segona desescalada

Bars i restaurants ressusciten a mig gas, clamant per més horari

Les reobertures il·lusionen operadors i clients, tot i que l'afluència és discreta en el debut

Molts negocis esperaran a la següent fase perquè els resulta inviable per aforament interior i distàncies

zentauroepp55963922 bcn201123195221

zentauroepp55963922 bcn201123195221 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

Gairebé com un primer dia d’escola, la restauració catalana ha viscut aquest dilluns una jornada agredolça de tornada a l’activitat. La cara ha sigut la il·lusió, a parts iguals, d’operadors desesperats per tornar a treballar i clients àvids d’aquest servei, per necessitat pràctica o pur gaudi. La creu, les limitacions que deixen el sostre d’ingressos molt baixos i el fet que molts no s’han atrevit a aixecar la persiana a falta de poder fer el servei de sopar, o per inviabilitat del seu aforament. La patronal barcelonina ha estimat, com va avançar ahir aquest diari, que un 70% dels establiments han optat per obrir.

Aquesta proporció no ha sigut uniforme. En el cas dels bars, més conformes al nou horari ja que poden començar la jornada a les sis del matí, ha sigut més gran. L’hora de l’esmorzar ha funcionat a mig gas, davant la gran quantitat de persones que encara estan teletreballant o en erto. Una mica més animades en terrasses de barris populars, entorns de mercats o d’eixos comercials, com es podia veure a Sant Andreu o Gràcia a mig matí. El fet de ser dilluns tampoc era un bon aliat.

Per contra, la desescalada s’ha deixat sentir molt menys en el moix centre de Barcelona. Per fer-se una idea, n’hi ha prou amb dir que només 11 bars o restaurants de la Rambla estaven avui oberts (entre el 15% i el 20%), cosa que no és estrany davant la mínima afluència d’aquests mesos a la zona. Mateixa sort a la plaça Reial al matí. Fermín Villar, president de l’eix comercial, explicava que a més de la crisi turística, «a molts no els surt a compte a l’haver de separar dos metres les taules de les terrasses». El fet que encara no es puguin activar les barres tampoc ajuda a ressuscitar espais com els bars de la Boqueria.

Planificant sobre la marxa

A prop, l’empresària Jordina García, artífex de La Monroe, entre altres negocis al Raval, relata que el debut és complex i «sense planificació», improvisant cada vegada segons ubicacions i dimensions dels locals. «S’ha de refer la carta perquè molts plats són sobretot de nit i ara no els podem tenir», apunta. La conjuntura ha fet que la seva millor carta sigui ara La Querida, a la Ciutadella i amb 15 taules a la fresca.

Una terrassa a Enric Granados, a l’Eixample / FERRAN NADEU

En aquest Gòtic gairebé desconegut de tan buit, tornava a aixecar la persiana un dels pocs restaurants amb molt més èxit local (80%, calculen) que turístic, malgrat estar enganxat al Portal de l’Àngel. La Lluna, a Santa Anna, va sumar ahir uns 20 comensals de menú. «Abans de la pandèmia en servíem 160. I érem 14 persones treballant, mentre que ara només som quatre, per als migdies», expliquen. Ho atribueixen a les conseqüències del teletreball.

Precisament, el director del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, ha destacat aquest dilluns que el percentatge de restaurants (sense bar) tancats ha sigut molt més alt davant aquesta impossibilitat d’obrir a la nit, sumada a un aforament de menys d’un terç a l’interior. Ha clamat una altra vegada per retardar el toc de queda de cara a la segona fase.

Notícies relacionades

Hi havia esperances posades en l’hora de l’‘afterwork’, malgrat tantes oficines buides. Els cafès o cerveses a mitja tarda han donat una mica d’oxigen a aquesta estrena, com es podia veure a l’animat carrer de Parlament, a Sant Antoni, amb terrasses plenes a distàncies prudencials. «Com trobava a faltar això», deia Andrea Vives, disposada a convidar a la primera ronda amb tres amigues.

Tornada al gimnàs

El repte tampoc era fàcil per als gimnasos i centres esportius, al 30% d’aforament a l’interior. Fonts de la cadena DiR, amb 22 centres a Barcelona capital, han destacat l’alegria de la clientela més fidel. Persones grans que trobaven a faltar les seves classes de natació com ningú, es barrejaven avui amb addictes al fitnes, també amb opció de classes a l’aire lliure. I ara amb noves quotes setmanals, davant la incertesa del moment.