Incompliment de la farmacèutica

Un nou retard d’AstraZeneca fa perillar la campanya de vacunació massiva prevista per al 5 d’abril

  • Catalunya no rebrà les 148.000 dosis compromeses per a la setmana vinent; arribarà una quantitat indeterminada, «com a mínim», el 5 d’abril

  • Les 120.000 persones que ja estaven citades per posar-se el fàrmac d’Oxford no es veuran afectats

  • El Procicat decideix mantenir les restriccions per Setmana Santa, tot i que preocupen la mobilitat i les ucis

Un nou retard d’AstraZeneca fa perillar la campanya de vacunació massiva prevista per al 5 d’abril
4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya no rebrà les 148.000 vacunes d’AstraZeneca compromeses per al dilluns 29 de març, «com a mínim», fins al 5 d’abril, quan rebrà una «quantitat de dosis indeterminada». La setmana que ve Catalunya no rebrà cap dosi d’AstraZeneca. «Quina vergonya [...] Ja n’hi ha prou d’aquest despropòsit», ha escrit la consellera de Salut, Alba Vergés, a Twitter, després de ser informada pel Ministeri de Sanitat. Són 148.000 vacunes noves que Catalunya no podrà posar la setmana vinent a causa de l’incompliment reiterat de la farmacèutica, cosa que Vergés no explica en el seu tuit. Tot i així, la Conselleria Salut sí que vacunarà amb el fàrmac d’Oxford unes 120.000 persones que ja estaven citades i que no seran desprogramades i, per tant, no es veuran afectades. Però sí que perilla la campanya de vacunació massiva que Salut pretenia iniciar, precisament el 5 d’abril. «[Els retards] ens impedeixen mantenir el ritme de vacunació, ahir en vam posar 40.000. Estem trencant la roda de vacunació una vegada iniciada», s’ha queixat Vergés davant els mitjans de comunicació.

La setmana que ve, Salut rebrà 62.000 vacunes de Moderna, de les quals 42.000 seran segones dosis. D’aquestes 20.000 restants, 10.000 seran primeres dosis i les altres 10.000 es quedaran com a reserva estratègica per a segones dosis. Aquesta vacuna, a causa de la seva difícil logística («no es poden moure», ha dit aquest dijous el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon) s’estan posant a malalts greus «controlats a l’hospital», com pacients trasplantats, malalts amb diàlisi, amb càncer hematològic o oncològic sòlid. «L’anirem ampliant a malalts neurològics», ha precisat Argimon. També la setmana vinent arribaran 104.000 vacunes de Pfizer i el 5 d’abril, 194.000 més.

Entusiasme poblacional

Els retards reiterats d’AstraZeneca contrasten amb l’entusiasme de la població a l’hora de vacunar-se amb el fàrmac d’Oxford. A la roda de premsa del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat), el secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha destacat de manera positiva la quantitat de persones d’entre 60 i 65 anys que han demanat cita a la web de Salut per vacunar-se amb AstraZeneca (vacunacovidsalut.cat). La mitjana d’edat a les ucis és de 63 anys, per això Salut destaca que tantes persones d’aquest col·lectiu acudeixin a vacunar-se. «No hi ha una crisi de confiança de la població en aquesta vacuna», ha destacat.

La web, en què poden demanar cita tant els professionals essencials com la població general (només d’entre 60 i 65 anys) tot i que no hagin rebut l’SMS de Salut, es va col·lapsar ahir. La Conselleria demana esperar a rebre l’avís del departament. «Totes les vacunes tenen nom i cognoms de persones de risc», ha dit Ramentol, en al·lusió a aquestes persones que no han rebut encara l’SMS de Salut per vacunar-se amb AstraZeneca.

Per la seva banda, Argimon ha dit que, en cas de no haver el límit de 65 anys per vacunar-se amb el fàrmac d’Oxford (Catalunya reclama retirar aquest límit), ja s’haurien vacunat unes 221.000 persones. Ahir es van posar a Catalunya un total de 42.000 vacunes, de les quals 21.000 eren d’AstraZeneca. Salut no ha aportat xifres d’aquest dijous.

Les restriccions

El Procicat també ha anunciat avui que Catalunya mantindrà les actuals restriccions almenys fins al 9 d’abril, una vegada hagi acabat la Setmana Santa. Salut apostava ja per prorrogar les mesures. És a dir, es podrà continuar sortint de la comarca amb la bombolla de convivència, a més de la normalitat comercial després de tants caps de setmana amb les persianes abaixades.

Com ha explicat Ramentol, el Govern té en aquests moments «dues alertes sobre la taula». La primera, l’«augment de la mobilitat» registrat el cap de setmana passat, que se situa en valors pròxims» de finals de l’estiu passat. «Ens preocupa la interacció social derivada d’aquesta mobilitat».

Notícies relacionades

La segona alerta és l’elevat nombre de pacients amb Covid-19 a les ucis de tot el territori: un total de 420 aquest dijous. En total hi ha 1.378 pacients amb Covid-19 als hospitals catalans. «Ens preocupa la marcada lentitud, l’estancament de persones a les ucis. No hi ha una tendència de descens», ha dit Ramentol. Ell mateix ha assegurat que l’epidèmia de coronavirus a Catalunya ha deixat ja d’estar estancada i ha iniciat un «tímid creixement en el nombre de contagis al dia».

«En aquest escenari de transició en què estem des d’un punt de vista epidèmic, el més prudent és prorrogar les mesures actualment vigents a Catalunya fins al 9 d’abril», ha afegit Ramentol. Argimon creu que en els pròxims «tres o cinc dies» l’epidèmia continuarà creixent «lentament», com durant les últimes jornades.