Evolució de la pandèmia

El Govern estudia flexibilitzar les restriccions al comerç

  • Les dades epidemiològiques seran determinants per decidir, aquest divendres, si es relaxen algunes mesures

3
Es llegeix en minuts

El Procicat –òrgan que reuneix tècnics de les conselleries de Salut i Interior– continua analitzant les propostes per flexibilitzar algunes restriccions anti-Covid a partir del pròxim dilluns, 1 de març. Estava previst que anunciés la seva decisió aquest dijous, però a primera hora del dia el Govern ha decidit ajornar-la fins, possiblement, divendres. Es repeteix la situació de la setmana passada, que també estava previst que s’anunciessin els canvis dijous però el Procicat va voler prendre’s unes hores més per analitzar les dades epidemiològiques i no va anunciar res fins divendres. El Govern estudia flexibilitzar alguna de les restriccions que afecten el comerç. El sector comercial no essencial, obligat a tancar els caps de setmana, i els centres comercials, tancats tota la setmana, podrien ser alguns dels que resultin beneficiats per l’alleujament, tot i que sigui parcial de les mesures, però dimecres el Procicat encara no havia arribat a un acord. El que ha quedat fora del debat són les mesures de mobilitat, que quedarien com estan (toc de queda, tancament perimetral de Catalunya i confinament comarcal).

La decisió del Procicat vindrà determinada per les reticències dels epidemiòlegs i metges a relaxar les mesures i per la mala evolució de l’indicador de la velocitat de contagi del virus, que fa dies que està a l’alça. Les dades epidemiològiques que el Departament de Salut publicarà aquest matí acabaran d’ajudar a decidir els matisos d’una petita desescalada. Un element que valora positivament el Procicat és que l’administració de les vacunes està sent efectiva per reduir els casos, sobretot a les residències i entre els sanitaris.

La previsió, atenent les declaracions dels responsables de Salut, és que hi hagi alguna petita mesura de relaxació i que s’aixequi alguna restricció, però no serà cap canvi radical. En aquesta línia s’expressava aquests dies el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que va apuntar que possiblement s’optarà per «donar aire» als sectors més ofegats per les severes restriccions imperants a Catalunya des del 7 de gener. En la mateixa línia, però més prudent, es manifestava la consellera de Salut en funcions, Alba Vergés, que descartava una desescalada àmplia. «Les ucis continuen plenes. Aquest dijous decidirem [en el marc del Procicat], però no especulem, fa uns dies que estem estancats», assenyalava aquest dimecres.

Sense discrepàncies internes

El vicepresident en funcions del Govern, Pere Aragonès, ha remarcat aquest dijous la necessitat de ser «el més acurats possible» en el canvi de restriccions per frenar la pandèmia. «No es tracta de fer un pas endavant i dos enrere». Ha justificat l’ajornament a divendres de la decisió perquè han volgut donar-se «unes hores més» per «acabar d’estudiar bé les dades» i ser «el més precisos possible». Aragonès ha assegurat que no hi ha discrepàncies internes sobre les mesures a adoptar.

Notícies relacionades

«És molt important ser el més acurats possible perquè tots els passos endavant que es facin per flexibilitzar les mesures s’han de consolidar. Hem de donar seguretat a tots els sectors socials i econòmics en cada pas que fem», ha insistit. «Les mesures que es portaran a terme s’han de consolidar i han de continuar portant-se a terme durant setmanes. «No es tracta de fer un pas endavant i dos enrere».

Reticències dels científics

La cap del Servei de Medicina Preventiva de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, l’epidemiòloga Magda Campins, és partidària que les mesures restrictives continuïn sent «estrictes» i que es continuï minimitzant la interacció social. I és que els metges veuen que a les ucis catalanes encara hi ha 588 pacients de Covid en situació greu i que la velocitat de transmissió del virus supera ja la Rt d’1 a moltes ciutats catalanes, algunes, molt poblades.