preocupació per l’alt nombre de proves que es fan diàriament, que contribueixen a la saturació de la primària, i es va plantejar la necessitat d’extremar la indicació de PCR o antígens exclusivament persones amb símptomes, també tenint en compte que les precaucions s’han de centrar en els vulnerables.

Noves estratègies

Notícies relacionades

Aquesta estratègia va d’acord amb el que comencen a reclamar alguns especialistes, en vista del volum ingestionable (amb les eines actuals) de casos que provoca la variant òmicron. Per exemple, José Luis del Pozo, director de malalties infeccioses de la Clínica Universitat de Navarra, ha reclamat a les xarxes socials que les proves es reservin per als casos greus, que es deixi de rastrejar (una tasca que ja era deficitària abans de la sisena onada i ara encara més) i que l’atenció primària se centri en els pacients amb símptomes i factors de risc de desenvolupar una malaltia greu.

Tot això va d’acord amb les mesures adoptades en els últims dies de reduir les quarantenes a set dies als asimptomàtics i que els contactes estrets no s’aïllin. La sisena onada està provocant una nova forma de gestió i tot indica que en els pròxims dies també hi haurà canvis en la comptabilització i la vigilància.