SEGONA ONADA

Ucis una altra vegada en alerta

Els hospitals catalans tripliquen en dues setmanes els ingressos per Covid. Un 40% dels pacients de cures intensives són ja malalts de coronavirus

Els sanitaris adverteixen que hi ha «perill» que el sistema es col·lapsi una altra vegada

uci clinic / periodico

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Des del pont del Pilar (12 d’octubre) fins ara, els hospitals catalans han duplicat i fins i tot triplicat el nombre de pacients amb Covid-19 ingressats a les unitats de cures intensives (ucis) i hospitalitzats. Els espais (ucis i plantes) dedicats a persones amb coronavirus estan plens en alguns casos o molt a prop d’omplir-se en d’altres. La situació no és de col·lapse com al març i l’abril, però sí preocupant perquè els contagis no deixen de créixer. Aquest divendres, Catalunya ha registrat 5.400 noves infeccions i 21 morts més. Hi ha 1.698 pacients ingressats, 296 dels quals són a les ucis.

A l’Hospital Clínic, que ha facilitat l’accés a aquest diari per comprovar in situ com és el dia a dia dels pacients ingressats a l’uci, ja estan ocupades al 95% les plantes destinades a la Covid-19. Hi ha actualment 89 pacients en hospitalització convencional, 22 en cures intensives i 5 en unitats de semicrítics. Al març, el Clínic va arribar a tenir 600 pacients ingressats per coronavirus. 

«Estem arribant a l’ocupació plena d’aquestes plantes, però som lluny de març o abril. Podríem ampliar molt més els llits per a Covid-19. A més, en la primera onada teníem també hotels Covid», diu Miquel Ferrer, de la Unitat de Vigilància Intensiva i Intermèdia Respiratòria (UVIR) del centre sanitari.

Les tres ucis del Clínic destinades al coronavirus estan ja ocupades, però el centre podria ampliar-les

Les tres ucis del Clínic dedicades a la Covid, amb 23 llits, ja estan pràcticament ocupades. «La gran pujada es va produir fa dues setmanes; llavors teníem entre tres i set pacients a les ucis», diu Ferrer. 

L’Hospital de la Vall d’Hebron, el més gran de Catalunya, ha vist triplicar els pacients amb Covid-19 ingressats en planta. «Des del pont del Pilar fins avui, hem notat un increment en el nombre de pacients que contacten amb sospita. L’impacte més important ha sigut en l’augment d’hospitalitzacions convencionals: aquí hem vist triplicar els pacients amb coronavirus», assenyala la subdirectora assistencial de Vall d’Hebron, María José Abadías. 

Una pacient a l’uci del Clínic. / MANU MITRU

El centre, explica Abadías, venia d’una «situació estable» des de juliol, quan tenia entre 15 i 20 pacients en ucis i 30 o 40 més a planta. Ara hi ha 27 pacients a les ucis i 117 a planta. I, a més, les urgències notifiquen cada dia entre 35 i 40 positius nous. «No tots necessiten ingrés, per sort. Podem enviar uns dos terços a casa. Estem fent entre sis i vuit ingressos diaris», explica.

En el pitjor moment de la pandèmia, la Vall d’Hebron va arribar a tenir 220 pacients en ucis i uns 700 a planta. «La situació és encara llunyana a aquella. Ara podem continuar treballant a un ritme normal i no hem parat les consultes, els quiròfans ni l’atenció terciària», diu Abadías. Tot i així, la Vall d'Hebron ja està utilitzant els llits que inicialment havien sigut reservats només per al creixement de la Covid. «Però no estem saturats ni col·lapsats», afegeix.

El perfil del pacient que arriba amb Covid-19 és «moltíssim més jove», d’entre 40 i 60 anys. Hi ha joves amb coronavirus a les ucis. La Vall d’Hebron ha tingut recentment dos nens, de 10 i 12 anys, amb Covid-19 a l’uci. «Tot i que són els que menys. El focus cal posar-lo en la interacció social de la franja d’edat entre els 20 i els 40 anys».

Sanitaris a l’uci del Clínic. / MANU MITRU

A l’Hospital del Mar de Barcelona, s’han doblat els pacients amb Covid-19, tant en ucis i com a planta, aquesta setmana respecte a l’anterior. «Teníem entre set i vuit pacients a l’uci i ara n’hi ha 15. Abans en teníem entre 30 i 35 a planta, i ara estem a prop dels 70», afirma  Juan Pablo Horcajada, cap de Malalties Infeccioses i coordinador general Covid-19 al Mar. 

«Hem pujat un esglaó, però no apreciem una multiplicació d’ingressos. Hem passat de cinc o sis ingressos diaris a uns 8, 10 o 12. La nostra il·lusió és que les mesures restrictives es notin i que la progressió no es dispari», diu Horcajada, que fa una crida a la població: «Amb la mascareta per si sola no n’hi ha prou, s’ha de combinar amb la distància social. Si la gent ho entengués i ho complís, aturaríem de cop l’epidèmia. Les mesures coercitives s’aproven perquè la gent no fa les coses bé».

«Amb la mascareta per si sola no n’hi ha prou: s’ha de combinar amb la distància social. Si es complís, aturaríem de cop l’epidèmia»

Juan Pablo Horcajada

Coordinador general Covid-19 de l’Hospital del Mar

També a les urgències de l’Hospital del Mar arriben més sospitosos de Covid-19, però «hi ha moltes visites que no ingressen». «S’han multiplicat per dos o per tres el nombre de positius a urgències. No tots ingressen perquè hi ha molta gent jove: això sí que es nota», apunta Horcajada. «Abans hi havia molta més gent gran i ingressaven tots. Ara no».

Notícies relacionades

Per a aquest infectòleg, no obstant, hi ha «perill» que es «col·lapsi el sistema una altra vegada». «Depèn com es comporti l’epidèmia que, en el fons, reflecteix com es comporta la gent. L’hivern és un mal aliat de la Covid i podríem arribar a una saturació», adverteix.

Dos pacients a l’uci del Clínic. / MANU MITRU

D’altra banda, a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau les ucis estan plenes per Covid-19 en un 30% o 35%. A planta, l’ocupació per coronavirus és pràcticament «total», però fonts del centre asseguren que Sant Pau té «més espais preparats» en cas que fessin falta.