LA SEGONA ONADA DE LA PANDÈMIA
Catalunya tanca amb pany i forrellat davant una situació «crítica»
Pere Aragonès ordena «una aturada de país» i demana als ciutadans que es limitin a anar «de l'escola o la feina a casa»
El Govern tanca perimetralment el territori autonòmic, prohibeix sortir del municipi el cap de setmana i suspèn les activitats culturals o esportives
Catalunya tanca amb pany i forrellat per reduir l’avenç de la segona onada de Covid-19. Un enduriment de les restriccions que coincideix amb l’estratègia adoptada pels governs europeus, com l’alemany o el francès, davant una pandèmia que no es derrota només amb mascaretes o hidrogel i que sembla incompatible amb l’estil de vida occidental. Després de la declaració de l’estat d’alarma i el toc de queda per part del Govern central, la Generalitat ha continuat collant per frenar una «situació crítica», en paraules del president en funcions, Pere Aragonès, amb més de 5.000 contagis diaris i més de la meitat dels llits d’uci dels hospitals ocupats per malalts de coronavirus. Sense prendre aquestes mesures, Catalunya estaria en menys d’un mes «com en el pic de la pandèmia més greu de la primera onada», ha avisat Alba Vergés, consellera de Salut.
Les principals mesures són tancar el perímetre del territori autonòmic a partir de la nit d’aquest dijous i durant 15 dies. Entre les 6 de la matinada de divendres fins a les 6 de la matinada de dilluns, a més, està prohibit abandonar el terme municipal. És a dir, durant les dues pròximes setmanes els ciutadans no poden travessar la frontera invisible que separa Catalunya d’Aragó, el País Valencià, Andorra i França i els caps de setmana no poden sortir del seu municipi. Estan considerats excepcions els desplaçaments que s’hagin de fer per anar a treballar, a l’escola, a l’hospital o per atendre persones vulnerables. Qualsevol ciutadà que s’hagi de moure per algun d’aquests motius ho pot fer.
«Cal aturar el país. Tothom s’ha de limitar a anar de l’escola o de la feina a casa», ha resumit Aragonès, que no ha descartat prorrogar les mesures més enllà dels 15 dies previstos inicialment. L’objectiu és canviar la dinàmica dels contagis. Aquest serà el factor més determinant per decidir l’allargament de les mesures. Actualment cada malalt contagia 1,3 persones, la qual cosa implica que cada vegada hi hagi més pacients infectats. Quan aquesta ràtio de transmissió, la Rt, sigui inferior a 1, la corba de contagis s’aplanarà i començarà a decréixer.
A més de la reducció de mobilitat, el Govern limita encara més les interaccions socials mantenint el tancament de bars i restaurants –una mesura que s’ha demostrat útil tot i que insuficient–, baixant la persiana d’activitats culturals –teatres, cines o concerts–, tancant instal·lacions esportives –tret de les de professionals com la lliga de futbol o l’ACB de bàsquet– i comminant a empreses i empleats a teletreballar en la mesura possible. També als estudiants de cicles educatius superiors –FP, batxillerat i universitat– el Govern els demana que segueixin amb la seva educació ‘online’ i que evitin les aules. Les qüestions que requereixen presencialitat –exàmens o pràctiques– sí que es podran portar a terme als recintes acadèmics. L’ordre no afecta, en conseqüència, les escoles o escoles bressol, que continuaran funcionant amb normalitat.
L’única escletxa per la qual es colarà una mica d’oferta cultural serà a través de les biblioteques, que podran continuar amb el servei de préstec de llibres, i dels museus, sempre que no superin el 33% de l’aforament. Una limitació espacial que també afecta les botigues, que tampoc podran superar aquesta capacitat. Les superfícies comercials de més de 800 metres quadrats d’extensió –les botigues de productes bàsics n’estan excloses– no poden obrir.
300 MILIONS
El Govern destinarà 300 milions d’euros en ajuts específics per al sector de la cultura, els esports o la restauració, els més perjudicats per un enduriment que sembla el penúltim esglaó anterior a decretar un confinament domiciliari com el que es va instaurar al març, amb efectes devastadors per a l’economia i per a la salut de persones vulnerables, que pateixen malalties físiques o mentals, o que conviuen amb maltractadors o abusadors.
Notícies relacionadesEl conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha explicat que els Mossos d’Esquadra han elaborat un dispositiu, conjuntament amb les més de 200 policies locals, que regularà el compliment de la restricció de mobilitat durant les dues pròximes setmanes. La policia catalana es farà càrrec de les vies interurbanes i els cossos locals de les d’accessos als termes municipals.
Vergés ha avisat que les xifres actuals són insostenibles. També que sense aquestes mesures el sistema sanitari no tardaria a col·lapsar-se i, en menys d’un mes, es podria arribar a la fatífica xifra de 1.500 pacients crítics que es va registrar l’abril passat. Experts, científics i metges reclamaven una actuació contundent davant l’avenç del virus. Catalunya ha sumat aquest dijous 5.761 nous contagis en les últimes 24 hores. L’índex de rebrot es manté elevadíssim, tot i que estable, amb dos punts menys que dimecres: 838.
Bars Universitat Catalunya Toc de queda Confinament Estat d'alarma a Espanya Coronavirus a Catalunya Coronavirus Restaurants
- Habitatge "Viure aquí és salvatge,ens fa por"
- La contracrònica I Michael Jordan va conèixer el "nen"
- Radiografia de la longevitat El mes de naixement marca l’esperança de vida d’una persona
- MACROJUDICI A FRANÇA «Vaig violar Gisèle Pelicot, però va ser una violació involuntària»
- L’esperança de vida creix a Espanya dos anys per dècada