Obro fil
La tècnica russa per desestabilitzar Espanya amb la dana, al descobert
Un informe de Seguretat Nacional, la soporífera final de l’Europa League i els mètodes de Trump amb els líders estrangers, protagonistes a les xarxes

Putin i els seus amics de Vox
Fa molt temps que les guerres no es dirimeixen només en el camp de batalla. Els mitjans de comunicació de masses, des que ho són, han sigut objecte de desig per als governs, que sempre han volgut aprofitar la seva influència i convertir-los en eines de propaganda. L’auge de les xarxes socials, en els últims anys, no ha fet sinó redireccionar aquests esforços, i en molts casos ampliar-los. I, tot i que tots els governs voldrien controlar els mitjans i les xarxes, uns ho fan millor que d’altres.
La gran virtut de l’Informe Anual de Seguretat Nacional, aprovat aquesta setmana pel Consell de Seguretat Nacional (CSN), no és que deixi en evidència les constants ingerències russes a la UE, ni la seva voluntat de desestabilitzar les democràcies occidentals amb qualsevol pretext, ni tan sols l’audàcia amb què es condueixen els xavals de Vladímir Putin. És que deixa negre sobre blanc alguns dels seus mètodes, que van utilitzar amb profusió amb la tragèdia de la dana de València. L’informe del CSN detalla que els tentacles del Kremlin van difondre notícies falses com el dels centenars de cadàvers del pàrquing de Bonaire, o que la policia havia abandonat els ciutadans necessitats per escortar el Rei i Pedro Sánchez a Paiporta. L’objectiu és sembrar la discòrdia, «incrementar la divisió social», per, en última instància, «deslegitimar el recolzament a Ucraïna» a la UE. Per, en resum, denunciar que Espanya estava dilapidant en una guerra a milers de quilòmetres recursos que havien de servir per ajudar els valencians.
A Espanya, els més molestos amb el que diu l’informe han sigut els usuaris de xarxes socials vinculats a Vox, que han mostrat de nou una proximitat, que ja no sembla casual, amb el Kremlin. «El règim de Putin ha fixat especial prioritat per destruir la impecable democràcia espanyola», es burlava a X l’eurodiputat d’aquest partit Hermann Tertsch.

El president de Rússia, Vladímir Putin, en una fotografia de divendres passat. /
El pitjor partit del món
La final de l’Europa League entre el Tottenham i el Manchester United, que es va celebrar dimecres a San Mamés, va tenir molta substància a les xarxes socials. Primer van recollir episodis de l’èbria turba anglesa que va assolar Bilbao durant tot el dia: cal fer especial menció a la malvolença amb què els ‘hooligans ’van maltractar el mobiliari urbà, sobretot els semàfors –que van arrencar en un bon nombre al centre de la ciutat– i com es van defensar alguns veïns de la invasió. Es van fer virals, per exemple, les imatges d’un senyor que foragitava els seguidors borratxos dels voltants del seu pis a la plaça Nueva amb una espècie de pica de les que s’utilitzen a les corrides de toros. I tot i així costava fer-los fora, perquè després parlin de l’elegància i el saber estar britànics.
Però, sobretot, la gent va comentar com de dolent va ser el partit. Després d’unes semifinals de Champions que van constituir un monument al bon gust futbolístic –en el cas de l’Inter-Barça– o, almenys, a l’emoció –en el de l’eliminatòria que va enfrontar el PSG i l’Arsenal–, el partit entre els Spurs i el United semblava d’un altre esport. És comprensible que el Tottenham voldria donar èpica a les xarxes a la seva victòria, aconseguida gràcies a un gol en pròpia porta dels seus rivals, però els qui no tinguessin una implicació emocional en el partit el van patir més que el van disfrutar.
Els mems van ser sagnants. «Això no pot ser futbol, ha de ser una cosa diferent», escrivia el compte @TrollFootball, amb 4,5 milions de seguidors. «No sé si estic veient la final de l’Europa League o un partit de ‘play-off’ de descens de la Premier», apuntava @raulschalke7. «El Tottenham campió de l’Europa League, sense xutar a porta en tot el partit (el gol va ser en pròpia), dissetè a la Premier amb 38 punts, mateixes derrotes en la Premier que el Las Palmas. El pitjor campió de la UEFA en molts anys», va resumir @marmolista_gc2.

El Tottenham celebra l’Europa League conquerida a San Mamés contra el Manchester United. /
Trampa al Despatx Oval
Si alguna cosa no es pot negar a Donald Trump és sentit de l’espectacle. Això no és necessàriament bo si un és president d’un país; és més, els qui estiguin educats en una cultura política tradicional poden considerar grotescos els seus numerets. Però el cas és que Trump ho porta a la sang, per a disgust dels mandataris internacionals que el visiten a la Casa Blanca. Fa unes setmanes va ser Volodímir Zelenski, el president d’Ucraïna, qui va patir una trampa al Despatx Oval, i dimecres passat va ser el seu homòleg sud-africà, Cyril Ramaphosa, a qui Trump va acusar de permetre un «genocidi» contra els blancs al seu país. El president dels EUA tenia preparada la sorpresa al seu convidat fins al punt que, en un moment donat, va projectar un vídeo de diversos minuts amb els presumptes excessos contra els blancs a Sud-àfrica. «Apagueu els llums», va ordenar als seus ajudants.
El pobre Ramaphosa, com Zelenski en el seu moment, resistia el ruixat com podia, incapaç de creure que Trump li estigués donant lliçons del que passa al seu propi país. Li passava articles, impresos en paper, de publicacions d’internet, i anava recitant-ne els títols, sempre sobre suposats atacs a grangers afrikàners: «Mort, mort, mort horrible». No va aportar proves. Al seu costat, Elon Musk, nascut a Sud-àfrica, assentia durant el xou, en què diversos membres blancs del govern de Ramaphosa van defensar el seu president i van negar les acusacions del líder dels Estats Units.
El president sud-africà va mantenir la calma i li va explicar que sí, al seu país hi ha violència, però que les víctimes són majoritàriament negres. I fins i tot es va permetre un acudit, molt celebrat a les xarxes socials, a tomb del sumptuós obsequi que Trump va rebre en el seu últim viatge oficial a Qatar: «Ho sento, no tinc un avió per regalar-te».

El president sud-africà, Cyril Ramaphosa, amb el seu homòleg dels EUA, Donald Trump /
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Tottenham Hotspur Entendre més Rússia Europa League Manchester United Donald Trump Vladímir Putin Vox