¿Què és una sindèmia? ¿Es pot anomenar així el coronavirus?

Coinfectar-se de grip i Covid-19 alhora és poc probable, però, possible, i pot incrementar el risc de complicacions i de mort

zentauroepp54295563 foto bajada de 123rf el 30 de julio del 2020  una mujer tose201013152756

zentauroepp54295563 foto bajada de 123rf el 30 de julio del 2020 una mujer tose201013152756 / torwaiphoto

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una sindèmia –suma de dues o més epidèmies o brots de malalties concurrents– o coinfecció de grip i SARS-CoV-2 alhora és poc probable, però, possible, i pot incrementar el risc de complicacions i de mort, segons ha alertat l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) en una guia sobre com fer front a l’epidèmia de grip en el context de la pandèmia de coronavirus.

Per als experts anglosaxons, a l’hemisferi nord s’acosta una ‘twindemic’, que podria traduir-se com a epidèmia bessona, que és el terme encunyat per referir-se a la trobada dels dos virus: el de la grip i el de la Covid-19.

No obstant, ‘sindèmia’ és un terme que per a molts experts ja defineix per si mateix la pandèmia de coronavirus. «La de la Covid-19 no és una pandèmia. És una sindèmia», assenyala Richard Horton, editor de la revista científica ‘The Lancet’, que assegura que sindèmia resulta de la suma de sinergia i epidèmia o, el que és el mateix, dues o més epidèmies o brots de malalties concurrents o seqüencials en una població. El terme va ser definit per primera vegada per l’antropòleg nord-americà Merrill Singer en la dècada dels 90, precisament en la revista ‘The Lancet’.

Es digui com es digui, segons la guia de l’Institut de Salut Global de Barcelona, escrita pels metges especialistes en medicina preventiva Anna Vilella, Gemina Santana, Marta Tortajada i Antoni Trilla –tots ells també facultatius de l’Hospital Clínic de Barcelona–, «el futur immediat és incert», perquè es desconeix com es comportaran el SARS-CoV-2 i el virus de la grip compartint espais i temps.

De tota manera, és una cosa que aviat podrà estudiar-se: Mèxic ja ha confirmat el primer cas del país de coronavirus i grip estacional en una mateixa persona. Es tracta d’una dona de 54 anys que patia malalties autoimmunes, havia patit càncer i comptava amb antecedents d’obesitat i malaltia pulmonar crònica.

Després de recordar que les mesures de prevenció de Covid-19 (mascareta, distància i higiene de mans) són també eficaces per prevenir la grip, la guia aconsella vacunar-se contra la grip «per evitar la coinfecció i per alleujar la tensió del sistema sanitari».

Els quatre metges ho aconsellen especialment a totes aquelles persones amb factors de risc –més grans de 60 anys, persones amb malalties de base i embarassades, entre d’altres– així com als col·lectius essencials que poden resultar transmissors de la grip, com és el cas del personal sanitari i els docents.

«La vacuna de la grip no augmenta el risc d’infecció, complicacions o mort per Covid-19», remarquen els investigadors de l’ISGlobal, centre d’investigació impulsat per La Caixa.

«Una epidèmia de grip destacable i fins i tot moderada –afegeixen– podria desbordar un sistema que ja està funcionant al límit, a més d’augmentar la morbiditat i mortalitat globals».

En la setmana en què està previst que comenci a Catalunya la campanya de vacunació de la grip, l’ISGlobal recorda que la grip causa cada any entre 290.000 i 650.000 morts arreu del món, i afecta entre 3 i 5 milions de persones, la majoria amb un quadro clínic lleu que es resol amb pocs dies de tractament simptomàtic.

La mortalitat de la grip se situa al voltant d’un 0,1% (una mort per cada 1.000 casos de grip), mentre que la de la Covid-19 arriba almenys a l’1%.

Els dos virus, grip i SARS-CoV-2, es transmeten de la mateixa manera: a través de les secrecions respiratòries de persones infectades, principalment per contacte directe amb gotes respiratòries de més de cinc micres, capaces de transmetre’s a distàncies de fins a dos metres, i pel contacte amb superfícies o objectes que s’han contaminat, assenyala la guia.

En la grip, els nens són grans disseminadors de la malaltia, fet que pel que sembla no passa amb el coronavirus que causa la Covid-19.

«El panorama que se’ns presenta aquest any és incert: davant dues infeccions víriques que tenen en comú l’òrgan diana (pulmó i vies respiratòries), que comparteixen els mateixos factors de risc de gravetat i complicacions, i que tenen la mateixa via de transmissió, ¿què podem esperar aquest hivern?», es pregunten els quatre metges del Clínic.

Notícies relacionades

«No podem predir el futur, i molt menys què passarà amb la trobada dels dos virus», reconeixen, tot i que es remeten al que ha succeït aquest hivern a l’hemisferi sud, on la temporada de grip «ha passat totalment inadvertida i pràcticament no hi ha hagut circulació del virus de la grip», fet que podria explicar-se perquè les mesures anti-Covid adoptades han impedit la transmissió de la grip.

«Però no podem relaxar-nos; hem d’estar preparats per al pitjor», assenyalen els metges, que veuen una altra dificultat a l’hora de diferenciar quadros clínics similars entre la grip i el SARS-CoV-2.

Temes:

Grip Coronavirus