Buscandorespuestas.com
Semblances i diferències entre la grip i el coronavirus
Les dues malalties poden tenir símptomes similars, tot i que els efectes de la Covid poden ser més greus
girl-2171052 1920-1 car 1200
Com que tot apunta que la grip i la Covid-19 conviuran estretament en els pròxims mesos, millor que deixem algunes coses clares.
Les dues malalties poden tenir diversos graus de símptomes, que van des de cap símptoma (asimptomàtic) fins a símptomes greus, segons informa el portal Buscandorespuestas.com.
¿Quins símptomes tenen?
Els símptomes comuns que comparteixen la Covid-19 i la grip inclouen la febre o la sensació de febre o esgarrifances, tos, falta d’aire o dificultat per respirar, fatiga (cansament, dolor de coll, dolors musculars o corporals, mal de cap...). Algunes persones poden tenir vòmits i diarrea, tot i que això és més comú en nens que en adults.
Però un símptoma que no és comú entre totes dues és la pèrdua del gust o l’olfacte. Una cosa que només es dona en els infectats per SARS-CoV-2, però no sempre.
¿Quant triguen a aparèixer els símptomes?
Tant per a la Covid-19 com per a la grip poden passar un o més dies entre que una persona s’infecta i el moment en què comença a experimentar els símptomes de la malaltia.
Però mentre que els contagiats de grip presenten símptomes entre 1 i 4 dies després d’haver-se infectat, en el cas de Covid-19 podria trigar bastant més.
En general es considera que una persona infectada pel SARS-CoV-2 comença a presentar símptomes 5 dies després d’haver-se infectat. Però la realitat vista fins ara és que els símptomes poden aparèixer tan aviat com dos dies després de la infecció o tan tard com 14 dies després de la infecció, i no hi ha una regla sobre això.
¿Durant quant temps pot contagiar una persona infectada?
Tant per a la Covid-19 com per a la grip, és possible que una persona infectada contagiï el virus durant almenys un dia abans d’experimentar qualsevol símptoma.
Tot i que si una persona té Covid-19, pot ser contagiosa per un període de temps més prolongat que si tingués grip.
En el cas de la grip, l’estadística té molt poca variació i la majoria de les persones són contagioses durant aproximadament només un dia abans de mostrar símptomes.
Una vegada que comencen amb els símptomes, els nens grans i els adults semblen ser més contagiosos durant els primers tres a quatre dies de malaltia. Però és molt freqüent que continuïn sent contagiosos durant aproximadament set dies.
I si parlem de nadons i persones amb sistemes immunitaris debilitats, podrien ser contagiosos durant més temps.
En el cas de la Covid-19, com en tot el que diem sobre aquesta malaltia, encara s’està investigant i queda molt per conèixer.
Però amb el sabut fins ara podem dir que les persones contagien el virus des de diversos dies abans d’experimentar els primers símptomes, i continuen sent contagioses durant almenys 10 dies després. Fins i tot si el malalt ha sigut asimptomàtic o els símptomes han desaparegut.
Per això, si algú ha donat positiu i l’ha passat lleu, confinat a casa, no val sortir de l’habitació quan ja s’ha passat la febre. Ha d’esperar almenys 10 dies o dues setmanes.
¿Com es propaguen?
Les dues malalties es poden transmetre d’una persona a una altra només estant en contacte pròxim si no hi ha cap protecció. Perquè tots dos es transmeten principalment per les gotes de Flugge, que són aquells que es formen quan les persones amb la malaltia (Covid-19 o grip) tussen, esternuden o parlen.
Aquestes gotetes poden aterrar a la boca o el nas de les persones que es troben a prop, i fins i tot entrar pels ulls.
També és possible que una persona s’infecti per contacte físic, ja sigui amb una altra persona (per exemple, una encaixada de mans) o al tocar una superfície o objecte que tingui el virus. Sempre que després d’això es toqui la boca, el nas o possiblement els ulls sense haver-se desinfectat les mans.
No malgastem l’oportunitat d’insistir en què tant el virus de la grip com el SARS-CoV-2 poden transmetre’s abans que el malalt comenci a mostrar símptomes, tot i que tingui símptomes molt lleus o fins i tot sense tenir cap símptoma (asimptomàtics).
De totes maneres, i tot i que el contagi de les dues malalties tingui moltes similituds, la realitat és que la Covid-19 és més contagiosa entre certes poblacions i grups d’edat que la grip, i es propaga massa ràpidament i fàcilment a moltes persones.
¿Per a quin tipus de persona són més greus?
Tot i que sembla que no tenim interioritzada la gravetat de la grip i sí que ens aterreix el coronavirus, la realitat és que estem parlant de dues malalties que poden provocar complicacions molt importants.
I, com és fàcil intuir, les persones de més risc en els dos casos són les persones grans, les embarassades i els que tenen malalties afegides.
Quant als nens que estan sans, pel que sabem fins ara, el risc és més elevat per a la grip, que per cert és més fàcil que infecti els nadons i els petits amb afeccions mèdiques prèvies.
Pel que fa a la Covid-19, els nens en edat escolar infectats amb SARS-CoV-2 tenen un risc més elevat de síndrome inflamatòria multisistèmica (MIS-C), si bé és una complicació més aviat rara.
¿Complicacions possibles?
Tant la Covid-19 com la grip poden provocar complicacions que inclouen:
• Pneumònia •
Insuficiència respiratòria •
Síndrome de dificultat respiratòria aguda (és a dir, líquid als pulmons) •
Septicèmia (una malaltia potencialment fatal que es produeix per una reacció del cos per lluitar contra una infecció) •
Lesió cardíaca (per exemple, atacs cardíacs i accidents cerebrovasculars) •
Insuficiència multiorgànica (insuficiència respiratòria, insuficiència renal, xoc) •
Empitjorament de malalties cròniques (que afecten els pulmons, el cor, el sistema nerviós i la diabetis) •
Inflamació del cor, el cervell o els teixits musculars •
Infeccions bacterianes secundàries (és a dir, infeccions que passen en persones que ja han sigut infectades amb grip o Covid-19).
I tot i que les diferències entre les dues malalties són menys de les que la gent pensa, sí que n’hi ha:
la majoria de les persones que contrauen la grip es recuperen ràpidament. En uns quants dies i gairebé sempre en menys de dues setmanes. Però algunes persones poden patir complicacions.
Perquè es facin una idea amb dades reals més recents, els de la temporada 2018-19, a Espanya hi va haver 35.300 hospitalitzacions per grip confirmada, 2.500 ingressos en unitats de cures intensives i 6.300 morts.
Però les complicacions addicionals associades amb el coronavirus són molt més funestes i poden incloure:
• Coàguls de sang a les venes i artèries dels pulmons, cor, cames o cervell
• Síndrome inflamatòria multisistèmica en nens (MIS-C)
• Senyals d’advertència d’emergència Covid-19
Tractaments possibles, aprovats
Les persones amb alt risc de complicacions o que han sigut hospitalitzades per qualsevol d’aquestes dues malalties han de rebre atenció mèdica de recolzament per prevenir o ajudar a alleujar els símptomes i les complicacions.
Però en aquest punt sí que hi ha enormes diferències:
Mentre que per a la grip existeixen uns medicaments antivirals prou testats (tot i que no infal·libles) i que es poden receptar amb bastanta facilitat i freqüència, per al coronavirus encara no tenim un tractament amb eficàcia prou contrastada. S’han emprovat ja diferents medicaments, però no existeix una teràpia que ens doni garanties d’èxit.
Notícies relacionadesEl remdesivir, un agent antiviral que s’està explorant com a tractament per a la Covid-19, el màxim que ha aconseguit fins ara és una autorització d’ús d’emergència.
I la ciència continua treballant sense parar i desenvolupant estudis a gairebé tot el món per trobar un antiviral eficaç i, sobretot, una vacuna.
- Apunt ¿Ocupats o imbècils?
-
Ofert per
- Ariadna Gil: "La mirada a una dona que abandona la seva família és diferent que si ho fa un home"
- Reestructuració bancària Espanya pagarà demà 4.575 milions del rescat europeu a la banca del 2012
- Sánchez demana renunciar a fons de la UE per reconstruir València