Lluita contra el coronavirus

Covid-19: Aquests són els països que reprendran la vacunació amb AstraZeneca

  • Itàlia, Letònia, Lituània i Xipre anuncien que seguiran amb el pla de vacunes mentre que Suècia ho decidirà la setmana vinent

  • La decisió arriba després que l’Agència Europea de Medicaments digui que AstraZeneca és «segura i eficaç»

1
Es llegeix en minuts

Diversos països de la Unió Europea (UE) han anunciat aquest dijous que reprendran l’ús de vacunes contra la Covid-19 d’AstraZeneca després d’una setmana en què s’ha paralitzat temporalment la campanya de vacunació per temors d’efectes adversos.

Itàlia, Letònia, Lituània i Xipre han sigut les primeres quatre nacions a anunciar que continuaran utilitzant les vacunes de l’empresa farmacèutica anglosueca. El primer ministre italià, Mario Draghi, ha explicat que el país tornarà a distribuir i permetre la vacunació amb AstraZeneca des d’aquest mateix divendres. «La prioritat d’aquest govern continua sent vacunar tanta gent tan ràpid com sigui possible», ha assegurat.

D’altra banda, Suècia ha explicat que necessita «uns quants dies» per determinar si torna a posar en marxa el pla nacional de vacunació amb AstraZeneca. Les autoritats sanitàries del país explicaran la setmana que ve quina decisió prenen.

«Segura i eficaç»

Notícies relacionades

Tot i que aquesta setmana l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ja va avisar que «no hi ha raó per no utilitzar aquesta vacuna», un ampli grup de països –entre els quals Espanya– va optar per suspendre temporalment la distribució d’aquesta vacuna com a precaució davant el temor de l’aparició de «possibles» efectes secundaris adversos com coàguls sanguinis.

Aquest mateix dijous, l’Agència Europea de Medicaments (EMA) ha emès un comunicat estimant que la vacuna contra el coronavirus d’AstraZeneca és «segura i eficaç». La màxima autoritat sanitària assenyala que «després de dies d’anàlisis profundes» han arribat a la conclusió científica que es pot prosseguir amb la campanya de vacunació. Tot i així, el comitè d’experts apunta que «no podem excloure definitivament un vincle» entre els casos de trombes sanguinis apareguts de forma mínima en alguns països i la vacuna.