Aleatoris

Controls a la Jonquera per l’obligació de tenir una PCR negativa

La nova mesura preocupa els comerciants de la zona, que creuen que molts francesos no hi aniran a comprar

1
Es llegeix en minuts

La Policia Nacional ha començat aquest dimarts a fer controls aleatoris a la Jonquera (Alt Empordà) per vigilar que els francesos que creuin la frontera acreditin una PCR negativa realitzada en les últimes 48 hores. Els controls són esporàdics i aquest matí s’han fet a la sortida 1 de l’AP-7 i també a les antigues cabines de l’N-II, a l’entrada del Pertús. S’han establert com a excepció els transportistes, els treballadors transfronterers i els residents en un radi de 30 quilòmetres.

La situació contrasta amb el costat francès, on la policia i la Gendarmeria fan controls permanents. La nova mesura, no obstant, preocupa els comerciants de la zona, que creuen que tindrà un efecte dissuasori i que molts francesos no hi aniran a comprar.

La presidenta del Consell Comarcal i alcaldessa del municipi, Sònia Martínez, també creu que suposaran un «cop» per a l’economia empordanesa i critica que l’Estat hagi pres la decisió sense tenir en compte el territori. «Evidentment, serà un cop per al comerç tant de la Jonquera com de la resta de la comarca, perquè el nostre client potencial és el francès. La nova restricció dificulta encara més la reactivació econòmica», assegura Martínez.

A França, controls permanents

Notícies relacionades

L’alcaldessa, a més, creu que la mesura tindrà un efecte «dissuasori» entre els francesos i remarca que hi ha molts establiments que ja estan tancats perquè no «els surt a compte obrir». Martínez també creu que la mesura tindrà un doble impacte negatiu, perquè s’ha pres en plena Setmana Santa. «Esperàvem que hi hagués moviment i veiem que no serà així», afegeix.

Els controls aquest matí s’han concentrat de manera puntual a la sortida 1 de l’AP-7 i també a les antigues cabines de l’N-II, al Pertús. La situació contrasta, no obstant, amb els controls que la policia francesa i la Gendarmeria fan de manera permanent en aquest mateix punt. Això ha provocat que un gran nombre de persones s’hagin quedat al Pertús a comprar o bé que, d’altres, hagin aprofitat els moments en què no hi havia controls per entrar.