Paralització del pla de vacunació

De rebutjar la vacuna de la Covid a l’uci: el cas dels Països Baixos que posa en alerta

  • Metges neerlandesos envien una carta al ministre de Sanitat per criticar que no es permeti posar vials de Janssen contra el coronavirus

  • «El virus l’ha atacat i podria haver-se evitat», expliquen els sanitaris a la missiva, que denuncia que el país té emmagatzemades des de dilluns 80.000 dosis

Una sanitaria extrae muestras de un conductor para realizarle la prueba de covid en Rotterdam, el pasado día 6.

Una sanitaria extrae muestras de un conductor para realizarle la prueba de covid en Rotterdam, el pasado día 6. / Efe / Robin Van Lonkhuijsen

3
Es llegeix en minuts

Se li havia ofert una injecció d’AstraZeneca, però la va rebutjar per por de desenvolupar coagulació sanguínia. Ara està lluitant per la seva vida en un hospital neerlandès, connectat a la respiració assistida. Aquesta és la tràgica història d’un pacient de Covid-19 amb la qual metges dels Països Baixos exigeixen utilitzar totes les vacunes disponibles.

La carta oberta d’aquests sanitaris neerlandesos, acompanyada d’una radiografia dels pulmons del seu pacient que no deixa indiferent, va dirigida al ministre de Sanitat en funcions, Hugo de Jonge, en una crítica a la paralització de l’ús de Janssen, filial de Johnson & Johnson, i de les limitacions d’edat imposades a l’ús d’AstraZeneca.

«Riscos de no estar vacunats»

«Avui [és a dir, aquest divendres] ha ingressat al nostre hospital el primer pacient que s’havia negat a rebre la vacuna d’AstraZeneca després de tota la commoció a la premsa. Sentim la pena tremenda que té a la veu i veiem la desesperació als ulls. El virus l’ha atacat i podria haver-se evitat. Amb el seu permís, compartim el seu escàner de pulmó. No és necessari ser un especialista en pulmons per reconèixer la devastació, ni epidemiòleg per explicar els riscos de no estar vacunat», ha alertat.

Els Països Baixos tenen emmagatzemades des de dilluns 80.000 dosis de Janssen a l’espera d’una recomanació científica de l’Agència Europea del Medicament (EMA) sobre la seva seguretat i la possible relació amb sis casos de coagulació sanguínia inusual als Estats Units, l’únic país que ja ha utilitzat aquesta vacuna monodosi.

Només per a majors de 60 anys

A més, i després que l’EMA alertés d’un «possible vincle» d’AstraZeneca amb desenes de casos de tromboembolismes molt molt freqüents en persones que van rebre la injecció, els Països Baixos van decidir utilitzar-la només per a persones majors de 60 anys, un grup d’edat on aquest preparat ha mostrat menys casos d’aquest efecte advers.

Després dels debats sobre AstraZeneca i les divergències que han mostrat els països europeus sobre si mantenir o no la vacunació amb aquest preparat, un 42% dels majors de 60 anys encara sense vacunar als Països Baixos van rebutjar posar-se aquesta vacuna, segons una enquesta de I&O encarregada per la televisió neerlandesa NOS.

Més danys per la Covid

Els signants de la carta publicada aquest divendres, que són treballadors del centre mèdic Zuyderland, al sud-est dels Països Baixos, han alertat que «el risc de dany greu causat per la Covid-19 és 10 vegades més elevat per a les persones de 40 anys i 70 vegades més elevat per a les de 60 anys que el risc de dany greu per trombosi» de la vacuna.

«Fins ara, hem atès més de 3.000 pacients amb coronavirus i, mentre [vostè] parla amb experts sobre la reobertura de la societat per oferir perspectiva, nosaltres encara veiem diàriament les conseqüències tremendes d’aquesta malaltia», van lamentar.

L’executiu neerlandès va presentar dimarts passat un pla per «reobrir la societat de manera responsable» durant les pròximes setmanes i posar fi al toc de queda a partir del 28 d’abril, però el va condicionar al control d’una tercera onada de contagis que està desencadenada, per la qual cosa aquesta promesa corre el risc de no poder-se complir fins al maig.

Sense protecció

Aquest plantejament és molt criticat pels que treballen a primera línia contra la Covid-19. «Els empleats es pregunten legítimament per què han de continuar oferint atenció sense la protecció adequada, mentre les vacunes esperen a la nevera», van denunciar.

Aquests metges exigeixen al ministre «deixar de retardar [la vacunació] i provocar inquietud» i li van recordar que «les xifres mostren que els beneficis de la vacunació massiva són aclaparadors i no menteixen».

Qualsevol vacuna

Notícies relacionades

«Deixem que la gent elegeixi si vol evitar una situació com la del nostre pacient», han insistit, demanant posar a la seva disposició «AstraZeneca, Janssen o qualsevol altra vacuna» i han advocat, com la majoria parlamentària, per «la vacunació voluntària sobre la base del consentiment informat».

A més, com a conclusió a la seva carta, han amenaçat d’utilitzar sense permís les dosis d’AstraZeneca que tenen a la nevera per als empleats i metges del centre hospitalari a partir de dilluns, i van advertir que ja no «cooperaran voluntàriament i conscientment amb danys evitables» a través de la vacunació.