EMPENTA A LA CAMPANYA DE VACUNACIÓ

Dimecres comença la vacunació amb AstraZeneca de la població de 60 a 65 anys

  • El Consell Interterritorial de Salut aprova elevar l’edat límit, situada fins ara en 55 anys

  • Tot sobre la vacuna d’AstraZeneca: efectes secundaris, efectivitat i d’on és

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

La campanya d’immunització experimentarà en els pròxims dies a Espanya una important accelerada. La població general de fins a 65 anys començarà a ser vacunada a partir d’aquest dimecres amb el fàrmac d’AstraZeneca després que el Consell Interterritorial de Salut hagi elevat a aquesta edat el límit per rebre el fàrmac, fins a ara situat en 55 anys. Els primers a rebre-les seran a Catalunya els que tenen entre 60 i 65 anys. La seva administració se simultaniejarà a tot Espanya amb els col·lectius essencials, com mestres i policies, a més del personal vinculat d’alguna manera a activitats sanitàries que havien quedat pendents per l’aturada a causa de l’aparició de casos de trombosi.

Després de la reunió, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha posat èmfasi en la necessitat de prioritzar els més grans de 60 anys perquè, ha dit, «l’edat mitjana dels ingressats a l’ucis en la tercera onada és de 63 anys». «Aquest mateix dimarts es començaran a enviar els missatges per convocar» aquest grup d’edat, ha anunciat en un àudio remès als mitjans de comunicació.

La vacunació pot enfrontar-se a les reticències de la població que s’han disparat per l’episodi dels trombes. Una enquesta de YouGov mostrava aquest dilluns que la majoria d’espanyols, un 52%, considera ara que la vacuna d’AstraZeneca és poc fiable. A finals de febrer, només un 25% dels enquestats per aquesta mateixa empresa es mostrava reticent a això.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha insistit que les últimes anàlisis a les quals ha sigut sotmesa han confirmat la idea que és «segura i eficaç» i també ha deixat clar que si algú refusa posar-se-la es quedarà sense vacunar. També s’ha acordat llançar una campanya de comunicació per vèncer les reticències.

Exigència reiterada

L’ampliació d’AstraZeneca als 65 anys havia sigut exigida en reiterades ocasions per diverses comunitats autònomes, entre les quals Catalunya, Madrid, Andalusia i Castella-la Manxa. També molts experts ho havien reclamat, al constatar que a la Gran Bretanya, on no s’havia establert cap límit d’edat, no estaven apareixent efectes secundaris rellevants i la seva eficàcia era alta entre la gent gran.

Espanya havia limitat el fàrmac a persones de fins a 55 anys perquè, segons Sanitat, no s’havien reunit prou dades sobre la seva eficàcia i seguretat en grups de més edat. La decisió d’ampliar-la estava gairebé presa quan van saltar els primers episodis de trombosi a Europa, per la qual cosa va quedar paralitzat. Espanya es va sumar el 15 de març a la vintena de països europeus que van suspendre de manera «cautelar» l’administració de la vacuna per «precaució». Després de diversos dies d’interrupció de les vacunacions, dijous passat el sèrum anglosuec va rebre l’aval de l’Agència Europea del Medicament (EMA) i el mateix dia el Consell Interterritorial de Salut va decidir reprendre la vacunació aquesta setmana a proposta del Ministeri de Sanitat.

Els més grans de 65

Per als més grans de 65 es manté l’exclusivitat de les vacunes d’ARN missatger (Pfizer i Moderna). En les pròximes setmanes s’acabarà de vacunar els més grans de 80 per passar al col·lectiu d’entre 70 i 79 anys.

La decisió s’ha pres amb tant retard que ha coincidit amb la difusió de l’estudi d’AstraZeneca als Estats Units que demostra l’alta eficàcia i seguretat del fàrmac en més grans de 65 anys. La investigació, que correspon a un dels assajos de fase III, mostra que la vacuna té una eficàcia del 80% en aquesta franja d’edat

D’acord amb aquest treball, la vacuna va demostrar una eficàcia estadísticament significativa del 79% en la prevenció de la Covid-19 simptomàtica i una eficàcia del 100% en la prevenció de la malaltia greu i l’hospitalització.

Notícies relacionades

Catalunya i Madrid han proposat que, en vista de les noves dades, la vacuna s’administri sense límit d’edat, però Sanitat s’hi ha oposat fins que es publiqui oficialment l’informe i sigui examinat per la ponència de vacunació.

La ministra ha donat una bona notícia als consellers autonòmics durant el Consell. El mes d’abril arribaran les primeres dosis de Jansen, 300.000, una quantitat modesta encara però que creixerà substancialment amb 1,3 milions al maig i 3,9 milions al juny. Més de cinc milions abans de l’estiu que serviran per immunitzar més persones ja que aquest fàrmac requereix una sola dosi.