Arriben a Espanya les 52.000 dosis retardades de la vacuna de Moderna

  • Havien d’haver arribat a principis de setmana, un retard que juntament amb el de Pfizer va obligar moltes autonomies a variar el pla de vacunació

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Les 52.000 dosis de la vacuna de Moderna que s’havien d’haver distribuït entre dimarts i dimecres a les comunitats autònomes han arribat aquest diumenge a Espanya, tal com va anunciar el Ministeri de Sanitat una vegada que la farmacèutica va comunicar que es retardaria uns dies. Aquest inconvenient ha obligat moltes autonomies a modificar el seu pla de vacunació, ja que l’altre antigen autoritzat a Espanya, el de Pfizer, també va subministrar un 44% menys de dosis durant la setmana del 18 al 24 de gener.

De fet Catalunya o la Comunitat de Madrid, igual que altres regions, van comunicar que aquests retards provocarien que no es posessin noves vacunes la setmana que ara acaba i que l’estratègia se centrés en les segones punxades en residències o sanitaris de primera línia. Però l’arribada de les 52.000 dosis de Moderna pot alleujar, en part, aquesta situació.

El repartiment

El Ministeri de Sanitat ha comunicat que les 52.000 dosis es distribuiran «de forma equitativa» dilluns a la Península i dimarts a les Balears i les Canàries. El lot, format per 520 caixes amb 100 dosis cada una, ha sigut certificat ja pels tècnics de l’Agència Espanyola de Medicaments perquè es distribueixin.

Notícies relacionades

L’acord aconseguit amb Moderna estableix que l’arribada d’antígens anirà augmentant en les pròximes setmanes fins a arribar a les 600.000 dosis abans de finals de febrer. A aquesta xifra cal sumar les 1.770.570 dosis que Espanya preveu rebre de Pfizer al febrer, amb la qual cosa s’arribarà a un total de 2,3 milions només d’aquestes dues companyies.

El problema amb AstraZeneca

Si bé, per complir la previsió d’immunitzar el 70% de la població a l’estiu, compromís que el Ministeri de Sanitat manté, fa falta l’arribada de molts milions de dosis més. Per emprendre aquest difícil repte, es compta amb la vacuna d’Oxford-AstraZeneca, si bé la companyia ha comunicat a la UE que no podrà entregar totes les vacunes pactades durant el primer trimestre, cosa que sí que podria malmetre el calendari previst, tret que les autoritats comunitàries aconsegueixin que la farmacèutica compleixi el que havien pactat inicialment.