Sis mesos tancats

Les botigues de centres comercials denuncien el «tracte discriminatori» del Govern

Comerç i restauració reclamen poder obrir com qualsevol altre establiment a peu de carrer davant la inexistència de causes sanitàries que recolzin el tancament

Els petits comerciants denuncien que els hipermercats incompleixen la normativa i venen qualsevol producte malgrat precintar àrees de les botigues

Les botigues de centres comercials denuncien el «tracte discriminatori» del Govern
2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Comerç i restauració de centres comercials han denunciat aquest dijous el «tracte discriminatori» que pateixen per part del Govern davant un tancament d’establiments acumulat de sis mesos i que està amenaçant la subsistència de centenars d’empreses i milers de llocs de treball. Sonia Plaza, presidenta de l’Associació de Comerciants de Centres Comercials, ha reclamat l’equiparació d’obertures d’aquest tipus d’establiments als que hi ha a peu de carrer davant la inexistència de raons sanitàries que justifiquin el tancament.

L’associació estudia interposar demandes contra el Govern i l’Executiu de Madrid per les conseqüències econòmiques causades pel tancament. Els centres comercials, opina Plaza, «han sigut discriminats pel format comercial més que per raons sanitàries justificades». Reclamen per això obrir de dilluns divendres a partir de l’1 de març, com qualsevol altre establiment. La composició d’aquest col·lectiu és un 85% petites i mitjanes empreses que estan en situació dramàtica després de mesos de tancament i despeses fixes elevades. La majoria dels gestors de centres comercials han sigut reticents a suprimir o retallar els lloguers. L’associació calcula que uns 70.000 llocs de treball estan en perill.

Incompliment de la normativa

Els centres comercials asseguren que mantenen mesures sanitàries adequades a la situació actual i que en qualsevol cas les mesures de tancament estan afavorint especialment Amazon, Alcampo, Carrefour i El Corte Inglés, que continuen oberts i venen productes de tot tipus malgrat la prohibició expressa de fer-ho. Es dona la circumstància que comerços de més de 400 metres quadrats acordonen zones de venda, però a la pràctica no han eliminat la possibilitat que els clients accedeixin a la botiga i comprin qualsevol producte. Plaza va criticar, per exemple, que Carrefour vengui productes de tots els departaments, no només dels essencials com sí que es va fer el primer semestre de l’any passat.

La plataforma #Comerciants_Discriminats, que agrupa més d’un miler de botigues i restaurants, estudia actualment judicialitzar el conflicte pel que consideren una clara discriminació. Per Roger Palafolls, director del Gremi de Restauració de Barcelona, el Govern està aplicant una «tàctica deshumanitzada» que amenaça de portar milers de famílies a una situació de desemparament. «No és possible que el cost de la pandèmia recaigui sobre les espatlles de les petites i mitjanes empreses», ha dit després de criticar la situació d’«intolerable tracte discriminatori» per part d’un Govern «inexistent» que ha aplicat una «política nefasta» en una mostra de «falta de respecte a la dignitat de les famílies».

Notícies relacionades

Per Ramón González, secretari d’acció sindical de l’àrea de Serveis de CCOO, «és necessari un pla de contingència més a llarg termini que tingui en compte l’impacte de la pèrdua de turistes per al sector comercial, que amenaça amb un risc d’empobriment del sector en el seu conjunt».

«Ens sentim expropiats», reconeix Plaza, per un tancament de sis mesos en un any amb despeses de funcionament que s’han reduït molt poc i que l’associació calcula en una mitjana de 90.000 euros anuals per empresa. Recorda que els empleats de centres comercials equivalen a cinc plantilles de Seat.