A València

Allau de sol·licituds de justificants de danys inexistents a les vivendes per poder desplaçar-se a urbanitzacions de costa

  • Persones d’altres autonomies demanen certificats de falsos danys a les seves cases a la platja per desplaçar-se per Setmana Santa a la costa valenciana

  • Administradors de Finques reben fins a 800 sol·licituds per acreditar la necessitat de viatjar

Allau de sol·licituds de justificants de danys inexistents a les vivendes per poder desplaçar-se a urbanitzacions de costa
3
Es llegeix en minuts

La picaresca està servida. Turistes de tot Espanya que tenen segona residència a la costa valenciana reclamen als seus administradors de finques que els enviïn certificacions d’avaries inexistents a les seves cases per acreditar el desplaçament i evitar-se la multa de les forces de seguretat de l’Estat per saltar-se el tancament perimetral decretat a la comunitat. Tant administradors com porters d’urbanitzacions de zones de platja van confirmar que sí que estan arribant persones d’altres províncies. «No paren de trucar-nos perquè enviem justificants que tenen goteres o una cosa trencada, com una baixant, a la seva vivenda, amb la qual cosa no desisteixen de venir», van explicar.

Els administradors asseguren que s’evita enviar aquest tipus de certificacions falses, cosa que provoca enutjos i rebuig dels peticionaris malgrat que «els diem que els qui sancionarien en aquest cas és a nosaltres. La picaresca és il·limitada però hem de defensar la no mobilitat». Els professionals consultats van assenyalar que la majoria de trucades són de persones de Madrid i Albacete amb segona residència a la província, «i alguns se saben els trucs, són persones d’oficis relacionats amb comunitats de propietaris, com lampistes i antenistes. Alguns amb males maneres, imposant». Com a exemple, un administrador de la zona de la platja de Sant Joan va rebre només ahir en unes hores tres peticions de l’anhelat justificant, la invalidesa del qual seria fàcilment comprovable per la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, sobretot si després el sol·licitant es desplaça a la seva segona residència amb tota la família.

Belén Sánchez, vicepresidenta de l’Escola d’Administradors de Finques de la província (Coafa), va xifrar en unes 800 les peticions als professionals de la província, sobretot a la zona de costa, de certificats per motius d’obres en baixants i altres que farien necessària la seva presència en segones residències «però ens hem negat taxativament». La representant col·legial considera que, en el cas d’una avaria real en una segona vivenda, hi ha recursos per accedir-hi sense la presència del propietari, com l’enviament de les claus a un familiar que resideixi a la província, a un altre veí, al president de la comunitat o al secretari administrador deixant constància del caràcter puntual de l’accés només per a reparació. Tot i així, comprèn que un propietari caut amb un motiu justificat pot tenir causa de desplaçament, «si realment és urgent i necessària, i que l’única via d’accés sigui la seva vivenda. Però aquests requisits no s’han donat i en cap cas ha sigut realitat».

A la província hi ha uns 450 administradors de finques que representen milers de propietaris, per la qual cosa consideren reduït el percentatge de «pícars». Tot i que la majoria de peticions de «falsificació» d’avaries en dates pròximes a Setmana Santa han arribat als administradors de finques de les zones de costa també n’han rebut algunes, via trucada o correu electrònic, d’amos de pisos en nuclis urbans que resideixen en províncies de fora del País Valencià.

Sigui com sigui, associacions de veïns, residents i restauradors coincideixen en la presència de persones d’altres províncies que han vingut a la platja per Setmana Santa, i que ho noten a l’hora d’estacionar al carrer, a les zones de pàrquing de les urbanitzacions, als supermercats i a les terrasses dels restaurants, que esperen més turistes d’altres províncies a partir del Dimecres Sant. Una hotelera amb negocis tant al centre d’Alacant com a la zona de platges va assenyalar que ja té aquests dies clients de Madrid, Albacete i Múrcia, i també alemanys, francesos i belgues, entre d’altres.

El president de l’Associació de Restaurants d’Alacant (ARA), César Anca, va assenyalar que ha entrat gent de Madrid, de Múrcia i d’Albacete, sobretot, que tenen apartaments a la província, «malgrat arriscar-se a denúncies dels mateixos alacantins. Hi ha qui s’ha escapat però som molt lluny del que hauria de ser la Setmana Santa per al sector», va dir amb referència a les pèrdues acumulades després de mesos de tancament obligat.

Notícies relacionades

També es nota l’arribada de turistes nacionals i estrangers en restaurants i supermercats de Santa Pola, i en segones residències de Gran Alacant.

Menys espai d’aparcament i cues al súper

El president de l’associació de veïns de la platja de Sant Joan, José Caracena, va assegurar que es nota la presència de ciutadans del centre del país «per la manera de vestir, perquè estan menys bronzejats, i perquè van als supermercats i buiden les prestatgeries. Divendres i dissabte el passeig marítim estava a rebentar». Caracena va citar una conversa amb mitja dotzena de porters d’urbanitzacions segons la qual «tots han notat que han vingut» perquè les persianes dels seus pisos a les urbanitzacions estan aixecades i esperen que en vinguin més.