Patiment al barri

El rector de l’església engolida per la lava: «A Todoque tots saben què ha perdut el veí»

  • El capellà Alberto Hernández explica com l’església de San Pío va ser feta pels veïns, i molts hi han viscut moments importants

  • Tancar-la i veure com el volcà la devorava va ser el moment més dur

4
Es llegeix en minuts

Fins fa algunes dècades, el fet que un barri tingués la seva pròpia església o ermita era motiu d’orgull per als seus habitants, ja que significava cert grau de prosperitat i reforçava la seva identitat com a comunitat. Implicava que aquestes persones ja no havien d’anar a cap altre poble a les cerimònies. Amb aquests valors es va acabar d’edificar i es va beneir el temple de Todoque (Los Llanos de Aridane) el 1964. Aquest edifici que ahir va devorar la lava ha sigut escenari de moments importants en la vida de diverses generacions, com ara casaments i baptismes de fills i nets.

Tot aquest simbolisme va envair el rector Alberto Hernández quan va tancar la porta del temple que no tornarà a obrir. Va ser el moment més dur. Els mateixos veïns de Todoque van edificar l’església amb les seves aportacions i el seu esforç. Cada cap de setmana es reunien i es dividien en grups per treballar, i celebraven un dinar col·lectiu. Es tracta del que en aquesta zona es diu ‘a gallofa’; és a dir, com recorda Hernández, fer una tasca sense percebre diners ni cap compensació, tan sols el dinar d’aquella jornada. Des que va ser beneïda, els residents ja no van haver de desplaçar-se a Los Llanos de Aridane per assistir als actes religiosos.

Alberto Hernández explica que Todoque és un barri «molt unit i familiar, on tot el patiment és compartit, perquè tots saben què han perdut els seus veïns». Hernández també és el sacerdot de La Laguna, Las Manchas i Puerto Naos. La casa parroquial on desenvolupa la seva activitat es troba relativament a prop del nou volcà, «però en un lloc segur, on no hi ha perill imminent».

De les set persones que van utilitzar la casa parroquial, ja només s’hi manté un voluntari de Càritas. La resta ja se n’ha anat a viure amb familiars o veïns. I, fins i tot, una persona ja ha llogat una vivenda per als pròxims mesos. Curiosament, l’esmentat voluntari de Càritas Diocesana treballa en un programa d’ajuda a persones sense llar. Segons Hernández, «les autoritats estan responent molt bé» a les necessitats de la població. Admet que «els veïns viuen al moment, ja que no es fan plans», ni a curt, mitjà ni llarg termini. Quan se li pregunta si l’actuació dels responsables públics va ser l’adequada, respon que «van fer cas en tot moment de les indicacions dels científics», que situaven l’erupció en un lloc diferent on al final va sorgir, «on ningú s’ho esperava».

Hernández va explicar que «els veïns n’estaven advertits», però no eren conscients de la imminència amb què van haver d’abandonar casa seva. El capellà de Todoque va comptar amb el suport de treballadors de l’Ajuntament de Los Llanos de Aridane per treure de l’església les imatges i diferents objectes litúrgics, que van ser traslladats al temple de San Isidro.

«Les autoritats van actuar davant les indicacions dels científics», diu el sacerdot

Notícies relacionades

Admet que les seves parròquies «són llocs fantasma», en la mesura que tots els veïns i feligresos han sigut evacuats de casa seva i «es mantenen dispersos». Davant l’angoixa, la desesperació i la incertesa del que encara ha d’arribar, Hernández, natural de Santa Cruz de La Palma, explica que nombrosos ciutadans i empreses han ofert ajuda als damnificats, tant a través del mòbil com per les xarxes socials. Hi ha persones que ofereixen casa seva per acollir els perjudicats. També s’han ofert per portar un furgó amb roba i un altre amb productes de lavabo des de Tenerife. «La solidaritat és exemplar», explica el rector, que admet que dilluns passat tenia 136 trucades i missatges al seu telèfon. Per exemple, a la parròquia de San Pío, al barri grancanari de La Isleta, ja han iniciat una col·lecta solidària. Hernández manifesta: «Confiem que no passi el pitjor i, si s’esdevé, continuarem treballant per ajudar aquesta gent».

Domingo Cruz exerceix el seu sacerdoci a les parròquies de Nuestra Señora de Bonanza, a El Paso, així com a la Sagrada Familia, a Tajuya. Per ell, el moment més crític fins a la jornada d’ahir es va produir dilluns entre les 20.00 i les 21.20 hores, quan es va registrar un moviment sísmic fort i es va obrir una nova boca per a la sortida de lava. A l’angoixa i la incertesa entre els residents que van haver d’escapar s’hi va unir el bloqueig de la carretera per part de centenars de curiosos que van acudir a veure l’espectacle, per la qual cosa els serveis d’emergència tenien dificultats per passar. Durant 30 minuts, el trànsit es va mantenir bloquejat en els dos sentits.