LA PANDÈMIA A CATALUNYA

La Generalitat demana l'estat d'alarma per decretar un toc de queda nocturn

Aragonès acorda amb Illa que l'Executiu tindrà el comandament únic sobre les decisions que es prendran

El president en funcions reclama als catalans que «es quedin a casa» durant el cap de setmana

undefined55553710 23 10 2020 av   aragon s dice que pedir n el estado de alarm201023210546

undefined55553710 23 10 2020 av aragon s dice que pedir n el estado de alarm201023210546 / EUROPA PRESS

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern s’ha reunit aquest divendres de forma extraordinària per sol·licitar a l’Executiu central la declaració de l’estat d’alarma a Catalunya davant l’imparable avenç de la segona onada del coronavirus. L’objectiu d’aquesta mesura és  poder augmentar les restriccions de mobilitat i decretar un «toc de queda nocturn» que, segons va detallar el president en funcions, Pere Aragonès, s’aplicaria des de les 11 de la nit fins a les 6 del matí. El Govern no va aclarir si les noves mesures portaran el final del tancament de bars i restaurants.

La Generalitat ha seguit l’estela d’altres comunitats autònomes, com Euskadi, La Rioja, Extremadura o Astúries, que en cascada han anat sol·licitant l’estat d’alarma per restringir la mobilitat. Després de debatre si havia de demanar l’estat d’alarma, l’Executiu català ha pres la decisió per unanimitat amb la condició, que reclamaran al Ministeri de Sanitat, que haurà de ser la Generalitat el «comandament únic» que gestioni la situació d’estat d’alarma.

«La situació és molt greu i hem d’evitar que acabem com al març», ha advertit el vicepresident del Govern i president substitut, Pere Aragonès, que ha fet una crida a la «responsabilitat» i que tots els ciutadans «es quedin a casa» aquest cap de setmana, per evitar imatges com les que es van veure dissabte i diumenge passat a llocs com el Montseny.

Tant Aragonès com la portaveu Meritexell Budó (presents tots dos en la roda de premsa després del Consell Executiu per allò dels equilibris entre JxCat i ERC) van remarcar la diferència entre aquest estat d’alarma que es demana, amb comandament únic per a l’administració catalana, i el que va decretar «unilateralment» el Govern de Pedro Sánchez al març.

El president en funcions va revelar que havia consultat la qüestió amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i que aquest es va mostrar d’acord en què fos la Generalitat la que mantingués el control de la gestió de la pandèmia.

Toc de queda en potència

La consellera de Salut, Alba Vergés, ja havia apuntat aquest matí que el toc de queda a Catalunya estava sobre la taula i que es podria aplicar sense esperar l’Estat. En la reunió Govern-autonomies de dijous, es va ajornar la decisió sobre aquest assumpte a l’espera d’un informe jurídic sobre si és necessari l’estat d’alarma per aplicar el toc de queda. Algunes autonomies, com el País Valencià, han optat per aplicar ja la mesura.

Vergés ha argumentat que el Govern va aprovar un decret llei que permet «poder prendre les mesures necessàries» per fer front a la pandèmia i que inclou la possibilitat de prendre mesures per limitar la mobilitat. «Limitarem la mobilitat, un toc de queda, el que sigui, quan ho creguem necessari», ha dit la consellera en una entrevista a TV-3. 

La consellera ha afirmat que el toc de queda no és una decisió «que hagi de ser per a tothom igual», sinó que s’hauria de prendre a Catalunya. Ha apuntat que València «ho demanarà per autorització judicial», per la qual cosa no seria necessari l’estat d’alarma, i ha obert la porta perquè Catalunya apliqui la mateixa via. 

Respecte a l’efecte d’un toc de queda en el tancament dels bars i restaurants, Vergés ha dit que una cosa és independent de l’altra i que fa falta veure com evoluciona tot, inclòs l’efecte del tancament de l’hostaleria. En aquest sentit, ha assenyalat que aquesta setmana vinent s’analitzarà l’impacte d’aquesta mesura en l’evolució de la pandèmia. «Analitzarem les dades després d’haver pres mesures com el tancament de bars, restaurants i centres d’estètica i veurem si les mesures són correctes i veurem què passa», ha dit.

També ha destacat que s’haurà de veure el compliment de les restriccions a la mobilitat en cap de setmana. Ha dit que si el compliment és «molt estricte», el Govern analitzarà si algunes de les mesures restrictives es poden «relaxar» o, per contra, s’han de prendre més mesures.

Notícies relacionades

En aquest sentit, Vergés ha demanat responsabilitat als ciutadans. Ha recordat que les restriccions no són només de tancament de l’hoteleria, sinó que també s’ha de limitar la mobilitat. La consellera espera veure imatges diferents de les del cap de setmana passat, quan centenars de barcelonins van col·lapsar el Montseny. «Ens hi juguem molt», ha dit.

De fet, el Procicat ha aprovat un pla per restringir els accessos als parcs naturals i aquest cap de setmana els Mossos desplegaran un operatiu de control i vigilància.