Immunització global

La petició que s’alliberin les patents de les vacunes emergeix davant l’escassetat de dosis

  • Els països rics han adquirit el 53% dels vials, cosa que provoca que una cinquena part de la població no hi tindrà accés fins al 2022

  • La posició dels EUA serà clau per resoldre la divisió al si de l’OMC, entre els qui recolzen la suspensió i els qui s’hi oposen

4
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La reivindicació que s’alliberin les patents de les vacunes Covid perquè arribin també als països pobres i acabar així més ràpidament amb la pandèmia, impulsada a l’octubre per l’Índia i Sud-àfrica i avalada per més de 100 estats i desenes d’organitzacions civils, emergeix aquests dies amb força una vegada que, per fi, sembla que s’està accelerant l’arribada de dosis a la Unió Europea, però encara amb un volum insuficient.

A Espanya ha rellançat políticament el debat el president valencià, Ximo Puig, qui en una carta enviada al Comitè Europeu de les Regions es mostra partidari de revisar el sistema de propietat intel·lectual per trobar una solució a l’escassetat de vacunes. I entitats de l’àmbit sanitari convocades per la Marea Blanca s’han manifestat aquest dimecres a Barcelona, en el marc de la Iniciativa de la Ciutadana Europea ‘Right2Cure’, davant la delegació de la Comissió Europea per exigir als 27 «vacunes per a tothom».

Si bé, la Comissió Europea considera que «els problemes d’accés a les vacunes no es resoldran suspenent patents», sinó que «estan relacionats amb una insuficient capacitat de producció», segons ha expressat aquesta setmana el portaveu de l’executiu comunitari, Balazs Ujvari. El mandatari va donar suport a la posició de la presidenta de l’Organització Mundial del Comerç (OMC), Ngozi Okonjo-Iweala, que és partidària de trobar una «tercera via» que preservi les normes que fomenten la investigació, alhora que es promouen acords que ajudin a ampliar la fabricació d’antígens.

La tercera via

Amb això, la presidenta de l’OMC està buscant unir postures entre els països que defensen la liberalització de les patents mentre duri la pandèmia i els qui s’hi oposen, entre ells els principals països rics com els Estats Units, la UE, el Japó, Austràlia i el Regne Unit. I és que tradicionalment l’OMC ha pres les decisions per consens, però en aquesta ocasió les postures estan molt «enverinades», segons explica Raquel González, la responsable de Relacions Externes de Metges sense Fronteres, oenagé que, amb el recolzament de Salut per Dret i altres entitats, ha recollit més de 77.000 firmes a favor de la liberalització.

Tot i que és difícil fer vaticinis, González considera que el resultat final a l’OMC «dependrà molt dels Estats Units». I és que l’administració de Donald Trump era contrària a la suspensió de patents, però Joe Biden està avaluant un alliberament temporal. «Si els EUA es llancen, podrien arrossegar la UE», que en la seva guerra amb AstraZeneca per l’incompliment de la farmacèutica ha amenaçat de forçar-la a compartir la seva patent. Si bé es tracta més d’una «mesura de pressió que d’una avís real» i, en el cas que es portés a terme, l’hauria d’activar cada país i «producte per producte», segons interpreta González.

«Si els Estats Units fan un pas endavant, podria arrossegar la UE a l’hora de recolzar la suspensió de les patents»

Raquel González, Metges sense Fronteres

L’escassetat

Al contrari, l’exempció proposada per l’Índia i Sud-àfrica i secundada per més de 100 països és exempció global, a la recerca d’una immunitat de grup mundial que reverteixi les previsions actuals, que indiquen que una cinquena part de la població no tindrà accés a cap vacuna almenys fins al 2022. I és que els països rics representen el 14% de la població però han comprat fins al 53% de les vacunes, avisen Metges sense Fronteres. I una vacunació a dues velocitats pot provocar més morts, que la pandèmia s’allargui i que apareguin perilloses variants.

Notícies relacionades

Per mirar d’evitar aquest escenari, la UE recolza la iniciativa Covax, promoguda per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i altres actors a la recerca de l’«accés equitatiu a les vacunes». Si bé els defensors que decaiguin les patents avisen que Covax és «insuficient», ja que el 2021 preveu que es donin dosis per al 20% de la població, un percentatge llunyà a la immunitat de grup necessària per frenar la pandèmia. I no només és que l’objectiu sigui «modest», sinó que s’està incomplint per falta de finançament i perquè els països rics estan «fent provisió de vacunes», segons González.

«Més que un problema de producció, estem davant un desafiament de distribució perquè superarem els 10.000 milions de dosis necessàries per a la immunitat de grup»

Farmaindústria

La indústria

Al contrari, la indústria farmacèutica recolza Covax com el mecanisme necessari per anivellar la distribució dels vials. I és que la patronal espanyola, Farmaindústria, considera que més que un problema de producció existeix un «desafiament en la distribució» ja que la previsió és que es fabriquin aquest any entre 10.000 i 12.000 dosis, un nombre suficient per immunitzar el 70% de la ciutadania, si es reparteixen adequadament. A més, s’oposa a la liberalització amb l’argument que els drets de propietat intel·lectual són els que garanteixen la investigació de nous medicaments.