LA PANDÈMIA A CATALUNYA

Oberts de nou els accessos al Montseny i Sant Llorenç, després d'haver estat tancats per l'afluència de gent

Els barcelonins han omplert a les 10.00 del matí els aparcaments dels parcs naturals

Els pàrquings de la zona volcànica de la Garrotxa també han estat saturats durant el matí

cortan las carreteras de acceso a santa fe del montseny / periodico

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

Forrellat. Els Mossos d’Esquadra van tallar durant diverses hores del matí d’ahir dissabte els accessos per carretera als parcs naturals de Montseny i Sant Llorenç del Munt i l’Obac, el primer dia de les limitacions aprovades pel Govern. La massiva afluència de ciutadans un dia assolellat i plàcid va omplir des de les nou del matí les places d’estacionament habilitades. La policia de la Generalitat no va obrir les carreteres fins a les tres de la tarda, quan es van descongestionar les zones plenes de senderistes i boletaires. 

Fonts de la Diputació de Barcelona i del Servei Català de Trànsit (SCT) van informar que la decisió de tancar els accessos als parcs naturals la va prendre el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECOT), dependent de la Conselleria d’Interior, una vegada conegudes les dades d’ocupació del matí. Al Montseny es van tancar, passades les nou i mitja del matí, la carretera BV-5301, a l’altura de Sant Esteve de Palautordera, i hores després, cap a les 12, la BV-5119, abans de Campins i a la rotonda d’enllaç amb la via que va al pantà de Santa Fe. I és que els aparcaments de Collfornic i Santa Fe estaven plens.  Al Parc Natural de Sant Llorenç es va interrompre el trànsit a la carretera BV-1221, després de passar el nucli de Matadepera.

Aparcaments al màxim a la Garrotxa

Els aparcaments de la zona volcànica de la Garrotxa també van arribar al límit d’aforament, fet que va obligar a regular l’accés de vehicles a aquest espai natural. El pàrquing de la fageda d’en Jordà va ser un dels que es va col·lapsar primer, en bona mesura perquè els visitants van anar-hi més aviat de l’habitual per trobar estacionament. La regulació va provocar que molts conductors que no hi podien accedir haguessin de buscar llocs alternatius. Per això l’Ajuntament de Santa Pau ha enviat vigilants a diferents punts del poble per evitar que s’acumulin grans quantitats de cotxes.  

Els Mossos vigilen l’accés a l’aparcament de Can Sera de la Fageda d’en Jordà, aquest dissabte. / ACN

El dispositiu de control dels parcs naturals busca evitar situacions com les que es van viure els últims dies festius, quan milers de ciutadans van ocupar els escenaris naturals més pròxims als grans nuclis de població i van col·lapsar els parcs. L’operació es du a terme principalment al Montseny, Sant Llorenç, la Garrotxa (Girona), Montserrat (Barcelona) i l’entorn de Poblet (Tarragona). En tots aquests llocs, els aparcaments es van saturar, segons fonts de la policia autonòmica. No obstant, no van arribar als nivells de caos i aglomeració del cap de setmana passat, ja que les mesures es van començar a aplicar quan estaven al 75% d’ocupació, no al 100%.

Divendres el Procicat va avalar les mesures anunciades per la Diputació de Barcelona per regular els accessos de vehicles als parcs Naturals del Montseny i de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Els passejants que aquest dissabte es van acostar a aquestes zones van acceptar amb resignació el fet de no poder accedir-hi quan es van tancar les carreteres d’accés. En el cas del Montseny, els excursionistes giraven cua i buscaven un altre lloc on anar o s’acomodaven als autobusos de l’empresa Sagalés per arribar fins al cor del parc. «No hi ha tanta gent com el cap de setmana passat», va assegurar un xòfer. Aquesta percepció va ser ratificada pels agents dels Mossos i vigilants del parc que controlaven la situació a les carreteres d’accés a l’espai natural.

«Volíem pujar el Turó de l’Home, però no podem passar. Hem aparcat i anirem a caminar per un altre lloc. La muntanya dona molta energia. Tenim la necessitat de sortir de la ciutat», explica a aquest diari la Carmen, de Mataró, als peus del parc natural de Monteny, passat Sant Esteve de Palautordera. «Hi ha molta gent. Moltes famílies que busquen castanyes. El poble del Montseny està ple de gent», assegura un ciclista.

«Necessitem respirar una mica»

A l’altre extrem de l’espai natural, a prop de Campins, la Silvia, que viatja amb les seves dues filles i el seu marit, reconeix que havia sentit a la televisió que hi hauria limitacions, «però no vaig pensar que n’hi hauria per tant». Al no poder passar, aquesta família esperava l’autobús. La Miriam i la Noelia van fer el mateix. «Has de sortir de casa, de la ciutat, i estar en plena naturalesa. Necessitem respirar una mica», diuen. Van a l’aventura.

Notícies relacionades

La Ramona, el seu marit i els seus dos fills, en canvi, són boletaires: «No tinc ganes d’anar al bosc i que estigui massificat». Per això van esperar gairebé a l’una de la tarda per intentar accedir al parc natural del Montseny. Però quan hi van arribar, la carretera estava tallada. L’Ester i el Bernat es queixen d’aquestes restriccions. «És molt penós que es limiti el contacte amb la naturalesa», assegura ella.

Els ajuntaments de Badalona i Santa Coloma de Gramenet (Barcelona), d’altra banda, mantenen tancat l’accés de vehicles de motor a la serralada de Marina, on es pot continuar arribant a peu o amb bicicleta, per reduir els comportaments incívics i prevenir el contagi de coronavirus.