Davant la pressió hospitalària

Catalunya espera reprendre avui el ritme de vacunes, però mantindrà les restriccions

Salut espera rebre aquest dilluns una nova partida de vacunes, amb 65.520 dosis de Pfizer i 8.000 de Moderna

2
Es llegeix en minuts

Els indicadors epidemiològics apunten que Catalunya ha superat el pic de contagis de la tercera onada, però la pressió assistencial a les ucis dels hospitals continua augmentant, per això el Departament de Salut considera que les actuals restriccions s’han de mantenir, amb l’objectiu de sortir de la «zona hipercrítica». 

Així ho va manifestar aquest diumenge el secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol, que a més d’emfatitzar la gravetat de la situació que es viu als hospitals ha recordat que la soca britànica és una «amenaça» per al control de l’epidèmia. 

«Estem transitant el que probablement seria l’altiplà de màxima pressió assistencial. No hem arribat encara al pic de pressió assistencial, esperem fer-ho en els pròxims dies, al llarg de la setmana vinent», va apuntar Ramentol en unes declaracions durant la visita a l’hospital satèl·lit de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelona), que es posarà en marxa avui. 

Segons les dades actualitzades aquest diumenge pel Departament de Salut de la Generalitat, la velocitat de contagi ha descendit lleugerament, amb un índex de transmissió del 0,93 davant el 0,95 registrat en els últims dies, i també ho ha fet el risc de rebrot, que avui se situa en 533 punts, 21 menys que ahir i 40 menys que la vigília. 

No obstant, encara continua creixent el número d’hospitalitzats per Covid, amb un total de 2.873, davant els 2.746 del dia anterior, igual que els ingressos a l’uci que ahir sumaven 730 pacients, set més que el dia anterior. 

Sobre la pressió assistencial i el número d’ingressos, Ramentol va remarcar que l’«embat assistencial» de la tercera onada «és molt més profund i rellevant que el de la segona», ja que ha obligat a suspendre o modificar una part de l’activitat no relacionada amb el virus, i ha instat a seguir «prudents i vigilants» una vegada se superi el pic d’hospitalitzacions. 

«No estarem tranquils arribant al pic de pressió assistencial. És el primer objectiu, sens dubte, però no és l’objectiu final, que consisteix a disminuir la pressió assistencial a la nostra xarxa hospitalària», va remarcar el secretari general de Salut. 

Sobre això, preguntat per la possible pròrroga de les restriccions anti-Covid, que estan vigents fins al 7 de febrer, Ramentol va emfatitzar la necessitat de mantenir el descens dels indicadors epidemiològics i va assenyalar que «serà necessari continuar amb les mesures que afecten la mobilitat i la interacció social». 

«No hi hauria d’haver grans diferències respecte a les mesures que estem implementant ara. Justament per donar temps que el nostre sistema sanitari surti d’aquesta zona hipercrítica de risc d’impacte en la salut de la població més enllà de la Covid», va justificar. 

Notícies relacionades

Sobre l’«embat assistencial», Ramentol va destacar l’esforç del Govern i dels sanitaris per assumir l’augment d’ingressos durant les diferents onades de la pandèmia i va posar com a exemple la posada en marxa dels nous hospitals satèl·lit com el de Can Ruti, que amb 100 llits d’uci més permet triplicar la capacitat del centre per atendre pacients crítics. 

Així mateix, va explicar que avui esperen rebre una nova partida de vacunes –amb 65.520 dosis de Pfizer i 8.000 de Moderna–, que permeti «reprendre el ritme» de vacunació.