Contra el coronavirus

Vacuna russa Sputnik: efectes secundaris, efectivitat contra la Covid i dosis

  • Es tracta d’una de les tres vacunes del món contra el coronavirus que té una eficàcia superior al 90%

Vacuna russa Sputnik: efectes secundaris, efectivitat contra la Covid i dosis
2
Es llegeix en minuts

La vacuna Sputnik V, també anomenada Gam-COVID-Vac, encara no està aprovada a Europa, però l’Agència Europea del Medicament ha posat en marxa el procés per autoritzar-la. Com que pot arribar en qualsevol moment, s’exposen a continuació les característiques principals que es coneixen fins ara d’aquest preparat produït per l’Institut Gamaleia d’Investigació en Epidemiologia i Microbiologia: les dosis que conformen la vacuna, el preu, els efectes secundaris, etc.

¿Quines característiques presenta? ¿En què consisteix?

La base d’aquesta vacuna és l’adenovirus, un tipus de virus que ja s’ha utilitzat en altres vacunes i que acostuma a generar infeccions lleus, com pot ser un refredat comú. Es modifica el material genètic de l’adenovirus perquè no produeixi la infecció i per afegir informació d’una de les proteïnes del virus del qual busquem la protecció de la vacuna. Segons la pàgina oficial de Sputnik V i l’Agència Europea del Medicament, la vacuna es basa en dos vectors contra el coronavirus, l’Ad26 (utilitzat en la primera dosi) i l’Ad5 (utilitzat en la segona dosi per incrementar-ne l’efecte), i tots dos inclouen un gen que codifica la proteïna S de les espines del virus SARS-CoV-2.

¿Quantes dosis són necessàries?

El preparat consta de dues dosis per resultar efectiva. Cadascuna de les dosis es basa en dos vectors d’adenovirus diferents, i se subministren amb una distància de 21 dies entre totes dues.

¿Quina és la seva efectivitat?

A la pàgina de Sputnik V, s’esmenta que «és una de les tres vacunes del món amb una eficàcia superior al 90%». De fet, les investigacions portades a terme exposen que l’efectivitat de Sputnik V contra el coronavirus arriba al 91,6%. Aquest percentatge parteix de les dades obtingudes dels 19.866 voluntaris que es van injectar la primera i la segona dosi de la vacuna o el placebo, en què es van trobar 78 casos de Covid-19 confirmats en el control final. A més, es va fer una avaluació internacional comparativa per estudiar els resultats sobre eficàcia, i les dades es van publicar a la revista científica ‘The Lancet’.

¿Quant costa?

Notícies relacionades

Segons el Fons Rus d’Inversió Directa (RDIF), el preu de la vacuna a l’estranger serà inferior a deu dòlars per dosi. D’aquesta manera, la vacunació completa d’una persona suposaria uns 20 dòlars. Es tracta així d’una vacuna molt més econòmica que la de Moderna, que costa entre 20 i 30 euros per dosi.

¿Quins efectes secundaris té?

La vacuna Sputnik, igual com les altres vacunes, presenta efectes adversos, molts dels quals d’escassa durada. A l’Argentina, el Ministeri de Salut va notificar que fins al 30 de desembre del 2020 es van donar 317 efectes secundaris després d’administrar 32.013 dosis d’aquest preparat, però un 99,3% van ser lleus i moderats sense necessitat d’hospitalització, segons les autoritats del país. Entre els efectes, esmenten que el 44,2% de detectats es tractava de febre, cefalea i/o miàlgies que comencen entre sis i nou hores després de la vacunació. També es pot sentir dolor a la zona de la punxada, hiperèmia, inflor, síndrome pseudogripal o símptomes gastrointestinals, tot i que aquests últims són menys habituals.