Benvinguda al Bou de metall

¿Com se celebra l’Any Nou Xinès? Principals tradicions

  • La festivitat més important de la Xina mobilitza anualment milions de ciutadans que viatgen per tot el territori per passar aquestes dates assenyalades amb les seves famílies

  • Després de cancel·lar les celebracions del 2020, aquest any les autoritats han sol·licitat als habitants de 24 províncies que passin les festes sense moure’s de les seves residències habituals

Una noia camina al llarg d’un carrer on els arbres estan decorats amb llums vermelles per motiu de les celebracions de l’Any Nou Lunar, al Parc Ditan de Beijing (Xina).

Una noia camina al llarg d’un carrer on els arbres estan decorats amb llums vermelles per motiu de les celebracions de l’Any Nou Lunar, al Parc Ditan de Beijing (Xina). / JASON LEE (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts

L’Any Nou Lunar, que aquest any comença oficialment aquest divendres, constitueix un dels costums més antics del folklore xinès. Durant uns dies, milions de persones es reuneixen a les seves ciutats natals al costat de les seves famílies per compartir aquests moments especials junts. Però, ¿quines són les claus d’aquesta celebració, que data del 2697 aC i amb unes celebracions que arriben a durar dues setmanes?

La llegenda de Nian

Per entendre les tradicions de l’Any Nou Xinès, hem de conèixer la llegenda popular del monstre Nian: un ésser malèvol que sortia del seu amagatall a principis de la primavera per terroritzar els ciutadans del país oriental. A les històries que els avis expliquen als seus nets, aquesta malvada criatura es menjava els nens petits i, tot i que costi creure-ho, és l’origen de moltes de les tradicions mil·lenàries del canvi d’any a multitud de països asiàtics.

Tal com es narra al conte popular, l’única manera de foragitar el monstre Nian era amb forts sons i el color vermell. Així doncs, no és estrany veure que les residències dels ciutadans xinesos en aquestes dates s’omplen de decoracions de color vermell, que es creu que els protegiran contra Nian. Des de peixeres plenes de carpes vermelles fins a fanalets i diferents lletres o poemes, per descomptat totes de color carmesí, com marca la llegenda.

Potser un dels símbols més característics de l’Any Nou Lunar són els impressionants jocs de pirotècnia que es poden veure a tot el país, fins i tot a les zones més rurals. Originalment, els vilatans llançaven focs artificials i petards perquè es creia que el fort soroll que causaven podia espantar criatures com el Nian, meitat lleó i meitat drac. Avui dia, no obstant, es llancen com una mostra més de felicitat i celebració.

També és molt comú omplir les portes dels domicilis amb refranys de la primavera, o com ells els anomenen, Chun Lian. Diferents caràcters xinesos i poesies que criden a l’abundància se situen a les entrades de les vivendes per foragitar els mals esperits. A més, també es col·loquen unes figures, denominades Guardians de la Porta, que s’encarreguen de mantenir fora de casa les criatures malignes.

Una gastronomia tradicional

Com a qualsevol casa espanyola per Cap d’Any, a la Xina també se celebren multitudinaris àpats i reunions familiars durant la seva nit de Cap d’Any. De fet, durant aquestes dates es produeix una de les migracions més grans de tot el planeta. El ’Moviment de Primavera’ mobilitza milions de ciutadans xinesos que viatgen a les seves ciutats natals per celebrar les festes amb les seves famílies. Una sortida que arriba a col·lapsar els transports de tot el país i per a la qual es recomana obtenir els bitllets amb setmanes d’antelació.

Durant els sopars de Cap d’Any no falten els plats tradicionals, com els dúmpings o les crestes japoneses; farcits de carn, peix o ànec s’han convertit en símbols de l’abundància i la bona sort que li demanen al nou any. Algunes persones també afirmen que per tenir fortuna cal menjar aquests plats en família i tocant una moneda.

I si a Espanya menjar 12 grans de raïm és ja un ritual impossible d’ometre, l’Any Nou Xinès li dona una gran importància a un altre tipus de fruites: les mandarines. L’origen d’aquesta tradició ve perquè, en xinès mandarí, la paraula mandarina sona molt similar a la paraula sort. Per aquesta raó, aquesta fruita apareix per tot arreu durant l’Any Nou Xinès, tant en decoració com en postres o, fins i tot, com a obsequi entre familiars i amics.

Una cosa que també s’ha de fer abans de donar-li la benvinguda al nou any és netejar la casa. Segons la tradició, això serveix per desfer-se de la mala sort acumulada l’any anterior. A més, no es pot escombrar durant els primers dies de l’any si no es vol malgastar la bona sort que s’ha obtingut amb els diferents rituals.

La Dansa del drac per foragitar esperits

Notícies relacionades

Les celebracions també venen marcades per les acolorides desfilades multitudinàries, conegudes com el Ball del drac: una espectacular exhibició de dracs fets de paper, seda i bambú que inunden els carrers de les ciutats i es creu que ajuden a foragitar els mals esperits.

Aquesta celebració, que es du a terme a la segona lluna nova després del solstici d’hivern, finalitza amb el Festival de llanternes, una exhibició de fanalets de colors cridaners il·luminats que posen punt i final a aquests 15 dies de celebracions.

Temes:

Cap d'any Xina