ELS REBROTS A CATALUNYA

El Govern desvincula el toc de queda de la possible reobertura de bars i restaurants

El Procicat treballa en els detalls de les restriccions a la mobilitat, pendent de la declaració de l'estat d'alarma

El Govern reconeix que el confinament domiciliari està sobre la taula i implicaria, «amb molta probabilitat», tancar escoles

55553508 60

55553508 60

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern està enllestint els detalls del toc de queda que vol aplicar a Catalunya quan el Govern de Pedro Sánchez declari l’estat d’alarma. L’Executiu català es planteja aplicar un toc de queda nocturn que es prolongui de les 22.00 –en lloc de les 23.00– a les 6.00 hores i prepara una bateria de mesures complementàries per frenar la segona onada de coronavirus que vol posar en marxa com abans sigui possible.  En aquesta nova fase, l’Executiu ha refredat la possibilitat que l’entrada en vigor del toc de queda suposi, almenys de forma immediata, la reobertura de bars i restaurants.

En paral·lel, la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha reconegut aquest dissabte que l’opció del confinament «està present en els debats» de l’executiu català i que és una possibilitat «que es posa a sobre de la taula en funció de com avancin les dades epidemiològiques». En declaracions a RAC-1, Budó ha anticipat que, en cas de decretar aquest confinament domiciliari, les escoles també haurien de tancar «amb molta probabilitat».

La consellera de Salut, Alba Vergés, i el titular d’Interior, Miquel Sàmper, han explicat aquest dissabte, en declaracions a Catalunya Ràdio, que esperen que el Govern aprovi al més aviat possible l’estat d’alarma perquè el toc de queda pugui posar-se en marxa de manera immediata. Una vegada l’Executiu espanyol aprovi l’estat d’alarma, el Govern reunirà el Procicat, que serà l’encarregat d’acordar el toc de queda nocturn, així com altres mesures.

Tot i que encara està pendent d’acabar de concretar, els consellers han avançat que el toc de queda podria iniciar-se a les 22:00 o a les 23:00 hores, mentre que està clar que acabarà les 6:00 hores. «L’horari [del toc de queda] encara no està establert. Hi ha un esborrany amb les deu de la nit. Hem de fer el que ens ajudi a veure resultats. Els tècnics acabaran per determinar l’horari», ha afirmat la consellera Vergés.

L’obertura de bars i restaurants, en suspens

En tot cas, han remarcat que el toc de queda és una mesura complementària a les que s’estan prenent ara i, en concret, al tancament de bars i restaurants, de manera que el Govern no es planteja, han dit, reobrir aquests establiments, ni tan sols de manera parcial. Esperarà a tenir dades per analitzar l’impacte del tancament d’aquests locals en l’evolució de la pandèmia, segons va apuntar ja divendres la portaveu del Govern, Meritxell Budó, que va prometre que «tan aviat com sigui possible aixecarem les restriccions al sector».

En paral·lel, Vergés ha assenyalat que l’estat d’alarma amb la delegació de funcions en la Generalitat també permetrà al Govern portar a terme mesures ja posades en marxa al març, com la contractació d’estudiants d’últim curs de medicina i infermeria per reforçar el treball en els centres de salut. En aquesta línia, ha remarcat: «Ja ho vam fer al març i va anar molt bé. Ara els centres de salut estan tensats i ens demanen aquestes eines».

Notícies relacionades

A més del toc de queda, el Procicat donarà llum verda a una nova bateria de mesures per frenar els contagis de la Covid-19 que els consellers no han detallat, però que aniran en la línia, segons han assenyalat, en cas de restringir encara més la mobilitat de la població, tot i que es descarten, de moment, els tancaments perimetrals.

D’altra banda, Miquel Sàmper ha assenyalat que les sancions per saltar-se el toc de queda nocturn podrien anar dels 300 als 6.000 euros, en funció de la gravetat, en els casos en què a més es produeixi desobediència o reincidència. E