LA PANDÈMIA AL MÓN

Mèxic confirma el seu primer cas de Covid-19 i grip en una mateixa persona

La pacient és una dona de 54 anys que tenia patologies prèvies

MEX8727. CIUDAD DE MÉXICO (MÉXICO), 09/10/2020.- Fotografía cedida hoy por la Presidencia de México que muestra al director de Epidemiología, José Luis Alomía, durante una rueda de prensa en Palacio Nacional, en Ciudad de México (México). México llegó a 809.751 casos confirmados y a 83.507 defunciones por la COVID al sumar los 5.263 contagios y de 411 muertes notificados este viernes, informaron las autoridades sanitarias del país. EFE/Presidencia de México /SOLO USO EDITORIAL /NO VENTAS

MEX8727. CIUDAD DE MÉXICO (MÉXICO), 09/10/2020.- Fotografía cedida hoy por la Presidencia de México que muestra al director de Epidemiología, José Luis Alomía, durante una rueda de prensa en Palacio Nacional, en Ciudad de México (México). México llegó a 809.751 casos confirmados y a 83.507 defunciones por la COVID al sumar los 5.263 contagios y de 411 muertes notificados este viernes, informaron las autoridades sanitarias del país. EFE/Presidencia de México /SOLO USO EDITORIAL /NO VENTAS / Presidencia de México (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Efe

Mèxic ha confirmat el primer cas del país de coronavirus i grip estacional en una mateixa persona, un fet que comença a preocupar la comunitat mèdica del país, ja que la convergència de les dues malalties podria posar més tensió al ja per si mateix debilitat sistema de salut.

José Luis Alomía, director general d’Epidemiologia de la Secretaria de Salut, ha comunicat «el que seria per a Mèxic el primer cas on s’aïlla i es confirma la presència dels dos virus alhora, és a dir, tant del SARS-CoV-2, que és l’agent causant de la Covid-19, com del virus d’influença AH1N1, que causa la malaltia de la grip». «És també el primer resultat positiu de grip estacional que tenim aquesta temporada», ha afegit Alomía.

«Més que la confluència de les dues en una sola persona, que seria poc comuna, ens ha de preocupar que s’ajuntin l’epidèmia amb l’estació de grip, ja que poden saturar els hospitals», ha advertit per la seva banda a través del seu compte de Twitter el doctor Alejandro Macías, responsable de gestionar l’epidèmia de grip el 2009.

Pacient amb malalties prèvies

Aquest primer pacient de Covid i grip és una dona de 54 anys que patia malalties autoimmunes, havia patit càncer i tenia antecedents d’obesitat i malaltia pulmonar crònica. Alomía ha assenyalat que la pacient «es troba hospitalitzada amb bona evolució».

Segons Alomía, la pacient va començar amb símptomes a finals de setembre, cosa que la va portar a ser hospitalitzada a l’Institut Nacional de Ciències Mèdiques i Nutrició Salvador Zubirán. Després d’haver-se confirmat que tenia Covid-19, la dona va ser donada d’alta entre el 5 i el 6 d’octubre, però va tornar al cap de dos dies al presentar febre i va ser hospitalitzada una altra vegada. En la segona hospitalització es va detectar la presència del virus de la grip AH1N1.

El perill d’una sindèmia

Notícies relacionades

El cas va ser identificat com a part d’una recerca intencionada de Covid i grip que realitzen diversos instituts nacionals de salut mitjançant proves PCR als pacients hospitalitzats davant l’inici de la temporada de grip.

En una entrevista amb EFE, el doctor Macías havia alertat la setmana passada sobre el perill que aquestes malalties es barregessin, ja que va dir que «hi haurà una pressió hospitalària extra». I va advertir que «cap país està preparat per a una sindèmia», amb referència a la suma de dos o més epidèmies o brots de malalties en una població. Fins diumenge, Mèxic sumava 83.781 morts i 817.503 casos de Covid-19.