L’evolució de la pandèmia

El 2021 acaba amb més contagis de covid que mai i moltes menys morts

  • Els contagis de la sisena onada a Catalunya estan a punt de duplicar el màxim a què es va arribar al juliol. En canvi, les defuncions amb prou feines suposen el 5% del pic registrat en la primera onada.

El 2021 acaba amb més contagis de covid que mai i moltes menys morts

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +

L’evolució de la sisena onada de la pandèmia continua donant rècords diaris de nous contagis, com ara els més de 100.000 nous casos notificats aquest dimecres a tot Espanya. Però, com ja s’està veient en altres llocs –a Sud-àfrica, per exemple, on al novembre la variant òmicron va activar per primera vegada totes les alarmes–, els símptomes que desenvolupen ara els infectats ja vacunats són molt més lleus que en onades anteriors. L’atenuació dels efectes ha reduït els ingressos als hospitals, la derivació a l’uci i les morts. 

Una anàlisi detallada de com s’està comportant la sisena onada a Catalunya,  a partir de les dades facilitades per la Conselleria de Salut al portal dadescovid.cat, confirma que aquesta última setmana del desembre, les morts per covid a Catalunya representen un 3,5% del pic màxim de la pandèmia, a què es va arribar durant la primera onada, concretament la setmana del 4 d’abril del 2020, quan cada dia morien gairebé 400 persones pel virus. Aquells mateixos dies, les ucis catalanes registraven també els màxims d’ocupació amb pacients afectats de covid-19. En l’actualitat, la pressió sobre les unitats de crítics representa un 27% de la de llavors.

I tot això, en un moment que l’aparició de nous casos diaris trenca cada dia les estadístiques. Amb els 22.871 notificats aquest dimecres, Catalunya ja supera d’un 80% el màxim de nous contagis en un sol dia, que s’havia produït la setmana del 12 de juliol passat, en plena cinquena onada. I gairebé triplica els de la segona onada, ara fa un any.

Una situació similar a Espanya

Notícies relacionades

La comparativa és diferent si les dades que es tenen en compte són les del global d’Espanya. D’entrada, al pic màxim de contagis diaris en el conjunt estatal es va arribar la setmana del 21 de gener, en la tercera onada (no en la cinquena, com a Catalunya). En aquests moments, les infeccions que es produeixen cada dia per covid suposen un 43% més que les produïdes llavors

També en el global espanyol baixen ara els ingressos hospitalaris i l’entrada a l’uci dels pacients amb coronavirus respecte d’etapes anteriors: tant uns com l’altra representen amb prou feines un 11% dels registrats en el punt àlgid de la primera onada, durant la primavera del 2020. El nombre de defuncions en l’actualitat és encara més baix, si és possible, i suposen poc més del 5% de les d’aquests mesos. La diferència, asseguren els experts, la marca, sobretot l’alta taxa de vacunació de la població